7 nízko-nákladových ETF fondov investujúcich do zlata

HABERL
12. mája 2020

Investori do zlata zvyčajne ťažia z niekoľkých výhod tohto žltého kovu. Zlato dokáže vaše portfólio zaistiť proti inflácii. Vo všeobecnosti sa o zlate tvrdí, že ide o nekorelované aktívum, ktoré sa nehýbe spoločne s akciovým trhom a jeho hodnota rastie v časoch, keď je globálna alebo národná neistota vysoká. Jedným z najlepších spôsobov ako investovať […]

Etf zlato

Investori do zlata zvyčajne ťažia z niekoľkých výhod tohto žltého kovu. Zlato dokáže vaše portfólio zaistiť proti inflácii. Vo všeobecnosti sa o zlate tvrdí, že ide o nekorelované aktívum, ktoré sa nehýbe spoločne s akciovým trhom a jeho hodnota rastie v časoch, keď je globálna alebo národná neistota vysoká. Jedným z najlepších spôsobov ako investovať do zlata je prostredníctvom fondov obchodovaných na burze (ETF).

Pravdou je, že zlato investorom za posledné roky veľa neprinieslo. Od roku 2011, kedy cena zlata dosiahla svoj vrchol na hodnote 1 850 amerických dolárov za uncu, do polovice roka 2019 sa hodnota zlata pohybovala medzi 1 100 až 1 300 americkými dolármi. Odvtedy však cena zlata rastie spolu s celosvetovou neistotou. Obavy súvisiace s globálnou ekonomickou krízou spôsobenou novým koronavírusom vystrelili cenu zlata ny vyššie úrovne o 12%.

Niektorí ľudia investujú do zlata s cieľom diverzifikovať svoje portfólio. Agresívni investori sa zase snažia získať, čo najväčšie zisky z krátkodobých obchodov. Všeobecne sa investorom odporúča, aby si najprv zistili, čo najviac o výhodach a nevýhodach investovania do zlata. V prípade, že sa do zlata napokon rozhodnú investovať, mali by zo začiatku investovať v malom a využiť fondy obchodované na burze. Fondy obchodované na burze majú dobrú likviditu, sú nízko-nákladové a je veľmi ľahké ich použiť.

SPDR Gold Shares

Trhová hodnota: 57,8 miliárd amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,4%

Fond SPDR Gold Shares (GLD) bol prvým fondom obchodovaným na burze (ETF), ktorý investuje do zlata a obchoduje sa v Spojených štátoch amerických. A ako to už v prípade “prvých fondov” zvykne byť, vlastní oveľa viac aktív ako ktorýkoľvek z jeho konkurentov – takmer trojnásobok toho, čo vlastní druhý najbližší fond.

Tento fond umožňuje investorom ťažiť z nárastu cien zlata bez toho, aby sa museli trápiť fyzickým uskladnením zlata, jeho ochranou a poistením. V prípade fondu GLD, cena fondu obchodovaného na burze predstavuje 1/10 unce zlata. Celková veľkosť fondu a jeho popularita prináša obchodníkom rovno niekoľko výhod. Fond je mimoriadne likvidný a jeho trh s opciami je väčší ako akýkoľvek iný tradičný fond investujúci do zlata. Jednou z najväčších nevýhod fondu však je jeho relatívne vysoký pomer celkových nákladov. Túto skutočnosť sa snažia využiť najmä konkurenčné fondy.

Podobné: Aktíva, ktoré zabezpečia vaše portfólio proti inflácii

iShares Gold Trust

Trhová hodnota: 23 miliárd amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,25%

Fond iShares Gold Trust (symbol IAU) je poprednou nízko-nákladovou alternatívou k fondu SPDR Gold Shares. Tento fakt spolu so skutočnosťou, že fond bol založený pred 15 rokmi prispeli k tomu, že hodnota všetkých aktív spravovaných fondom dosahuje 23 miliárd amerických dolárov.

Fond IAU sa fondu GLD podobá v tom, že akcie fondu majú predstavovať zlomok ceny unce zlata. V prípade fondu IAU to však je 1/100 a nie 1/10 ako v prípade GLD. Okrem tejto skutočnosti sú si fondy veľmi podobné.

Fond iShares, ktorý sa obchoduje na burze však nie je taký likvidný ako SPDR Gold Shares. Dopyt po ňom taktiež nie je taký vysoký, a preto nie je vhodný pre krátkodobých investorov. Avšak vďaka výrazne nižším nákladom je pre dlhodobých investorov lepšou voľbou. Predpokladajme, že investujete 10 000 amerických dolárov, ročný rast je približne 5%. V priebehu 30 rokov zaplatíte na poplatkoch v porovnaní s fondom SPDR Gold Shares o 1 700 amerických dolárov menej.

VanEck Vectors Gold Miners ETF

Trhová hodnota: 13,6 miliardy amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,52%

Fondy obchodované na burze vlastniace fyzické zlato predstavujú najpriamejší spôsob ako môžete na akciovom trhu investovať do zlata. Do zlata však sa však dá investovať aj investovaním do ťažobných spoločností vlastniacich bane zlata. Jedným z populárnych fondov obchodovaných na burze prostredníctvom, ktorého sa investujete do zlatých baní je VanEck Vectors Gold Miners ETF (symbol: GDX).

Tento fond je vážený trhovou kapitalizáciou, čo znamená, že čím väčšia je akcia, tým je vyššie percento aktív fondu investovaných do tejto akcie. Fond investuje najmä do väčších baníckych spoločností, napríklad Newmont (15,9% aktív fondu), Barrick Gold (15,0% aktív fondu) a Franco-Nevada (8,0% aktív fondu). Faktom je, že viac ako dve tretiny aktív fondu je investovaných do 10 najväčších spoločností.

Poznámka na záver. Zlaté bane zvyknú byť oveľa reaktívnejšie na zmenu cien zlata ako fondy obchodované na burze investujúce do zlata. Keď sa darí fondu GLD, fondu GDX sa darí ešte viac a naopak. Táto skutočnosť predstavuje z dlhodobého hľadiska menšiu stabilitu.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Trhová hodnota: 4,6 miliardy amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,53%

Ďalším spôsobom ako investovať do zlata sú “juniorské“ (menšie) ťažobné spoločnosti. Keď sa spomenú bane väčšinou myslíte na spoločnosti, do ktorých investuje fond VanEck Vectors Gold Miners ETF, čiže spoločnosti prevádzkujúce bane, spracúvajúce rudu a predávajúce zlato. No predtým všetkým sa deje ešte veľa ďalších vecí. Takéto spoločnosti zamestnávajú inžinierov a geológov, ktorých úlohou je objavenie nových ložísk zlata, ako aj určenie toho, aký veľký je nájdený zdroj zlata a pomáhajú pri vytváraní baní.

Vzhľadom na ich náplň práce, ide o veľmi rizikové spoločnosti. Zdanlivo sľubný projekt nemusí vždy vyjsť, čo môže znížiť hodnotu akcie takejto spoločnosti. Tieto spoločnosti taktiež nedisponujú veľkým obnosom hotovosti avšak v prípade, že sú úspešné ich zisky rastú. Držanie takýchto akcií je veľmi rizikové a preto je vždy lepšie investovať do fondu investujúceho do nich. Napríklad fond VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ,) znížil riziko tým, že investoval do 80 rôznych spoločností.

GraniteShares Gold Trust

Trhová hodnota: 863,2 miliónov amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,1749%

Fond GraniteShares Gold Trust (BAR) nepozná veľa investorov. Avšak tento ETF fond, vytvorený v rovnakom duchu ako fondy GLD a IAU, a za približne dva a pol roka sa mu podarilo zhromaždiť aktíva v hodnote viac ako 860 miliónov amerických dolárov.

Generálny riaditeľ spoločnosti GraniteShares, Will Rhind, sa vyjadril, že spoločnosť sa snaží investorom ponúkať nízko-nákladové komoditné fondy obchodované na burze. To je hlavný rozdiel so spoločnosťou Vanguard, ktorá do komodít vôbec neinvestuje. Akcie fondu predstavujú 1/10 ceny unce zlata. Pomer nákladov vo výške 0,1749% je však oveľa atraktívnejší ako v prípade fondov GLD alebo IAU.

SPDR Gold MiniShares

Trhová hodnota: 2,1 miliardy amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,18%

Trust SPDR Gold MiniShares (GLDM) bol založený v lete 2018 a ide o jeden z najlacnejších fondov obchodovaných na burze investujúcich do zlata, nakoľko je pomer celkových nákladov na tento fond iba na úrovni 0,18%. Fondu iShares Gold Trust sa podobá v tom, že jeho akcie predstavujú 1/100 unce zlata.

Podobné: Ako prežiť a prosperovať počas medvedieho trhu

Credit Suisse X-Links Gold Shares Covered Call ETN

Trhová hodnota: 39,7 miliónov amerických dolárov
Pomer nákladov na správu: 0,65%

Jedna vec, ktorá chýba väčšine fondov obchodovaných na burze (ETF) investujúcich do zlata, je potenciál príjmu. Fyzické zlato samo o sebe neprináša žiadne zisky ani peniaze, a preto nemôže vyplácať žiadne dividendy. Zlaté bane príležitostne vyplácajú svoje zisky akcionárom, no aj tieto výplaty sú veľmi sporadické, takže sa na nich nemôžete spoliehať v tom, že vám zabezpečia konzistentný príjem.

To je dôvodom, prečo investori uvažujú nad fondom Credit Suisse X-Links Gold Shares Covered Call ETN (GLDI). Tento fond sa môže v súčasnosti chváliť 8,0% výnosom, čo je pomerne slušný výkon nie len v porovnaní s inými fondmi obchodovanými na burze investujúcimi do zlata (ktoré zvyčajne nemajú takmer žiadny výnos), ale celkovo v porovnaní s akýmikoľvek fondmi.

Je však potrebné byť veľmi obozretný. GLDI nie je typický fond, ale ide o typ dlhového cenného papiera, ktorý sa viac podobá dlhopisom. V tomto prípade ide o nezabezpečený dlhový cenný papier vydaný bankou Credit Suisse, ktorý sa fondom obchodovaným na burze podobá v tom, že sleduje index. Teoreticky, by GLDI mal profitovať z nárastu cien zlata a taktiež by mal byť schopný generovať zisk v čase, kedy celkový trh klesá. V skutočnosti, sa mu zatiaľ podarilo vyrobiť iba straty.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.