8 chybných krokov pri investovaní do nehnuteľností

HABERL
26. novembra 2019

Zlato a nehnuteľnosti predstavujú základné aktíva pre investície, nákup domu je bežnou investíciou jednotlivcov po celom svete, pretože je považovaný za bezpečnú a výnosnú investíciu. Investícia do realít ale prináša aj dlhodobý záväzok, vysokú zálohu a je pomerne riskantná z dlhodobého hľadiska. Okrem toho mnoho investorov ignoruje náklady spojené s investovaním do realít. Investície do […]

chyby

Zlato a nehnuteľnosti predstavujú základné aktíva pre investície, nákup domu je bežnou investíciou jednotlivcov po celom svete, pretože je považovaný za bezpečnú a výnosnú investíciu. Investícia do realít ale prináša aj dlhodobý záväzok, vysokú zálohu a je pomerne riskantná z dlhodobého hľadiska. Okrem toho mnoho investorov ignoruje náklady spojené s investovaním do realít.

Investície do nehnuteľností sú rovnako staré ako prax vlastníctva pôdy. Osoba kúpi nehnuteľnosť a prenájme ju nájomcovi. Majiteľ, teda prenajímateľ je zodpovedný za platenie hypotéky, daní a údržby nehnuteľnosti. V ideálnom prípade si prenajímateľ účtuje dostatočne vysoký nájom, ktorý pokryje všetky vyššie uvedené náklady. Prenajímateľ si môže pýtať aj viac, aby tak získal pravidelný mesačný zisk, ale väčšinou si účtuje iba nájomné rovné mesačným výdavkom, kým nie je vyplatená hypotéka. V tej chvíli sa nájomné stáva ziskom.

Nehnuteľnosť ako investícia je skôr využívaná ako zdroj zisku, než primárne bydlisko investora. Pre realitných investorov je bežnou praxou vlastniť niekoľko rôznych nehnuteľností, z ktorých jednu využívajú na bývanie, zatiaľ čo zvyšné generujú zisk z nájmu. Daňové dopady sú zvyčajne rozdielne pre investičné nehnuteľnosti a rezidenčné nehnuteľnosti.

Podobné: Ako zarobiť investovaním do rezidenčných nehnuteľností

Bežným príkladom investičných nehnuteľností sú bytové domy a nájomné domy, v ktorých ich majitelia nežijú ale využívajú ich na generovanie nepretržitého príjmu z nájomného. Realitní investori taktiež očakávajú, že so zvyšovaním hodnôt nehnuteľností, im takáto investícia prinesie aj kapitálové zisky.

Keď začnete uvažovať o kúpe nehnuteľností, prvá vec, na ktorú si spomeniete je pravdepodobne váš domov. Hoci sa investícia do realít stala za posledných 50 rokov jedným z najpopulárnejších investičných nástrojov, nákup a vlastníctvo stavieb z tehiel a malty je oveľa komplikovanejšie ako investovanie do akcií a dlhopisov.

Nasledujúce chyby môžu investorov pripraviť o všetok zisk. Vlastnenie nehnuteľnosti, či už priamo alebo nepriamo, vie priniesť rozmanitosť do portfólia a taktiež zvýšiť jeho hodnotu. Narozdiel od iných investičných nástrojov akým sú napríklad akcie, ktoré mnohí považujú za rizikové investície, nehnuteľnosti sú hmotným majetkom s neodmysliteľnou hodnotou. Rôzne daňové výhody, zvýšená transparentnosť a možnosť zaistiť sa proti volatilite akcií iba zvyšujú atraktivitu trhu s nehnuteľnosťami.

Základné chyby, ktorým sa chcete vyvarovať pri investovaní do nehnuteľností

  • Nakupovať bez potrebného prieskumu
  • Staviť všetko na jednu kartu
  • Robiť všetko sám
  • Spoliehať sa na zlé rady
  • Predpokladať, že je to jednoduché
  • Naháňať výhodnejšie obchody
  • Nevedieť ako správne opustiť trh
  • Prehliadať širšie súvislosti

Nakupovať bez potrebného prieskumu

Náhly nákup nehnuteľností bez toho, aby ste vedeli do čoho investujete, môže viesť k negatívnym výsledkom. To, že sa nehnuteľnostiam darí dobre, automaticky neznamená, že budú dobrou investíciou aj pre vás. Keď investujete do akcií, je ako pomocník vhodné pravidlo “nakúp lacno, predaj draho”, a to isté platí aj pre obchod s nehnuteľnosťami. Chcete sa ubezpečiť, že uskutočňujete dobrý obchod a nekupujete predraženú nehnuteľnosť, ktorá iba zníži vaše dlhodobé zisky.

Staviť všetko na jednu kartu

Nehnuteľnosti dodávajú portfóliu nový rozmer, čo sa týka vyrovnávania sa s rizikom a volatilitou spojenou s akciami. Bežná chyba, ktorú robia skoro všetci je, že majú príliš úzky rozhľad. Mnoho jednotlivcov nedokáže obmieňať svoje investície do nehnuteľností, väčšina investuje iba do nehnuteľností v jednom regióne alebo do jedného typu nehnuteľností. Tento prístup “staviť všetko na jednu kartu” dramaticky zvyšuje riziko poklesu, no napriek tomu sa investori cítia pohodlnejšie, keď investujú na trhoch, ktoré poznajú. Rozhodenie sietí a pripojenie sa k tzv. crowdfundovým investíciám alebo k rôznym investičným fondom do nehnuteľností, môže zvýšiť diverzitu regiónov ale aj typov nehnuteľností.

Robiť všetko sám

Vlasníctvo komerčných alebo rezidenčných nehnuteľností, ktoré sú určené na prenájom môže byť časovo náročné, ale aj kvôli kapitálu. Nie každý investor je schopný obetovať toľko pozornosti a odhodlania, aby to celé spravoval sám. Jednoduchý spôsob ako sa vyhnúť tejto chybe je začať budovať tím od prvého dňa. To môže predstavovať investovanie s partnerom alebo spoluprácu so širšou skupinou jednotlivcov, ktorá bude zahŕňať skúseného realitného agenta, právneho zástupcu so špecializáciou pre majetkové a správne právo, dodávateľa a správcov budov. Podpora od takého tímu uľahčí investovanie do nehnuteľností a zanechá oveľa menší priestor pre chyby.

Spoliehať sa na zlé rady

Počas toho ako hľadáte pomoc pri rozhodovaní o investíciách do nehnuteľností je veľmi dôležité mať správne zdroje. Investovanie do nehnuteľností, najmä pre začínajúcich investorov, môže byť skľučujúce a ničivé. Ľudia si často pýtajú radu od svojich známych a rodiny, aby ich opätovne uistili o správnosti ich rozhodnutia. radšej by mali hľadať poradenstvo od odborníkov v oblasti predaja nehnuteľností alebo od investorov, ktorí sa takému obchodu s nehnuteľnosťami venujú už dlhšiu dobu. Takíto jednotlivci majú viac znalostí a skúseností, a vedia tak poskytnúť kvalitnejšie rady.

Predpokladať, že je to jednoduché

Rovnako ako pri akciách, podielových fondoch, dlhopisoch alebo iných investíciách, aj pri nehnuteľnostiach potrebujete vedieť ako na to. Veľkí aj malí investori do nehnuteľností môžu urobiť chybu, keď podcenia komplikovanosť týchto investícií. To sa môže prejaviť najmä na býčích trhoch, keď sa nehnuteľnostiam darí, pretože ľudia zabúdajú na predchádzajúce poklesy. Nanešťastie, na to aby sa vám v investíciách do nehnuteľností stále darilo, potrebujete viac zručností ako šťastia.

Naháňať výhodnejšie obchody

Ďalšia chyba, ktorú investori robia, je kupovať nehnuteľnosti len za veľmi výhodné ceny. Ak plánujete dlhodobo investovať do nehnuteľností, nepotrebujete nakupovať s veľkými zľavami. Potrebujete iba uzatvárať obchody, ktoré sú výhodné, pretože s postupom času budete postupne budovať majetok. Mnoho investorov obmedzuje svoje investície do nehnuteľností, pretože chcú kupovať iba nehnuteľnosti so zľavou, čo na súčasnom trhu nie je veľmi realistické. Udržiavaním dlhodobého rozhľadu sa investori môžu vyhnúť tejto poľovníckej “naháňačkovej” mentalite a namiesto toho sa zamerať na budovanie svojho portfólia.

Nevedieť ako správne opustiť trh

Nehnuteľnosť môže byť dobrá možnosť pre stratégiu kúp-a-drž, ale nevypracovanie stratégie odchodu môže byť zničujúce. Niektorí zažili tento scenár, keď investori predávali vysoko cenené nehnuteľnosti bez toho, aby vedeli čo následne urobia s peniazmi. Majú pocit, že chcú opustiť trh s nehnuteľnosťami a preto sa ich potrebujú rýchlo zbaviť. Bohužiaľ ich nakoniec postihnú vysoké dane. Mať plán čo urobíte s peniazmi, keď sa rozhodnete opustiť trh s nehnuteľnosťami vám môže pomôcť vyhnúť sa nemalým poplatkom.

Podobné: Prečo sú investície do nehnuteľností tou najbezpečnejšou voľbou

Prehliadať širšie súvislosti

Najväčšiu chybu akú môžete spraviť pri investovaní do nehnuteľností je jednoducho to, že neuvažujete ako ich môžete využiť vo svojom portfóliu. Mnoho investorov, robí chyby, keď nerozumejú tomu, ako nehnuteľnosti zapadajú do ich celkovej stratégie, ktorá zahŕňa diverzifikáciu, dlhodobé ohodnocovanie, potreby likvidity a peňažný tok. Vypracovanie finančného plánu, ktorý zahŕňa aj nehnuteľnosti, začína prepojením investičných cieľov, tolerancie rizika a časového horizontu. Toto sú veci, s ktorými vám finančný poradca dokáže pomôcť. Keď investori pochopia, že stratégia posilní ich finančný plán, vedia určiť správnu kombináciu druhov aktív pre dosiahnutie úspechu.

Alternatívne investície

K nákupu nehnuteľností, by investori mohli zvážiť investovanie do rôznych alternatív s nižšími nákladmi ako sú napríklad realitné fondy, podielové fondy a akcie.

Investície do nehnuteľností predstavujú vysoké finančné záväzky počas dlhých časových období. Stanovenie hodnoty takýchto investícií je zložitá úloha, ktorý si vyžaduje veľa času. Zatiaľ čo väčšinu investorov láka nárast nominálnej ceny, je potrebné zohľadniť všetky náklady spojené s takouto investíciou.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.