„Magnificent seven“ v poklese. Čas na odvážne investície?

14. augusta 2024
apple amazon nvidia

V piatok (9. 8. 2024) americké akcie mierne vzrástli, ale nestačilo to na záchranu indexu S&P 500 pred štvrtým týždňom po sebe, v ktorom zaznamenal pokles. Dlhodobý trend „Magnificent seven,“ ktorý bol hlavným motorom rastu trhu za posledný rok, naďalej oslaboval. 

Najhlbší pokles od 2022  

Skupina spoločností „Magnificent seven“ zažila najhlbší prepad od momentu, keď bola pomenovaná v roku 2023 a zaznamenala piaty týždenný pokles po sebe, čo je najdlhšia strata tejto skupiny od decembra 2022. 

Nvidia (NVDA), ktorá je vlajkovou loďou tejto skupiny, skončila týždeň s poklesom viac ako 2 %, keď sa jej nepodarilo zopakovať prudký rast o 13 % z pondelka (05. 8. 2024), ktorý nasledoval po výraznom poklese.  

V posledných týždňoch dostala skupina „Magnificent seven“ trojitý úder. Najprv mierna správa o inflácii z 11. júla vyvolala špekulácie, že Federálny rezervný systém by mohol znížiť úrokové sadzby už v septembri, čo viedlo k presunu investícií z veľkých spoločností s vysokými hotovostnými rezervami do menších spoločností, ktoré by z takéhoto kroku mohli profitovať najviac. 

Po druhé, Wall Street sa zamerala na prudký nárast výdavkov na umelú inteligenciu (AI) v nedávnych hospodárskych výsledkoch „Magnificent seven,“ čo často zatienilo inak dobré výsledky. Akcie Alphabet (GOOGL) a jeho konkurentov v oblasti cloudových služieb, spoločností Microsoft (MSFT) a Amazon (AMZN), klesli po tom, čo Alphabet oznámil, že v roku 2025 ešte viac zvýši výdavky na AI infraštruktúru. 

Čo bude ďalej s „Magnificent seven“? 

Aj keď ekonomická a politická neistota naďalej vrhá tieň na finančné trhy, väčšina analytikov označuje nedávny prepad trhu za prirodzený a zdravý. 

George Smith, stratég portfólia v LPL Financial, vo svojej nedávnej poznámke uviedol, že „v priemere zažívajú akcie prepad o viac ako 5 % viac ako trikrát ročne a korekciu o 10 % alebo viac približne raz ročne,aj v pozitívnych rokoch.“ Dodal, že 94 % rokov od roku 1928 zaznamenalo prepad o 5 % alebo viac a 64 % rokov prešlo korekciou o 10 %. 

Tieto bežné udalosti, by malo priniesť investorom do akcií pokoj, umožniť im byť trpezliví, zostať investovaní a najdôležitejšie, nepanikáriť. 

Čo sa týka „Magnificent seven“  konkrétne, niektorí vnímajú nedávny pokles ako príležitosť na nákup. Analytici Morgan Stanley vo štvrtok (8. 8. 2024) uviedli, že aktuálna valuácia tejto skupiny je, za predpokladu, že sa očakávaný rast ziskov udrží, historicky atraktívna. 

Skupina „Magnificent seven“ sa momentálne obchoduje so značnou zľavou oproti päťročnému priemeru, keď sa očakáva zrýchlenie rastu ziskov (očakávaný 25 % ročný rast oproti 21 % v minulosti). 

Je teraz správny čas na nákup? 

Nedávne turbulencie na trhu spôsobili, že mnohí investori váhajú, či je teraz vhodné investovať do popredných akcií na trhu. 

Po výraznom poklese trhu (S&P 500) z jeho 52-týždňových maxím o dvojciferné percento, došlo k štvordennému oživeniu, ktoré znížilo straty na 5,64 % od vrcholu. To vyvolalo otázku, či tento pokles vytvoril priaznivé príležitosti na nákup akcií zo skupiny „Magnificent Seven“ alebo by investori mali byť naďalej opatrní? 

Alphabet: Atraktívne ocenenie 

Spoločnosť Alphabet (GOOGL), materská firma Google, má aktuálny P/E pomer 23,28 a budúci P/E 18,7, čo z nej robí najlepšie hodnoteného člena skupiny na základe P/E. Akcia poklesla o viac ako 15 % zo svojho 52-týždňového maxima, no stále je obľúbenou voľbou medzi analytikmi. 

Alphabet má mierne odporúčanie „Kúpiť“ na základe tridsiatich piatich hodnotení a predpokladá sa, že cena môže vzrásť o viac ako 25 %, čo ju robí atraktívnou voľbou pre investorov v technologickom sektore. 

Meta Platforms: Odolnosť akcií 

Meta Platforms (META), materská spoločnosť Facebooku, WhatsAppu a Instagramu, je druhá v poradí s aktuálnym P/E pomerom 26,34 a budúcim P/E 21,38. Meta preukázala odolnosť a obchoduje sa len 4,95 % pod svojím historickým maximom napriek nedávnym trhovým turbulenciám. 

Spoločnosť nedávno oznámila dobré výsledky, keď 31. júla 2024 dosiahla zisk na akciu (EPS) vo výške $5,16, čím prekonala konsenzus $4,70. 

Apple: Hodnotenie a budúce vyhliadky 

Apple (AAPL), spoločnosť s trhovou kapitalizáciou $3,34 bilióna, má aktuálny P/E 33,8 a budúci P/E 29,18. Analytici si udržujú optimistický postoj s miernym odporúčaním „Kúpiť“ a predpovedajú potenciálny nárast ceny o takmer 8 %. 

Napriek tomu nedávne udalosti oslabili náladu akcionárov Apple, keď Buffett-ov Berkshire Hathaway významne znížil svoje podiely v spoločnosti, čo vyvolalo špekulácie o zmenách v Buffettovom prístupe k Apple. 

Microsoft: Výsledky prekonali očakávania 

Microsoft (MSFT), spoločnosť s trhovou kapitalizáciou $3,02 bilióna, má aktuálny P/E 35 a budúci P/E 26,42. Napriek tomu, že analytici predpovedajú nárast ceny o viac ako 21,6 %, spoločnosť zaznamenala výrazný pokles, keďže sa jej akcie prepadli o 13,14 % z 52-týždňového maxima. 

Amazon: Zmiešané výsledky 

Amazon (AMZN) zaznamenal výrazný pokles svojich akcií, ktoré sú teraz o 17,1 % pod 52-týždňovým maximom. Amazon má P/E pomer 39,96 a budúci P/E 28,45. 

Tesla: Výzvy a problémy 

Tesla (TSLA) má aktuálny P/E 55 a budúci P/E 62, pričom jej akcie sú takmer 30 % pod 52-týždňovým maximom. 

NVIDIA: Rast a vplyv na trh 

NVIDIA (NVDA) má najvyšší aktuálny P/E 63, no budúci P/E naznačuje optimistickejšiu perspektívu s hodnotou 29,06. 

Záver 

Trh zažíva turbulentné časy, ktoré vytvárajú príležitosti, ale aj riziká pre investorov. Zoskupenie „Magnificent Seven“ predstavuje zmes stabilných a rizikovejších akcií, pričom Alphabet a Meta vykazujú atraktívne ocenenia a odolnosť. Naproti tomu akcie Tesly a Amazonu čelia väčším výzvam. Hoci existujú riziká spojené s možnou recesiou a neistotou ohľadom úrokových sadzieb, je možné, že súčasný prepad cien týchto akcií poskytuje priestor pre budúci rast. Na druhej strane, vždy je potrebné mať na pamäti, že investovanie do akcií je spojené s rizikom a malo by sa k nemu pristupovať so zodpovednosťou a informovanosťou.  

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.