Týždeň v skratke: Inflácia v USA klesla v júli na 2,9 %. Prehra Google v protimonopolnom postavení

16. augusta 2024

Prvý pokles pod 3 % od roku 2021 prichádza v čase, keď Federálny rezervný systém zvažuje zníženie úrokových sadzieb v septembri.

Inflácia v USA klesla v júli na 2,9 %

Inflácia v USA v júli klesla na 2,9 %, čo posilňuje argumenty pre zníženie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí Federálneho rezervného systému v septembri. Ročný nárast indexu spotrebiteľských cien bol o 0,1 percentuálneho bodu nižší ako júnová hodnota a prekonal očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že sa udrží na úrovni 3 %. Tento pokles tiež znamenal prvýkrát, keď celková inflácia klesla pod 3 % od marca 2021.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, vzrástla o 3,2 %, čo je mierny pokles oproti júnovým 3,3 %, podľa údajov zverejnených v stredu (14. 8. 2024). Najnovšie údaje zvyšujú nádeje, že Fed úspešne zmierňuje cenové tlaky, čo by uvítal aj Biely dom. Nespokojnosť voličov s infláciou predstavuje pre Demokratov prekážku v tohtoročnej prezidentskej kampani.

Predstavitelia Fedu hľadajú viac dôkazov, že inflácia trvalo klesá, predtým než znížia náklady na požičiavanie, pretože Američania prejavujú znaky obmedzovania svojich výdavkov. Avšak prudký pokles rastu pracovných miest začiatkom tohto mesiaca vyvolal obavy, že centrálna banka príliš dlho čakala so znižovaním sadzieb, čo minulý týždeň spôsobilo rozruch na finančných trhoch.

Pred zverejnením týchto údajov boli investori rovnomerne rozdelení, či centrálna banka pristúpi k zníženiu sadzieb o štvrť alebo o pol percentuálneho bodu na svojom najbližšom zasadnutí v septembri. Najnovšie údaje prichádzajú po tom, čo Fed rýchlo zvyšoval úrokové sadzby, aby bojoval proti inflácii, ktorá v roku 2022 dosiahla najvyššie hodnoty za posledné desaťročia, spôsobené nedostatkom dodávok a nárastom dopytu po pandémii COVID-19.

Americká centrálna banka drží sadzby na 23-ročnom maxime 5,25–5,5 % už viac ako rok.

Index energií zostal v júli nezmenený, po dvoch po sebe nasledujúcich mesiacoch poklesu, a náklady spojené s leteckou dopravou, oblečením a ojazdenými vozidlami pomohli zmierniť celkovú mieru inflácie. Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že najnovšie údaje ukazujú, že „pokračujeme v pokroku v boji proti inflácii a znižovaní nákladov pre americké domácnosti“.

Podľa údajov zverejnených začiatkom tohto mesiaca americký trh práce v júli rástol pomalšie, ako sa očakávalo. Miera nezamestnanosti tiež stúpla štyri mesiace po sebe na 4,3 %, čo vyvoláva obavy, že ekonomika oslabuje. Niektorí ekonómovia varujú, že pokiaľ centrálna banka čoskoro výrazne nezníži náklady na požičiavanie, riskuje, že spôsobí výraznejšiu hospodársku kontrakciu.

Predseda Fedu Jay Powell argumentoval, že inflácia sa môže vrátiť k cieľu centrálnej banky vo výške 2 % bez recesie. Tiež uviedol, že Fed by reagoval „ak by sa trh práce nečakane oslabil alebo ak by inflácia klesla rýchlejšie, než sa očakávalo“.

Prehra Google v protimonopolnom postavení

Často sa kritizuje, že regulátori v technologickom svete vždy bojujú s problémami minulosti. Trhy sa totiž pohybujú príliš rýchlo na to, aby mali pomalé protimonopolné vyšetrovania a právne prípady významný vplyv. Tento názor bude čoskoro testovaný na trhu s umelou inteligenciou, ktorý zažíva veľký rozmach od spustenia ChatGPT. Rozhodnutie amerického súdu, ktoré vyhlásilo Google za nezákonný monopol na trhu internetového vyhľadávania, je staré len niekoľko dní, no už teraz sa ukazujú podobnosti vo vývoji konkurencie v oblasti AI. Ovplyvní toto rozhodnutie spôsob, akým sa bude trh vyvíjať?

Tento týždeň Google predstavil svojho prvého skutočného hlasového asistenta s umelou inteligenciou s názvom Gemini Live.

Tento asistent, navrhnutý ako rozhranie pre prirodzenú konverzáciu, by sa jedného dňa mohol stať hlavným spôsobom, akým budú ľudia komunikovať so smartfónmi. Namiesto používania vyhľadávača alebo otvárania aplikácií stačí hovoriť s telefónom, aby ste získali informácie alebo vykonali úlohy.

Gemini Live je prvý na trhu, ale OpenAI už predviedlo podobnú službu. Vzhľadom na ich potenciálny význam je pravdepodobné, že každá veľká technologická spoločnosť bude chcieť mať vlastného asistenta. V nadchádzajúcom boji o pozornosť medzi týmito AI asistentmi bude kľúčová distribúcia. Získať najväčšie možné publikum bude mať významné, sebaposilňujúce výhody. AI služby sa zlepšujú s tým, ako sú častejšie používané, keď sa učia z interakcií používateľov. To pripomína hlavný záver v prípade vyhľadávania Google: platenie za najlepšiu pozíciu na mnohých zariadeniach poskytlo Googlu výhodu v rozsahu. Keď už mal prístup k obrovskému množstvu používateľských údajov, žiadny iný vyhľadávač nemal šancu.

Konkurencia na tomto novom trhu sa však nevyvíja úplne rovnako. Apple sa rozhodol neinvestovať obrovské prostriedky do konkurovania na trhu vyhľadávania, namiesto toho ročne zarobí 20 miliárd dolárov tým, že urobil Google predvoleným vyhľadávačom vo svojom prehliadači Safari. V oblasti AI však zvolil iný prístup. Možno nemá vlastný plnohodnotný AI model na úrovni Gemini, ale zameral sa na využitie Siri ako hlasového rozhrania pre iPhone a smerovanie používateľov na ChatGPT (a nakoniec na ďalšie chatboty) pre AI odpovede na otázky.

Pre nové spoločnosti, ako je OpenAI, sú však podobnosti s vývojom trhu vyhľadávania stále znepokojujúce. Google tento týždeň oznámil, že integruje Gemini do svojho mobilného operačného systému Android, čo mu potenciálne umožní osloviť približne 70 % používateľov smartfónov. Rozhodnutia Google o tom, ako hlboko integrovať Gemini do Androidu a koľko voľnosti ponechať výrobcom telefónov na integráciu iných AI asistentov, budú kľúčové. Tento týždeň Google uviedol, že všetci používatelia Androidu budú môcť spustiť Gemini ako „prekrytie“ nad inými aplikáciami, čo v podstate poskytuje ďalšiu vrstvu inteligencie k tomu, čo práve robia. Akonáhle bude integrovaný do operačného systému, môže sa Gemini stať neoddeliteľnou súčasťou telefónov s Androidom, čím sa ostatným asistentom sťažuje získanie opory.

To, ako sa vyrieši prípad týkajúci sa vyhľadávania Google v USA, môže výrazne ovplyvniť výsledok. Namiesto snahy obnoviť konkurenciu na trhu vyhľadávania by sa sudca mohol zamerať na to, aby Google zabránil dominovať aj novším trhom. Rozdelenie Androidu a prinútenie spoločnosti, aby umožnila konkurentom prístup k údajom, na ktorých sú trénované jej AI modely, sú dve z riešení, ktoré presadzujú kritici spoločnosti.

O nápravných opatreniach sa ešte len rozhodne a nevyhnutné odvolania budú nasledovať. No právny boj o starý monopol Google môže stále zohrávať dôležitú úlohu v určovaní budúcnosti technológií.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.