Týždeň v skratke: Nvidia zdvojnásobila tržby, ale akcie idú dole

30. augusta 2024
nvidia akcie

Inflácia v eurozóne v auguste prudko klesla na trojročné minimum 2,2 %, čo posilnilo očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby budúci mesiac.

Inflácia v eurozóne v auguste klesla na 2,2 %

Piatkový predbežný údaj bol v súlade s prognózou 2,2 % podľa prieskumu agentúry Reuters a nižší ako júlová hodnota 2,6 %.

„Inflačné prostredie sa pomaly zlepšuje,“ povedal Bert Colijn, ekonóm pre eurozónu z ING, s odkazom na pokrok v znižovaní inflácie blízko 2-percentného cieľa ECB. „ECB je už na cieľovej rovinke.“

Údaje od Eurostatu prišli po tom, ako Nemecko a Španielsko tento týždeň hlásili výraznejšie poklesy inflácie.

Trhy očakávajú, že ECB na svojom zasadnutí 12. septembra zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 3,5 %, keďže inflácia sa blíži k 2-percentnému cieľu banky.

ECB už v júni znížila sadzby o štvrť bodu, zatiaľ čo Bank of England to urobila tento mesiac. Obchodníci očakávajú, že do konca roka dôjde k ďalším dvom alebo trom zníženiam sadzieb v eurozóne.

Napriek poklesu cien energií v piatkových údajoch, nárast inflácie v sektore služieb eurozóny na 4,2 % môže vyvolať opatrnosť medzi tvorcami úrokových sadzieb, vzhľadom na rast miezd v Nemecku a ďalších krajinách.

Niektorí ekonómovia nárast pripisujú najmä faktorom vo Francúzsku, kde olympijské hry zvýšili ceny za ubytovanie a dopravu. To môže viesť k tomu, že tvorcovia politík budú júlové údaje o inflácii v službách považovať za jednorazovú udalosť.

Po zverejnení údajov klesol výnos nemeckých dvojročných dlhopisov, ktoré sa pohybujú opačne k cenám a odrážajú očakávania úrokových sadzieb v eurozóne o 0,01 percentuálneho bodu na 2,35 %.

Hlavný ekonóm ECB Philip Lane tento mesiac naznačil, že v Európe je pravdepodobné ďalšie znižovanie sadzieb. Upozornil, že ponechanie úrokových sadzieb „príliš vysoko na príliš dlhú dobu by v strednodobom horizonte spôsobilo chronickú infláciu pod cieľovou úrovňou,“ a varoval, že návrat k 2-percentnému cieľu ECB nie je ešte istý.

Členka výkonného výboru ECB Isabel Schnabel v piatok naznačila, že je tiež otvorená znižovaniu sadzieb, ale uviedla, že centrálna banka by mala postupovať postupne a opatrne pri ich znižovaní.

Samostatné údaje zverejnené v piatok ukázali, že trh práce v eurozóne zostáva silný, pričom sezónne upravená miera nezamestnanosti v júli klesla na 6,4 % z predchádzajúcich 6,5 %.

Akcie spoločnosti Nvidia klesli, aj keď jej tržby viac ako zdvojnásobili

Tržby spoločnosti Nvidia sa v minulom štvrťroku viac ako zdvojnásobili, čím pokračovala v sérii rekordného rastu. Napriek tomu však jej akcie klesli, pretože americký výrobca čipov nedokázal prekonať tie najvyššie očakávania, ktoré mala Wall Street od tejto firmy.

Spoločnosť so sídlom v Silicon Valley sa pokúsila upokojiť investorov tým, že očakáva „niekoľko miliárd dolárov“ v tržbách v tomto fiškálnom roku z novej generácie svojich výkonných čipov pre umelú inteligenciu, aj napriek problémom s výrobou.

Výhľad spoločnosti Nvidia na aktuálny štvrťrok však nedosiahol tie najoptimistickejšie predpovede analytikov, ktorí sú zvyknutí na výrazné výsledky tejto spoločnosti.

Tržby za tri mesiace do 28. júla dosiahli 30 miliárd dolárov, čo je o 122 % viac ako pred rokom a nad očakávaniami analytikov, ktorí predpovedali 28,7 miliárd dolárov. V treťom štvrťroku Nvidia očakáva tržby vo výške 32,5 miliárd dolárov, plus alebo mínus 2 %, čo len mierne prekračuje konsenzuálne očakávania analytikov.

Spoločnosť zároveň schválila ďalší program spätného odkupu akcií v hodnote 50 miliárd dolárov.

Najnovšie čísla investori netrpezlivo očakávali, aby zistili, ako sa vyvíja „AI boom“, ktorý zasiahol technologický sektor.

Nvidia sa stala mimoriadne dôležitou na amerických akciových trhoch po ohromujúcom náraste jej akcií o približne 160 % od začiatku roka, čím dosiahla trhovú kapitalizáciu 3 bilióny dolárov. Jej rast prispel k viac ako štvrtine tohtoročných ziskov indexu S&P 500.

Aj keď medziročný rast Nvidie priniesol ďalší rekordný štvrťrok, tempo rastu bolo výrazne nižšie ako 262 % nárast tržieb, ktorý spoločnosť zaznamenala v predchádzajúcom štvrťroku.

Zisk na akciu bol 68 centov, oproti odhadom 65 centov, s čistým ziskom 16,6 miliardy dolárov. Hrubá marža dosiahla 75,1 %, čo je o niečo menej ako očakávaných 75,5 % podľa analytikov.

Začiatkom tohto mesiaca sa objavilo meškanie ďalšej generácie čipov, známej ako Blackwell, ktoré sa ukázalo ako potenciálna prekážka pre rýchly rast spoločnosti Nvidia.

Finančná riaditeľka Colette Kressová sa v stredu vyjadrila k meškaniam a uviedla, že spoločnosť Nvidia, ktorá spolupracuje s Taiwan Semiconductor Manufacturing Company na výrobe svojich čipov, zmenila spôsob, akým sa Blackwell vyrába, aby zlepšila výťažnosť výroby.

Dodala: „Spustenie výroby Blackwell je naplánované na štvrtý štvrťrok a bude pokračovať do fiškálneho roku 2026. Vo štvrtom štvrťroku očakávame dodanie čipov Blackwell v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.“

Najnovšie štvrťročné výsledky spoločností Google, Microsoft, Meta a Amazon ukázali rozsah výdavkov veľkých technologických spoločností na budovanie infraštruktúry pre tréning a prevádzku AI modelov. Tieto spoločnosti sú zároveň medzi najväčšími zákazníkmi Nvidie, a preto sa očakávalo, že táto správa poskytne prehľad o širšej nálade okolo AI.

„Čo sa týka masívnych výdavkov na AI infraštruktúru, vidíme, že dynamika generatívnej AI sa zrýchľuje,“ povedal Huang. Spoločnosť očakáva, že jej tržby z dátových centier, ktoré v minulom štvrťroku dosiahli 26,3 miliardy dolárov, výrazne porastú aj budúci rok.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.