Zdvihne Čína svojimi stimulmi reálnu ekonomiku?

25. septembra 2024
Čínska ekonomika

Investori vítajú „bezprecedentné“ pôžičky od centrálnej banky na podporu trhu, ale analytici tvrdia, že je potrebná fiškálna stimulácia.

Pozitívna reakcia trhu

Čínske trhy krátkodobo pozitívne reagovali na „bezprecedentný“ balík opatrení, ktorý sľúbila vláda v Pekingu na stabilizáciu kapitálových trhov a obnovenie dôvery, ale hlavnou otázkou ostáva, či tieto opatrenia postačia na stimuláciu slabnúcej reálnej ekonomiky.

Čínska ľudová banka v utorok (24.09.2024) oznámila plán na poskytnutie 800 miliárd juanov (114 miliárd dolárov) na podporu akciového trhu prostredníctvom pôžičiek pre správcov aktív, poisťovne, maklérske spoločnosti a kótované spoločnosti na spätný odkup ich akcií.

Tieto pôžičkové programy sú súčasťou širších stimulačných opatrení centrálnej banky, ktoré zahŕňajú zníženie základnej úrokovej sadzby, hypotekárnych sadzieb a požiadaviek na zálohy. Opatrenia nasledujú po nedávnom znížení úrokových sadzieb o 50 bázických bodov americkým Federálnym rezervným systémom, čo centrálnej banke poskytlo priestor na ďalšie kroky.

Čínska ľudová banka „inovovala“

Po prvýkrát Čínska ľudová banka „inovovala“ a využila tento druh menových nástrojov na podporu kapitálových trhov, uviedol guvernér Pan Kung-šeng počas tlačovej konferencie, ktorej sa zúčastnili aj regulátori finančného sektora.

Prostriedky môžu byť zdvojnásobené alebo strojnásobené, ak budú tieto programy účinné. Taktiež sa spomínal návrh na vytvorenie „fondu na stabilizáciu akcií“, hoci zatiaľ neboli poskytnuté žiadne podrobnosti.

Opatrenia predstavujú jedno z najväčších stimulačných balíkov zameraných na čínske akciové trhy, ktoré za posledné štyri roky výrazne klesli, čo odzrkadľuje slabnúcu dôveru v ekonomiku krajiny.

Po oznámení balíka čínsky index CSI 300, ktorý zahŕňa akcie z burzy v Šanghaji a Šen-čene, vzrástol o 4,3 %, čo bol najlepší deň od júla 2020.

Nový swapový nástroj umožňuje nebankovým finančným inštitúciám požičiavať si od centrálnej banky na nákup akcií, pričom ako zábezpeku môžu ponúknuť dlhopisy, akcie alebo burzovo obchodované fondy (ETF). Relendingový program ponúka lacné pôžičky komerčným bankám, ktoré ich môžu následne poskytovať firmám na spätný odkup akcií s cieľom zvýšiť ich hodnotu.

Ekonómovia navrhujú, že tieto stimuly na nákup akcií sú zamerané na rozšírenie vlastníctva akcií od takzvaného národného tímu štátnych finančných inštitúcií, ktoré začiatkom tohto roka nakúpili akcie v hodnote miliárd dolárov v snahe podporiť trh.

Wu Qing, predseda Čínskej komisie pre reguláciu cenných papierov, uviedol, že inštitucionálni investori zvýšili do konca augusta svoj podiel v A-akciách z 17 % v roku 2019 na 22,2 %.

No zároveň dodal, že na trhu je stále nedostatok strednodobých až dlhodobých fondov, pričom rýchle pohyby retailového kapitálu často ovplyvňujú sentiment na akciovom trhu.

Jasný signál zdravia ekonomiky

Peking vníma akciový trh ako jasný signál zdravia ekonomiky a dôležitý nástroj na udržanie sociálnej stability.

Analytici v Morgan Stanley označili stimuly za krok správnym smerom, ekvivalentný 3 % celkového objemu voľne obchodovateľných A-akcií, no varovali, že samotné nástroje nebudú stačiť na celkové zotavenie ekonomiky.

„Dlhodobé zlepšenie trhového sentimentu bude závisieť od makroekonomického oživenia a rastu firemných ziskov,“ uviedli.

Ekonómovia zdôraznili, že stimulačné opatrenia, najmä simultánne zníženie základnej úrokovej sadzby a povinných rezerv bánk, sú významné. Samotné zníženie rezerv o 0,5 % pridá do ekonomiky 1 bilión juanov likvidity.

Čína navyše znížila jednodňovú strednodobú úrokovú sadzbu o 0,3 % na podporu likvidity v bankovom sektore.

Väčšina analytikov však uvádza, že iba rozsiahla fiškálna stimulácia, ktorá by stabilizovala dlhodobú krízu na trhu s nehnuteľnosťami a priamo podporila domácnosti, by mohla obnoviť dôveru a zastaviť defláciu.

Centrálna banka oznámila opatrenia, ktoré by v praxi znížili úrokové sadzby na program v hodnote 300 miliárd juanov zameraný na nákup nepredaných nehnuteľností, no tento program zatiaľ nepreukázal očakávaný úspech.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.