Zmeškať najlepšie dni na trhu? Môže vás to stáť veľa

9. októbra 2024

Keď sú trhy nestabilné, mnoho investorov hľadá bezpečie. No výber peňazí z trhu sa môže obrátiť proti nim.

Pri negatívnych ekonomických alebo trhových správach nie je prekvapením, že niektorí investori opúšťajú trh v domnienke, že je to bezpečnejšia cesta, alebo čakajú s investíciou, kým sa nevyjasní ďalší vývoj na trhoch.

Bohužiaľ, takýmto prístupom môžu ohroziť svoj dlhodobý rast.

Historicky platí, že ak investori opustia svoje dlhodobé stratégie kvôli krátkodobým trhovým výkyvom, ich portfóliá môžu utrpieť výraznejšie straty.

Disciplína na prvom mieste

Disciplinovaní investori, ktorí si vytvoria finančný plán a zostávajú investovaní, majú lepšie výsledky pri dosahovaní svojich dlhodobých cieľov. Investori, ktorí čakajú na dokonalý čas na investovanie, často prichádzajú o príležitosti na dlhodobé zisky.

Akcie rastú aj cez zvýšenú volatilitu a recesie

Aj keď korekcie na trhu môžu pôsobiť zastrašujúco, neznamenajú nevyhnutne budúce straty. Ako ukazuje graf nižšie, akcie sa historicky zotavovali aj z výrazných poklesov a prinášali dlhodobé zisky.

Graf: Teoretické zhodnotenie 10 000 USD v prípade ak by finančné prostriedky boli zainvestované do indexu S&P 500. Zdroj dát EOD.

Recesie sú síce stresujúce a môžu byť pre investorov náročné, ale často sú relatívne krátke a po nich nasledujú dlhšie obdobia expanzie, počas ktorých akcie zaznamenávajú zisky. Od roku 1950 prešlo USA 11 recesiami a mnohými ďalšími výzvami. V 5 z týchto 11 recesií akcie skončili vyššie, než začínali. To znamená, že nie každá recesia vedie k poklesom na akciovom trhu.

Zmeškanie najlepších dní môže byť drahé

Paradoxne, niektoré z najlepších dní na akciovom trhu nastali práve počas medvedích trhov. Historicky,  investori, ktorí si dali „prestávku“ od trhu, sa veľmi zriedkavo vrátia v správnom čase, ak vôbec. Negatívne správy môžu pretrvávať dlhšie, investori často čakajú na dobré správy, no vtedy už zmeškajú niektoré z najlepších dní trhového výkonu. Zmeškanie týchto dní môže významne znížiť váš dlhodobý výnos.

Napríklad investor, ktorý by od roku 1988 zmeškal len 5 najlepších dní na trhu, by mohol prísť o 37 % potenciálneho dlhodobého zisku.

Držanie hotovosti môže byť tiež rizikové

Hoci môže byť lákavé udržiavať svoje peniaze v hotovosti, keď je situácia neistá, predstava, že ide o bezpečný prístup, je do istej miery ilúziou. Zatiaľ čo váš účet vyzerá stabilne, inflácia môže postupne znižovať jeho hodnotu a oslabovať vašu kúpnu silu. Napríklad, ak investor vloží dnes 100 eur na účet, ktorý prináša ročný výnos 2 %, o rok bude mať 102 eur. Ak je však inflácia tiež 4 %, tovar, ktorý dnes stojí 100 eur, bude o rok stáť 104 dolárov. Historicky poskytuje diverzifikované portfólio akcií a dlhopisov lepšiu šancu prekonať infláciu v porovnaní s krátkodobými nástrojmi.

Zachovanie pokoja je kľúčové

Pochopenie vplyvu recesií, volatility a správania investorov na portfóliá je dôležité pre lepšie rozhodnutia o tom, kedy a ako investovať. Avšak aj tieto znalosti nemusia vždy stačiť na upokojenie investorov počas trhových poklesov. Našťastie existujú spôsoby, ako sa vyhnúť impulzívnym rozhodnutiam.

  1. Majte núdzové úspory. Vedomie, že máte dostatok peňazí na pokrytie nevyhnutných výdavkov a nečakaných potrieb v prípade núdze, vám môže poskytnúť sebadôveru nechať svoje dlhodobé investície na trhu. Jednou z výhod väčšej hotovostnej rezervy je aj možnosť využiť časť týchto prostriedkov na nákup „zlacnených“ aktív po trhovom poklese, v závislosti od vašich cieľov.
  2. Zvážte priemerovanie nákladov. Namiesto investovania veľkej sumy naraz môže byť výhodné investovať menšie čiastky pravidelne, napríklad mesačne, bez ohľadu na smerovanie trhu. Takto môžete časom nakúpiť viac akcií, keď sú ceny nižšie.
  3. Investujte defenzívne. Niektoré sektory ekonomiky, ako sú verejné služby, zdravotníctvo a základné spotrebné produkty, boli obzvlášť odolné počas trhových poklesov. Aj keď minulé výsledky nie sú zárukou budúcich, investovanie do týchto defenzívnych sektorov môže pomôcť investorom cítiť sa lepšie pripravení na to, čo príde.
  4. Využite služby riadeného portfólia. Investiční odborníci môžu prispôsobiť diverzifikované portfólio vašim cieľom a tolerancii rizika a odstrániť emocionálne rozhodnutia z procesu investovania. Takýto prístup vám poskytne informácie, odborné znalosti a zdroje, aby ste zostali na správnej ceste počas náročných trhových podmienok.

Keď sú akciové trhy na maximách 

  1. Zvážte fundamenty a vyhliadky trhu. Trh môže byť na maximách, ale to neznamená, že nemôže rásť ďalej. Preto je dôležité analyzovať:  
    a) Ekonomické ukazovatele (napr. úrokové sadzby, infláciu, HDP). 
    b) Firemné výsledky a očakávaný rast. Ak sa trh pohybuje nahor v dôsledku silného ekonomického rastu a ziskov firiem, môže byť pokračujúci rast opodstatnený. 
  2. Nechať investície ďalej rásť (Buy and Hold). Dlhodobá stratégia „buy and hold“ hovorí o tom, že namiesto pokusov o časovanie trhu je lepšie zostať investovaný a čakať, kým sa trhové podmienky vyvinú. Ak máte dlhodobý investičný horizont, krátkodobé trhové maximá nemusia byť dôvodom na zásadné zmeny. 
  3. Vyhnúť sa emocionálnym rozhodnutia. Je dôležité nenechať sa ovplyvniť strachom, že „trh musí klesnúť“, pretože trh môže pokračovať v raste dlhšie, ako sa očakáva. Pokiaľ máte dobrý investičný plán, mali by ste sa ho držať a vyhýbať sa panickým predajom. 

      Martin Krištoff
      PORTFOLIO MANAGER

      Odber HABERL News

      Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.