NESTLÉ – Jeden z lídrov vo svete potravín

19. mája 2015

Veľké korporácie s nadnárodnou pôsobnosťou boli vždy stredobodom záujmu laickej aj odbornej verejnosti. Ich podnikanie je ostro sledované skupinami ľudí z rôznych oblastí biznisu a dôvod tejto zvýšenej pozornosti je jednoduchý. Za medzinárodnými podnikmi tohto typu stojí vždy zaujímavý príbeh plný pozitívnych aj negatívnych stránok. Na svete pôsobí veľa spoločností, ktoré sa presadzujú v potravinárstve, no máloktorej sa podarilo […]

Nestle

Veľké korporácie s nadnárodnou pôsobnosťou boli vždy stredobodom záujmu laickej aj odbornej verejnosti. Ich podnikanie je ostro sledované skupinami ľudí z rôznych oblastí biznisu a dôvod tejto zvýšenej pozornosti je jednoduchý. Za medzinárodnými podnikmi tohto typu stojí vždy zaujímavý príbeh plný pozitívnych aj negatívnych stránok.

Na svete pôsobí veľa spoločností, ktoré sa presadzujú v potravinárstve, no máloktorej sa podarilo získať taký výrazný vplyv ako NESTLÉ. Nadnárodná korporácia so švajčiarskym pôvodom si dokázala vybudovať veľkú obchodnú sieť a v súčasnosti sa s niekoľkými ďalšími spoločnosťami právom považuje za lídra vo svete potravín.

Zaujímavý príbeh vzniku firmy

Príbeh tejto spoločnosti sa píše dosť dlho, veď čoskoro to bude presne 150 rokov od jej oficiálneho založenia. Na počiatku firmy stál Švajčiar Henri Nestlé, ktorému sa podarilo vyrobiť alternatívnu dojčenskú výživu pre kojencov bez možnosti príjmu materského mlieka. Jeho prvý vyrobený produkt zachránil život jedného dieťaťa, z čoho vznikol samotný nápad obchodovať s týmto produktom pomenovaným Mliečna múčka Henriho Nestlé.

Spoločnosť ďalej napredovala

Nakoľko mal Henri dobrého obchodného ducha, veľmi rýchlo presadil svoj biznis a dostal sa na medzinárodný trh, napríklad do USA, Ruska či Indie. Z dôvodu konkurenčného boja vytvoril vlastnú značku kondenzovaného mlieka a neskôr sa mu podarilo prísť na trh s prvou mliečnou čokoládou. Tá sa stala známa takmer po celom svete a rýchlo si získala prvé miesto v predaji čokolád.

Pomohla aj diverzifikácia

Pod expanziu firmy sa pričinilo aj rozšírenie produktového portfólia, ktoré sa postupne obohatilo o ďalšie výrobky. Neboli to len mliečne produkty ako čokolády a dojčenská výživa, ktoré ich presadili. Súčasťou výroby sa stali napríklad instantné polievky a bujóny od firmy Maggi neskôr zlúčenej s Nestlé. Tento spôsob diverzifikácie im priniesol ešte väčší úspech a v súčasnosti je výroba Nestlé zameraná na viacero druhov potravín. Sile korporácie neodolala ani oblasť zdravej výživy, v ktorej sa Nestlé takisto pohybuje a pod mottom Good Food, Good Life vyrába produkty orientované na podporu zdravej stravy.

Niektoré z produktov vyrábaných pod logom Nestlé :

–          Bon Pari

–          Anticol

–          Kit-Kat

–          Hašlerky

–          Nesquik

–          Nescafé

–          Caro

–          Ricoré

Portfólio Nestlé

nESTLE KONCERN

Bez škandálov to nešlo

Ako je pri najväčších korporáciách zvykom, súčasťou ich podnikania sú aj nejaké škandály. Za dlhú dobu pôsobenia na trhu ich Nestlé zaznamenalo viac naraz, no za niektoré si vyslúžili obrovskú kritiku a rozhorčenie svetovej verejnosti. Zneužívanie detí ako pracujúcich otrokov na kakaových plantážach v západnej Afrike či úmrtia dojčiat spôsobených náhradnou kojeneckou výživou rozvírili negatívne ohlasy na túto spoločnosť najviac.

Spoločnosť Nestlé patrí naďalej k svetovým lídrom v oblasti potravinárstva a vzhľadom na rozsah ich pôsobnosti budú stáť na vrchole aj najbližšie roky. Ich regionálne pobočky sú po celom svete a zastúpenie Nestlé je aj na Slovenku či v Česku, kde sa takisto venuje viacerým oblastiam potravín a kozmetiky. Úspech spoločnosti môže byť motiváciou pre mnohé firmy, no podstatné je brať si príklad z pozitívnych stránok a neinšpirovať sa tými kontroverznými.

Zdroje : nestle.com, podnikam.webnoviny.sk, etrend.sk, babymilkaction.org, auria.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.