Akcie dosahujú nové maximá

HABERL
21. decembra 2020

Súhrn z trhov za minulý týždeň. Hlavné indexy dosiahli rekordné vrcholy.

Týždenný súhrn

US

Hlavné indexy dosiahli rekordné vrcholy, nakoľko schválenie federálneho balíka na zmiernenie pandémie spôsobené koronavírusom je veľmi pravdepodobné. Spoločnosti Apple a Microsoft pomohli akciám v sektore informačnej technológii získať najviac v indexe S&P 500. Ceny ropy sa dotýkali deväťmesačné maximá, ale energetické akcie zaostávali.

Schválenie balíka opatrení sa približuje vo výške okolo 900 miliárd USD, vrátane zhruba 600 USD priamych platieb jednotlivcom a doplnkovej federálnej pomoci v nezamestnanosti vo výške 300 USD týždenne. Novinky v súvislosti s vakcínami proti koronavírusu tiež posilnili pozitívny sentiment, keď americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil vakcínu spoločnosti Moderna. Pozitívne správy o očkovaní zatieňuje rekordný počet úmrtí v USA a negatívne makroekonomické údaje. Maloobchodný predaj sa v novembri znížil o 1,1% a týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti dosiahli 885 000, čo je vysoko nad očakávania.

US-500-21.12.

EU

Akcie v Európe vzrástli po správach o vakcínach proti koronavírusu, o lepších hodnotách indexu nákupných manažérov (PMI) v kľúčových ekonomikách eurozóny ako boli očakávané a vyhliadkach na ďalšie kolo fiškálnych stimulov. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 1,48% vyššie, zatiaľ čo nemecký index DAX vzrástol o 3,94%, francúzsky CAC 40 tikal o 0,37% a taliansky FTSE MIB pridal 1,26%. V Londýne index FTSE 100 ukončil týždeň mierne dole, keďže britská libra posilnila z dôvodu optimizmu týkajúce sa obchodnej dohody s Európskou úniou (EÚ). Britský premiér Boris Johnson však uviedol, že scenár bez dohody je veľmi pravdepodobný,pokiaľ EÚ podstatne nezmení jeho postoj. Parlament EÚ stanovil nedeľný termín rokovaní, aby mal čas na ratifikáciu právnych predpisov pred 31. decembra, keď sa skončí prechodné obdobie.

Nemecko sprísnilo obmedzenia a Spojené kráľovstvo uvalilo najprísnejší režim úrovne 3 na Londýn a južné Anglicko. Holandský premiér Mark Rutte oznámil prísnu blokáciu, ktorá zahŕňa zatvorenie škôl a obchodov najmenej na päť týždňov. V Taliansku neexistuje celoštátna blokácia, ale predseda vlády Giuseppe Conté uviedol, že cez Vianoce môžu byť zavedené prísne obmedzenia, aby sa zabránilo tretej vlne infekcií. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen uviedla, že EÚ začne očkovať proti COVID-19 27. decembra, hoci niektoré členské štáty oznámili iný dátum začiatku. 

DAX30-21.12.

Japonsko

Japonské akcie sa na tento týždeň zatvorili v zelenom. Akciový priemer Nikkei 225 postúpil o 0,4% (111 bodov) a uzavrel na 26 763,39. Pre ročné obdobie je referenčná hodnota vpred o 13,1%. Indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov, tiež zaznamenali týždenné zisky. Jen posilnil voči americkému doláru a v piatok sa obchodoval blízko 103 JPY.

Japonská vláda znížila prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na fiškálny rok 2020 (končí sa v marci 2021) na 5% pokles zo svojej júlovej predpovede na pokles o 4,5%. Vláda však smerom hore zrevidovala svoju predpoveď rastu fiškálneho HDP na rok 2021 na približne 4% oproti svojej predchádzajúcej prognóze rastu 3,4%, a to vďaka výhodám plynúcim z jej stimulačných snáh. Japonská vláda plánuje na fiškálny rok 2021 rekordný rozpočet 107 biliónov JPY.Navrhovaný rozpočet sa zameriava na iniciatívy zamerané na odpovede na efekt koronavírusu, sociálnu starostlivosť a ďalšie vojenské výdavky. Japonská centrálna banka na decembrovom zasadnutí nezmenila svoj postoj k menovej politike a uviedla, že jej opatrenia na zvýšenie likvidity budú pokračovať do septembra 2021 alebo dlhšie, ak si to podmienky budú vyžadovať.

NIKKEI-21.12.

Čína

Čínske akcie tento týždeň získali aj napriek oznámeniu USA, že sa z dôvodu národnej bezpečnosti dostalo na čiernu listinu najlepší čínsky výrobca čipov a ďalších viac ako 60 spoločností. Index CSI 300 za týždeň vzrástol o 2,3%, zatiaľ čo benčmarkový Shanghai Composite Index pridal 1,4%.

V piatok americké obchodné ministerstvo uviedlo, že do svojho takzvaného zoznamu subjektov, ktorá zbavuje cieľové spoločnosti prístupu k americkým technológiám, pridáva spoločnosť Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC). USA podľa vyhlásenia obchodného ministerstva našli „dôkazy o aktivitách medzi SMIC a podozrivými subjektmi v čínskom vojenskom priemyselnom komplexe“.

V utorok oficiálne údaje odhalili, že novembrová priemyselná produkcia, investície do stálych aktív a maloobchodné tržby silne vzrástli z úrovne spred roka. Hrubý domáci produkt Číny v treťom štvrťroku vzrástol oproti predchádzajúcemu roku o 4,9%, vďaka čomu investori špekulujú, že hospodársky rast vo štvrtom štvrťroku by sa od tretieho štvrťroka mohol zrýchliť.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.