Akcie sú zmiešané po minulom týždni

HABERL
29. marca 2021

Hlavné americké indexy boli minulý týždeň zmiešané, európske akcie vzrástli a japonské akciové trhy zaznamenali značné straty.

12 tyzden

USA

Hlavné indexy boli minulý týždeň zmiešané, keď prevládol optimizmus ohľadom opätovného otvárania sa voči inflácii a obavám z úrokových sadzieb. Akcie s malou kapitalizáciou zaostávali druhý týždeň za sebou, čo signalizovalo potenciálnu pauzu alebo obrat v ich nedávnom vedúcom postavení na trhu.

Podobne dopadli akcie komunikačných služieb najhoršie v rámci indexu S&P 500, ktorý bol ťahaný nadol prudkým poklesom akcií niekoľkých tradičných mediálnych spoločností po silnom výkone. Uzavretie Suezského kanálu z dôvodu zablokovanej nákladnej lode vyvolalo obavy zo stresovaných globálnych dodávateľských liniek, ale zvýšilo ceny ropy a energetických akcií

Údaje o inflácii zostali tlmené. Hlavný index výdavkov na osobnú spotrebu (bez potravín a energie) sa vo februári medziročne zvýšil o 1,4%, oproti 1,5% v januári a stále hlboko pod 2% cieľom Federálneho rezervného systému. Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell a ministerka financií Janet Yellenová v stredu pred Kongresom vypovedali, že vidia malé nebezpečenstvo prehriatia ekonomiky.

SP500 29.3. SK

Európa

Európske akcie vzrástli v nádeji, že dôjde k ekonomickému oživeniu, čím sa zvrátili predchádzajúce straty vyplývajúce z obáv z ďalších obmedzení. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 pridal 0,85%. Hlavné akciové indexy boli zmiešané: francúzsky CAC 40 zakončil týždeň mierne, zatiaľ čo nemecký index Xetra DAX, taliansky FTSE MIB a britský index FTSE 100 vykázali zisky.

Výnosy štátnych dlhopisov eurozóny celkovo poklesli. Obavy z pomalého zavádzania európskych vakcín uprostred nástupu novej vlny koronavírusových infekcií vyvolali dopyt po vysokokvalitných vládnych dlhopisoch. Na výnosy mali vplyv aj údaje, ktoré poukazujú na zvýšenie týždenných nákupov dlhopisov Európskej centrálnej banky v objeme 7,1 miliárd EUR. Výnosy britských dlhopisov klesli z obavy, že by EK mohla zablokovať vývoz vakcín do Veľkej Británie, čo by potenciálne spomalilo inokulačnú kampaň v krajine. Slabšie ako očakávané údaje o inflácii, ktoré vytlačili očakávania, že Bank of England sprísni svoju menovú politiku, tiež znížili výnosy.

DAX30-29.3.-SK

Japonsko

Japonské akciové trhy zaznamenali značné straty napriek tomu, že sa im neskôr v týždni podarilo získať späť stratenú pozíciu. Akciový index Nikkei 225 poklesol o 2,1%, zatiaľ čo širší TOPIX sa vzdal 1,4%. Jen oslabil a uzavrel tesne pod 110 JPY oproti americkému doláru. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu skončil týždeň nižší, na 0,08%.

V piatok japonská diéta schválila rekordný rozpočet 106,61 bilióna JPY (976 miliárd USD) na fiškálny rok 2021, aby pomohla zmierniť dosah pandémie a tiež zvýšiť náklady na sociálne zabezpečenie a obranu. Snemovňa radcov, ktorá sa opäť vzdala fiškálnej konsolidácie, schválila rozpočet na rok, ktorý sa začína 1. apríla, po schválení Snemovňou zástupcov začiatkom marca.

NIKKEI-29.3.-SK

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.