Akcie ustupujú z rekordných výšok

HABERL
22. februára 2021

Akcie v Európe skončili minulý týždeň mierne vyššie, keď spoločnosti uvádzali štvrťročné príjmy a japonské akciové indexy skončili zmiešané.

Tyzden 7 final

USA

Hlavné indexy skončili minulý týždeň nižšie, niektoré dosiahli rekordné maximá a do piatku opäť klesli. Ďalšie fiškálne stimuly a pokrok v očkovaní povzbudili investorov, v utorok keď sa obchodovanie začalo po oslavách Dňa prezidenta.

Údaje z nasledujúcich dní však zvýšili investorom obavy z budúceho vývoja trhov. Walmart vo štvrtok oznámil slabšie než očakávané zisky a pomalší rast ziskov v budúcom roku. Rezort práce v stredu informoval, že ceny výrobcov sa v januári zvýšili o 1,3%, čo predstavuje najväčší nárast od decembra 2009.

Maloobchodné tržby vyskočili o 5,3%, čo bolo vysoko nad konsenzusnými očakávaniami 1,1%. Investori očakávali na základe týchto údajov možnosť rastu úrokových sadzieb v blízkej budúcnosti, čo nie je dobré pre akcie.

Negatívny sentiment pokračoval aj vo štvrtok, keď údaje ukázali, že týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti vyskočili na 861 000, hoci sa očakávalo, že budú nižšie ako 800 000. Silné zimné počasie spôsobilo zmätok na väčšine stredozápadu a juhu, kde bola odstavená veľká časť ropnej a plynárenskej infraštruktúry, čo spôsobilo škody v národnom hospodárstve.

SP500

Európa

Akcie v Európe skončili minulý týždeň mierne vyššie, keď spoločnosti uvádzali štvrťročné príjmy. Index STOXX Europe 600 sa zvýšil o 0,21%. Akcie v Nemecku a Taliansku klesli, zatiaľ čo  francúzsky index CAC 40 a britský index FTSE 100 skončili vyššie.

Silné čísla indexu nákupných manažérov (PMI) tlačili výnosy dlhopisov vyššie. Investori uvažovali, že inflácia môže čoskoro stúpať. Výnos 10-ročného nemeckého dlhopisu dosiahol v piatok -0,32%, čo je najvyššia úroveň od júna 2020.

Anglicko bude postupne uvoľnovať obmedzovania, nakoľko počet prípadov koronavírusu v Anglicku, Walese a Severnom Írsku klesol na najnižšiu úroveň od začiatku októbra. Deti sa budú vracať do škôl začiatkom marca.

Japonsko

Japonské akciové indexy mali za minulý týždeň zmiešané výsledky. Akciový priemer Nikkei 225 sa zvýšil o 1,7% (497,85 bodu) a uzavrel na 30 017,92, čím sa prvýkrát za 30 rokov uzavrel nad úrovňou 30 000.

Index Nikkei vzrástol od začiatku roka o 9,38%. Indexy TOPIX ukončili týždeň so slabými stratami. Jen bol mierne slabší a v piatok sa obchodoval nad 105 JPY oproti americkému doláru. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu skončil minulý týždeň na 0,11%, čo je najvyššia úroveň od novembra 2018.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.