Aký vývoj cien zlata a striebra možno očakávať do konca roka

HABERL
30. augusta 2019

Dlhopisom sa nedarí, rast akcií je kolísavý. Investori tak opäť pokukujú po komoditách. Najvyšší záujem je už tradične o zlato a striebro. Vývoj ich ceny z posledných týždňov je však dosť odlišný.

Price of gold

Zmeniť by sa to mohlo v nasledujúcich mesiacoch. Súčasné prognózy totiž predpovedajú obidvom komoditám výraznejší rast.Objem investícií do vzácnych kovov narastá hlavne počas kritických období. Investori v nich vidia stabilitu a bezpečnosť pre svoj kapitál. Týka sa to najmä zlata, ktorého cena už dlhší čas stúpa. Onedlho by sa mohlo pridať aj striebro. Podľa analytikov ho čakajú o niečo lepšie časy ako v prvom polroku. Naznačili to aj výsledky z posledných dní.

Zlato rastie najrýchlejšie z komodít

Úvodný polrok bol pre zlato mimoriadne úspešný. Jeho cena vzrástla za 6 mesiacov približne o desatinu. To sa v uvedenom období nepodarilo žiadnemu inému kovu. Žltý kov sa zároveň zhodnocoval rýchlejšie ako ktorákoľvek z obchodovaných komodít. Jeho hodnotu to vynieslo na úroveň cez 1400 USD za uncu. S 10 % nárastom sa tempom zdražovania dostal aj pred dlhopisy a veľa mu nechýbalo ani na akcie.

Druhý polrok s podobným vývojom

Cene zlata bude priať aj súčasný polrok. Aspoň tak to avizujú analytici. Podľa ich predpovedí by sa jeho hodnota mala držať na pozitívnej vlne až do konca roka. Viacerí optimisti hovoria aj o prekonaní hranice 1500 USD za uncu. Tieto prognózy sú celkom reálne. Cena zlata totiž rastie vždy, keď sú finančné trhy v dôsledku geopolitických udalostí v neistote. A v súčasnom polroku sa zrejme bude dať táto neistota krájať.

Striebro sa v prvom polroku trápilo

Striebro je na tom v porovnaní so zlatom podstatne horšie. Pár mesiacov po sebe vykazovalo stagnáciu striedanú s občasnými obdobiami mierneho zhodnotenia. Jeho cena sa pohybovala na úrovni od 15 do 16 USD za uncu. Počas celého úvodného polroka sa tak biely kov držal na klasickej úrovni bez výraznejšieho oživenia. Analytici však vkladali nádej do 2. polroka, kedy sa má cena zlata citeľne naštartovať.

Hneď v júli prišlo 9 % zhodnotenie

K očakávanému oživeniu prišlo hneď v júli. Biely kov si v 7. mesiaci zapísal najrýchlejší rast v roku. Ten činil celých 9 %. Z júnových hodnôt pohybujúcich sa na úrovni okolo 15,2 USD za uncu sa v polovici júla vyšplhal na 16,6 USD za uncu. Vývoj jeho ceny tak opakuje cyklus z minulosti. V ňom sa najprv vždy začalo rýchlejšie zhodnocovať zlato. O pár týždňov na to poskočila nahor aj cena striebra. Tá následne stúpala niekoľko mesiacov v rade. Inak to nemá byť ani v 2. polroku, kedy sa očakáva zhodnotenie na úrovni od 17 do 18 USD za uncu.

Vývoj pomeru ceny zlata a striebra:

  • začiatkom júla bol pomer ceny zlata k striebru najvyšší od roku 1992
  • v polovici júla sa za uncu zlatu dalo nakúpiť až 93 uncí striebra
  • na konci júla sa za uncu zlata dalo kúpiť už iba 86 uncí striebra

Predpovede na 2. polrok sú jasné. Analytici nešetrili optimizmom a pozitívnymi prognózami. Väčšina z nich sa zhodla na niekoľkopercentnom raste zlata aj striebra. Obchodníkom sa tak naskytá výhodná príležitosť zarobiť buď na nákupe mincí a tehličiek, alebo prostredníctvom investovania do ETF fondov naviazaných na niektorú z týchto komodít.

Zdroj: www.cnbc.com, www.macrotrends.net, www.kitco.com, www.moneymetals.com, zdroj foto: financialexpress.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.