Americkí giganti prekonali očakávania analytikov

HABERL
2. augusta 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Apple, ktorá prekvapila analytikov. Microsoft zvýšil čistý zisk takmer o polovicu. Čistý zisk Google sa viac ako zdvojnásobil. Intel bude vyrábať čipy pre konkurenčné firmy. USA pozastavuje registrácie pre primárny úpis akcií čínskych firiem.

30 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v mínuse. Dow Jones klesol o -0,36% index S&P 500 skončil nižšie o -0,37% a Nasdaq zakončil týždeň so stratou -1,11%.

Predaje nových domov v júni dosiahli 676 000 na anualizovanej báze, odhad trhu bol nastavený na 796 250. Americký výrobca mikroprocesorov Intel bude vyrábať čipy pre konkurenčnú firmu Qualcomm a pre cloudovú divíziu internetovej spoločnosti Amazon AWS.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v júni rástli medzimesačne o 0,8%, čakal sa rast o 2,1%. Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board v júli rastie na 129,1 bodov, z júnových revidovaných 128,9 bodov. Konsenzus bol nastavený na 123,9 bodov.

Čistý zisk americkej technologickej spoločnosti Apple vo fiškálnom treťom štvrťroku stúpol na 21,74 miliardy dolárov, z vlaňajších porovnateľných 11,25 miliardy dolárov. Zisk aj výnosy prekonali očakávania analytikov vďaka záujmu spotrebiteľov o nové prístroje iPhone pre siete 5G a predplatiteľské služby firmy.

Microsoft v štvrtom finančnom štvrťroku zvýšil čistý zisk o 47% na 16,5 miliardy dolárov. Štvrťročné tržby Microsoftu prekonali očakávania analytikov, pretože dopyt po jeho cloudových službách v čase pandémie COVID-19 podporil rozmach práce a vzdelávania z domova.

Na nový rekord stúpli v druhom štvrťroku zisk aj tržby americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom internetového vyhľadávača Google. Podporil ju prudký rast výdavkov za reklamu, pretože spotrebitelia viac nakupovali na internete. Čistý zisk sa viac ako zdvojnásobil na 18,5 miliardy dolárov, z 6,96 miliardy dolárov v rovnakom období vlani.

USA pozastavuje registrácie pre primárny úpis akcií čínskych firiem. Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) žiada, aby firmy spojené s podnikaním v Číne zverejnili pred IPO dodatočné informácie týkajúce sa vzťahu k čínskym operáciám a čínskym úradom.

Amazon dostal od Európskej únie pokutu 746 miliónov eur za predávanie osobných údajov v rozpore s pravidlami pre ich ochranu, známymi pod skratkou GDPR. Spoločnosť to uviedla v podrobnej správe o hospodárení.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili zmiešane. Index DAX si odpísal -0,80%, CAC 40 zakončil v pluse 0,67%, STOXX Europe 600 stúpol o 0,05% a FTSE 100 vzrástol o 0,07%.

Index podnikateľskej klímy Ifo v Nemecku v júli nečakane klesol kvôli obavám z pokračujúcich problémov v dodávateľských reťazcoch. Index klesol na 100,8 bodov z revidovaných 101,7 bodov za jún. Analytici čakali hodnotu 102,1 bodov. 

Európska komisia schválila štátnu pomoc v celkovom objeme 525,3 milióna eur pre nemeckú leteckú spoločnosť Condor. Pomoc zahŕňa 204,1 milióna eur na náhradu škôd súvisiacich s šírením koronavírusu a ďalších 321,2 milióna eur na podporu reštrukturalizácie podniku, ktorá má obnoviť jeho životaschopnosť.

Konzorcium vedené nemeckou automobilkou Volkswagen je v pokročilej fáze rokovaní o kúpe francúzskej požičovne áut Europcar. Dohoda by mohla Europcar oceniť na približne 2,5 miliardy eur. Volkswagen už chcel Europcar kúpiť, jeho majitelia však júnovú ponuku odmietli ako príliš nízku.

Miera nezamestnanosti v Nemecku v júni klesla na 5,7%, odhadovalo sa 5,8% z predchádzajúcich 5,9%. Index ekonomického sentimentu v eurozóne v júli vzrástol na 119 bodov, pričom sa odhadovalo 118,5 bodov zo 117,9 bodov za jún.

Nemecká miera inflácie rastie v júni na 3,1%, odhad bol +2,9%. Miera nezamestnanosti v eurozóne v júni klesla na 7,7%, pričom sa odhadovalo 7,9%, oproti predchádzajúcej revízii 8,0%.

HDP eurozóny v 2Q medzikvartálne vzrástol o 2,0%, trh odhadoval 1,5%, oproti predchádzajúcemu poklesu o -0,3%. Medziročne vzrástol o 13,7%, pričom sa odhadovalo 13,2%, oproti predchádzajúcemu poklesu o 1,3%.

Index spotrebiteľských cien v júli medzimesačne klesol o 0,1%, odhad trhu -0,3%, oproti predchádzajúcemu rastu o 0,3%. Jadrový index medziročne vzrástol v súlade s odhadmi o 0,7%, oproti predchádzajúcim 0,9%.

Europe

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v mínuse. NIKKEI 225 skončil v mínuse -0,96%, Shanghai Composite klesol o -4,31% a Hang Seng si odpísal -4,98%

V japonskom hlavnom meste Tokio, mieste konania olympijských hier, je najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusu za deň od začiatku pandémie. V štrnásťmiliónovej metropole malo za 24 hodín pozitívny test 2848 ľudí, prevažuje pritom nákazlivejší variant delta. Úrady odporučili nemocniciam, aby sa pripravili na príliv pacientov, a nachystali preto ďalšie lôžka.

Čína údajne bude ďalej umožňovať IPO čínskych firiem v USA.

Asia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.