Americký prezident Trump zakázal Američanom investovať do čínskych firiem.

HABERL
16. novembra 2020

Prečo Trump zakázal Američanom investovať do čínskych firiem? Pozrime sa na pohyby trhov počas minulého týždňa.

46 tyzden

US

Väčšina hlavných indexov sa po prudkých ziskoch z minulého týždňa uzavreli vyššie. Víťazstvo Joe Bidena v prezidentských voľbách minulý víkend a pozitívne správy o vakcíne spoločnosti Pfizer v pondelok spôsobili vyššie ceny na trhoch hneď  po otvorení. Všetky hlavné indexy sa dotýkali vnútrodenných maximálnych hodnôt, ale do konca obchodného dňa vrátili späť väčšinu ziskov. Najlepšie si počínali index Dow Jones Industrial Average a benchmarky s menšou kapitalizáciou, ktoré sa počas týždňa držali v zelenom, DJI získal 4,08%. Technologicky zameraný Nasdaq Composite Index nedokázal udržať svoje zisky a dokončil týždeň -0,55%S&P 500 vzrástol do konca týždňa o 2,15%. Akcie v oblasti energetiky zaznamenali solídne zisky, keď ceny ropy rástli a týždeň uzavreli v zelenom.

SP-500-16.11.

EU

Európske akcie sa pohybovali v tandeme s globálnymi trhmi po zverejnení pozitívnych správ ohľadom vývoji vakcíny v boji proti koronavírusu. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 5,13% vyššie. Nemecký index DAX sa vyšplhal na 4,78%, francúzsky CAC 40 vyskočil o 7,45% a taliansky FTSE MIB si pripísal 6,21%. Britský index FTSE 100 vzrástol o 6,88%.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že centrálna banka rozšíri svoj program pandemického núdzového nákupu, na základe ktorého kúpili dlhopisy v hodnote viac ako 640 miliárd EUR. Ďalšie zníženie depozitnej sadzby ECB, ktoré je v súčasnosti na úrovni -0,5%, je veľmi nepravdepodobné.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva vzrástol v treťom štvrťroku o 15,5% a septembrové medzimesačné údaje vykázali 1,1% rast, čo bolo pomalšie, ako sa očakávalo.

DAX-30-16.11.

Japonsko

Minulý týždeň dosiahli japonské akcie silný výkon. Akciový index Nikkei 225 postúpil o 4,4% (1 061 bodov) a uzavrel na hodnote 25 385,87. Pozitívne výnosy zaznamenali aj indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov. Jen oslabil a obchodoval sa blízko 105 JPY oproti americkému doláru.

Asi jedna tretina kótovaných japonských spoločností s fiškálnym rokom končiacim v marci zvýšila svoje predpovede celoročných výnosov. Očakáva sa však, že celoročná prognóza čistého zisku bude asi o jednu tretinu nižšia ako vo fiškálnom roku 2019. Väčšina týchto spoločností sú výrobcovia, ktorým pomáhalo aj silné oživenie Číny. 

NIKKEI-225-16.11.

Čína

Čínske akcie tento týždeň mierne poklesli: Shanghai Composite index stratil 0,1% a index CSI skončil dole 0,6%. Čínsky dlhopisový trh prilákal v októbri menej zahraničných investícií po obzvlášť silnom treťom štvrťroku, ktorý zaznamenal prílev 21 miliárd USD za každý mesiac. Renminbi zostalo nezmenené a skončilo na 6,610 voči americkému doláru.

Americký prezident Trump vo štvrtok  zakázal Američanom investovať do čínskych firiem, ktoré majú väzby na armádu krajiny. Spoločnosti ako China Mobile a China Telecom v piatok zaznamenali prudký pokles svojich akcií kótovaných na burze v USA.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.