Americkým a európskym indexom sa nedarilo

HABERL
26. apríla 2021

Joe Biden chystá veľké zmeny. Apple chce konkurovať Spotify. Jaguar Land Rover pozastavuje výrobu a Honda Motor chce do roku 2040 predávať iba elektrické autá.

USA

Hlavné Americké indexy skončili v záporných číslach. Dow Jones klesol o 0,46%, S&P 500 skončil v mínuse 0,13% a Nasdaq zakončil za celý týždeň so stratou 0,25%. Predaje nových rodinných domov v marci stúpli o 20,7% na celoročne prepočítané tempo 1,021 milióna domov. Ekonómovia očakávali tempo jenom 886.000 domov.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol na 547 000, odhad trhu bol 617 000. Americký prezident Joe Biden sa zaviazal znížiť emisie aspoň o polovicu do roku 2030. Bidenova administratíva údajne uvažuje o pravidle, ktoré by znížilo podiel nikotínu v cigaretách predávaných v USA na úrovne, ktoré by už neboli návykové. SpaceX vyhrala kontrakt NASA na pristátie astronautov na Mesiaci.

Apple bude konkurovať Spotify službou predplatených podcastov a firma predstavila rad tenkých počítačov iMac s 24palcovým (cca 61 cm) displejom v siedmich farbách. Na prvej tohtoročnej prezentácii uviedla americká technologická spoločnosť aj dlho očakávané zariadenie AirTags, ktoré pomôže vďaka aplikácii nájsť stratené veci.

chart-USA-3

Európa

Hlavné Európske indexy skončili za celý týždeň v záporných číslach. Index DAX  za celý týždeň odpísal 1,17%, CAC 40 zakončil v mínuse o 0,46%, STOX Europe 600 klesol o 0,78% a FTSE 100 sa znížil o 1,15%. Ekonomika eurozóny v tomto roku porastie pomalšie, než sa očakávalo pred tromi mesiacmi. Hrubý domáci produkt (HDP) by sa mal zvýšiť o 4,2% namiesto predtým predpokladaných 4,4%. Vyplýva to z výsledkov štvrťročného prieskumu, ktorý si medzi profesionálnymi prognostiky necháva urobiť Európska centrálna banka.

Britský výrobca automobilov Jaguar Land Rover kvôli globálnemu nedostatku čipov zastaví dočasne výrobu vo 2 britských závodoch. Informoval o tom spravodajský server BBC. Európska komisia dnes navrhla vôbec prvé pravidlá využívania umelej inteligencie, s ktorých pomocou by chcela obmedziť škodlivé vplyvy napríklad sledovacích či manipulatívnych technológií. Zásadne regulovať chce najmä možnosti rozpoznávania tvárí, ktoré vzbudzujú obavu u ochrancov súkromia.

Miera nezamestnanosti v Británii v trojmesačnom období do konca februára prekvapivo klesla na 4,9% z piatich percent v troch mesiacoch do konca januára. Stavebná výroba v Eurozóne za február klesla medzimesačne o 2,1% z predchádzajúceho rastu 0,8% a medziročne klesla o 5,8% oproti predchádzajúcemu poklesu o 1,9%.

chart-DE-30

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v strate o 2,23%, Shanghai Composite skončil v pluse o 1,39% a Hang Seng si pripísal 0,38%.
Priemyselná výroba v Japonsku vo februári medzimesačne klesla o 1,3% oproti predchádzajúcemu poklesu o 2,1%.

Japonský vývoz sa v marci medziročne zvýšil o 16,1% po februárovom poklese o 4,5%. Zaznamenal tak najprudší nárast od novembra 2017. Vyplýva to z údajov japonského ministerstva financií. Rast exportu prekonal očakávania analytikov, ktorí podľa prieskumu agentúry Reuters počítali so zvýšením o 11,6%. Za rastom stáli najmä dodávky do Číny, ktoré sa zvýšili o 37,2%. Japonská automobilka Honda Motor chce do roku 2040 predávať iba elektrické vozidlá. Firma pod vedením nového šéfa Tošihiro Mibeho investuje v najbližších 6 rokoch zhruba 5 bil. jenov do výskumu a vývoja, a to „bez ohľadu na výkyvy tržieb“, povedal dnes na brífingu Mibe.

Čínska centrálna banka sa údajne pokúša získať kontrolu nad obrím súborom dát o spotrebnom financovaní spoločnosti Ant Group. Chcela by ich vraj presmerovať do štátom riadenej firmy pre skórovanie úveru, ktorú by viedli bývalí predstavitelia centrálnej banky. Spotrebiteľská inflácia v Japosnku sa v marci medziročne klesla o 0,1%, pri odhade -0,2%. Japonsko zvýšilo svoj cieľ pre zníženie emisií do roku 2030 na 46% z predchádzajúcich 26%.

chart-Japonsko-3

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.