Apple požiadal dodávateľov o zvýšenie produkcie pre iPhone novej generácie

HABERL
19. júla 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Apple a ich novú službu. Boeing má problém vo výrobe. PayPal zvýšuje limit nákupu Bitcoinov a ďalších digitálnych aktív. Netflix rozširuje ponuku. Viac v súhrne.

28 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v mínuse. Dow Jones klesol o -0.52%, index S&P 500 skončil nižšie o -0,97% a Nasdaq zakončil týždeň so stratou -1,87%.

Americká ministerka financií Janet Yellenová očakáva, že zmeny v zdaňovaní globálnych firiem dostanú zákonodarcovia na schválenie až na jar budúceho roka. Práce na dosiahnutie súladu s ostatnými krajinami totiž postupujú pomalšie, v časti týkajúcej sa prerozdelenia daňových práv. Ľahšie je dohodnúť sa na minimálnej globálnej dani.

Vesmírna loď spoločnosti Virgin Galactic, so zakladateľom firmy Richardom Bransonom na palube, úspešne absolvovala svoj prvý skúšobný let s kompletnou šesťčlennú posádkou. Počas letu sa loď VSS Unity dostala za hranicu vesmíru, uviedla firma, ktorá chce od budúceho roka dopravovať na okraj vesmíru turistov.

Index spotrebiteľských cien v júni medzimesačne vzrástol o 0,9%, odhadovalo sa 0,5% oproti predchádzajúcim 0,6%. Medziročne vzrástol o 5,4%, oproti predchádzajúcim 5,0% a odhadovalo sa 4,9%.

Americký výrobca leteckej techniky Boeing, kvôli novému problému vo výrobe, obmedzí montáž lietadiel 787. Zákazníkom tento rok dodá menej ako polovicu zo zhruba 100 plánovaných strojov.

Apple, podľa zdrojov, vyvíja novú službu, ktorá zákazníkom umožní rozložiť všetky nákupy cez Apple Pay do splátok. Veriteľom za úvery v tejto službe má byť banka Goldman Sachs Group.

Rozpočtový deficit Spojených štátov v júni prudko klesol na 174 miliárd USD, z 864 miliárd USD v rovnakom mesiaci vlani. Mohol za to rast príjmov spôsobený oživením na trhu práce a skorším termínom podania daňového priznania a zaplatení daní.

Americká spoločnosť Apple požiadala svojich dodávateľov, aby tento rok vyrobili až 90 miliónov jej prístrojov iPhone novej generácie, ktoré predstaví v septembri. V porovnaní s minulým rokom to predstavuje nárast až o 20%.

Americká centrálna banka (Fed) bude menovou politikou výrazne podporovať americké hospodárstvo tak dlho, kým sa úplne nezotaví. Pred snemovým výborom pre finančné služby to povedal šéf Fedu, Jerome Powell.

Spoločnosť Netflix oznámila, že plánuje rozšíriť svoju ponuku o videoherné tituly, doteraz streamoval iba filmovú a televíznu produkciu.

Priemyselná výroba za jún medzimesačne vzrástla o 0,4%, odhad trhu bol nastavený na 0,6%.

Používatelia PayPal-u si teraz môžu kúpiť Bitcoin a ďalšie digitálne aktíva v hodnote až 100 000 USD týždenne, oproti predchádzajúcemu limitu 20 000 USD. PayPal prvýkrát umožnil používateľom nakupovať kryptomenu v októbri 2020, čo bolo považované za kľúčový krok v mainstreamovom prijatí tejto triedy aktív. 

USA-2

Európa

Hlavné Európske indexy skončili taktiež v strate. Index DAX si odpísal -0,94%, CAC 40 zakončil v mínuse -1,06%, STOXX Europe 600 klesol o -0,64% a FTSE 100 kleslo o -1,60%.

Štáty Európskej únie sa dnes zhodli na ďalšom polročnom predĺžení hospodárskych sankcií uvalených na Rusko, za jeho úlohu v konflikte na východe Ukrajiny. Ministri zahraničia členských krajín dnes formálne, už po trinásty krát, predĺžili platnosť sankcií zameraných na banky, energetické podniky či dovoz zbraní.

EÚ odloží plán digitálnej dane z internetových tržieb, zatiaľ čo sa svet uberá ku globálnemu zdaneniu veľkých nadnárodných firiem aspoň 15% zo zisku.

Španielsko investuje 4,3 miliardy EUR, aby podporilo výrobu elektrických automobilov a batérií. Investícia je súčasťou veľkého národného programu výdavkov financovaného prevažne z fondov obnovy EÚ. Plán má podnietiť súkromné investície a bude zahŕňať celý výrobný reťazec, od ťažby lítia cez montáž batériových článkov až po výrobu elektrických áut.

HDP v Nemecku v júni medzimesačne vzrástol o 0,4%, v súlade s rýchlym odhadom a medziročne vzrástol o 2,1%, taktiež v súlade s predbežnými údajmi.

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž vymeral americkej internetovej spoločnosti Google pokutu pol miliardy eur, za nerešpektovanie dohôd uzatvorených s vydavateľmi spravodajstva. Google čelil obvineniam francúzskych vydavateľov APIG, SEPM a tlačovej agentúry AFP, že s nimi nekonal dobromyseľne o odmenách za preberanie ich obsahu.

Štáty Európskej únie schválili prvých 12 národných plánov obnovy, vďaka čomu budú môcť členské krajiny začať v najbližších týždňoch čerpať peniaze z mimoriadneho fondu na obnovu ekonomiky po koronakríze. Ministri financií odsúhlasili, medzi inými, príspevky pre Taliansko alebo Španielsko, čo sú krajiny, ktoré budú najväčšími príjemcami z fondu v celkovom objeme 750 miliárd eur.

ECB urobila krok k ďalšej fáze možnosti zavedenia digitálneho eura, ktorou je etapa preskúmavanie tohto konceptu. Zamerať sa v nej plánuje na kľúčové otázky fungovania a distribúcie digitálneho eura.

Medziročná inflácia v eurozóne za jún potvrdená na + 1,9%, tak ako sa odhadovalo. Medzimesačne + 0,3%, taktiež v súlade s odhadmi. 

Europa-1

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 0,22%, Shanghai Composite vzrástol o 0,43% a Hang Seng si pripísal 2,41%

Peking sprísni pravidlá pre čínske firmy, ktoré chcú vstupovať na zahraničné akciové burzy. Dotknú sa technologických spoločností s viac ako miliónom užívateľov. Tie budú nanovo musieť požiadať o schválenie úrad pre kybernetickú bezpečnosť.

Vývoz z Číny v júni medziročne vzrástol o 32,2% na 281 miliárd USD. Dovoz sa zvýšil o 36,7% na 230 miliárd USD. Oznámil to čínsky colný úrad. Oba údaje prekonali očakávania analytikov, ktorí v ankete agentúry Reuters odhadovali rast exportu na 23,1% a rast importu na 30%.

Hrubý domáci produkt Číny za druhý štvrťrok tohto roka v medziročnom porovnaní vzrástol o 7,9%. Analytici však očakávali, že druhá najväčšia ekonomika sveta vykáže vzostup o 8,1%.

Japonská centrálna banka drží kľúčovú sadzbu -0,1%, výhľad HDP na 2022 navýšil na 2,7% z predchádzajúcich 2,4%.

Azia-2

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.