Automobilky čelia problémom kvôli nedostatku čipov

HABERL
23. augusta 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Lufthansa, v ktorej Nemecko predá časť svojho podielu. Spoločnosť Tencent dosiahla vyššie výnosy. Najhodnotnejšou ázijskou firmou sa stala Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Toyota znížila kvôli nedostatku čipov septembrový plán výroby.

33 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v mínuse. Dow Jones klesol o -1,11% index S&P 500 skončil nižšie o -0,59% a Nasdaq zakončil týždeň so stratou -0,73%.

Maloobchodné tržby v júli klesli o 1,1% oproti odhad trhu -0,3% a oproti predchádzajúcemu rastu o 0,6%. Jadrové tržby klesli o 1,0% oproti odhad trhu -0,1%.

Priemyselná výroba v júli vzrástla medzimesačne o 0,9%. Odhadovalo sa 0,5% oproti predchádzajúcim 0,2%.

Americká internetová spoločnosť Twitter začne testovať novú funkciu, ktorá užívateľom jej siete umožní označovať príspevky, teda takzvané tweety, ktorých obsah budú považovať za zavádzajúce.

Zápis z júlového menového rokovania Fedu ukázal ochotu začať obmedzovať nákupy aktív americkou centrálnou bankou ešte v priebehu tohto roka bez priamej väzby tohto „taperingu“ a zvyšovania úrokových sadzieb.

Niektorí zákazníci Tesly čakajú na svoje autá týždne alebo mesiace a sľubované dáta dodania sa stále predlžujú. Oneskorenie je znakom toho, že Tesla stále bojuje s „logistickým peklom“, na ktoré už sa v roku 2018 odvolával Elon Musk, hoci dramaticky zvyšuje produkciu svojich vozidiel.

Amazon.com údajne plánuje otvoriť v USA niekoľko veľkých maloobchodov podobných obchodným centrám. Prvé z nich majú byť v Ohiu a Kalifornii.

Americká Federálna obchodná komisia (FTC) podala novú protimonopolnú žalobu na americkú internetovú spoločnosť Facebook. Komisia tvrdí, že Facebook zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu k potláčaniu konkurencie. Pôvodnú verziu žaloby FTC súd v júni odmietol.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v mínuse. Index DAX si odpísal -1,06%, CAC 40 zakončil v mínuse -3,91%, STOXX Europe 600 klesol o -1,48% a FTSE 100 klesol o -1,81%.

Nemecký štát predá až štvrtinu svojho 20% podielu v leteckej spoločnosti Lufthansa. Informoval o tom nemecký fond pre hospodársku stabilizáciu WSF. Spomenul pritom pozitívny vývoj najväčších európskych aeroliniek, ktorým nemecká vláda poskytla kvôli dopadom pandémie COVID-19 záchranný balík.

Miera nezamestnanosti v Británii za 3 mesiace do konca júna klesla na 4,7% z 4,8% v období za 3 mesiace do konca mája. Počet zamestnaných sa potom v júli priblížil úrovni pred pandémiou. Uviedol to britský štatistický úrad. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že miera nezamestnanosti zostane na úrovni 4,8%.

Miera inflácie v Británii v júli spomalila na 2%, teda cieľ britskej centrálnej banky stanovený ako strop cenovej stability. Pokles bol vyšší, než čakali analytici, s najväčšou pravdepodobnosťou to však bol len výkyv, pretože oživenie ekonomiky z pandémie COVID-19 a karanténnych obmedzenia by mal naopak ceny zvýšiť, uviedla agentúra Reuters.

Škoda Auto, rovnako ako ďalšie svetové automobilky, bojuje s nedostatkom čipov, ktoré sú potrebné v palubnej elektronike vozidiel. Škoda kvôli tomu nemôže rad áut dokončiť priamo na linke. Firma má maximálnu hranicu 50000 nedokončených vozov, vyššie číslo by ohrozovalo cash flow, teda peňažný tok, a likviditu firmy. Preto firma radšej ruší smeny, povedal predseda podnikovej rady Jaroslav Povšík.

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v mínuse. NIKKEI 225 skončil v mínuse -3,45%, Shanghai Composite klesol o -2,53% a Hang Seng si odpísal -5,84%.

HDP v Japonsku v druhom kvartáli podľa predbežných údajov vzrástlo medzikvartálne o 0,3% oproti predchádzajúcemu revidovanému poklesu o 0,9%.

Priemyselná výroba v Japonsku v júli vzrástla podľa finálnych dát o 23,0% medziročne proti predchádzajúcemu odhadu 22,6%.

Priemyselná výroba v Číne v júli vzrástla o 6,4% medziročne pričom sa odhadoval rast o 7,9% oproti predchádzajúcim 8,3%.

Maloobchodné tržby Číny v júli medziročne vzrástli o 8,5% oproti odhadovaným 10,9% a oproti predchádzajúcim 12,1%.

Tencent Music Entertainment dosiahol v druhom kvartáli medziročne o 16% vyššie výnosy, napriek tomu ale nedosiahol na odhady analytikov. Prevádzkový zisk klesol o 6,1% medziročne a počet mesačných aktívnych užívateľov online hudby klesol na 623 miliónov pričom sa odhadovalo 617,5 miliónov.

Najväčší svetový výrobca čipov Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) predstihol čínskeho technologického giganta Tencent a sa stal najhodnotnejšou ázijskú firmou. Trhová kapitalizácia Tencent a Alibaba klesla v dôsledku ďalšieho regulačného zásahu Pekingu v technologickom sektore. Výrobca čipov TSMC na druhej strane získal podporu, keď svet čelí globálnemu nedostatku polovodičov spôsobenom narušením dodávateľského reťazca spolu s nárastom dopytu zo strany priemyselných odvetví, ako sú automobily a dátové centrá.

Japonská automobilka Toyota znížila kvôli nedostatku čipov septembrový plán výroby o 40%. Informoval o tom ekonomicky orientovaný denník Nikkei. Japonský výrobca automobilov si doteraz viedol lepšie ako jeho konkurenti. Po zemetrasení v prefektúre Fukušima v roku 2011 totiž prepracoval svoj plán kontinuity prevádzky, a tak mal väčšiu zásobu čipov. Vplyv nedostatku kľúčovej súčiastky umocnil nárast novo nakazených koronavírusom v Ázii.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.