Bidenov stimulový balík pomôže trhom rásť

HABERL
25. januára 2021

Hlavné indexy rástli minulý týždeň, vo štvrtok ešte dosiahli nové vnútrodenné maximá a potom ustúpili. Prekvapivo veľký počet nových predplatiteľov spoločnosti Netflix spôsobil prudký nárast ceny akcií.

Týždeň

US

Prekvapivo veľký počet nových predplatiteľov spoločnosti Netflix spôsobil prudký nárast ceny akcií, ale získal aj sektor komunikačných služieb. Spoločnosť Alphabet, ako aj akcie spoločností, ktoré predávajú videohry, rástli. Ceny ropy klesli, čo ťahalo dole aj energetické akcie. Objemy obchodov zostali mimoriadne vysoké, čo odrážalo veľkú účasť jednotlivých investorov. Pondelok bol deň Martina Luthera Kinga ml., trhy boli zatvorené.

Skoré zisky na trhoch boli vyvolané podstatným novým stimulom pod správou Bidena. Investorov tiež povzbudilo vyhlásenie Janet Yellen, že Joe Biden sa zameriava skôr na podporu ekonomiky ako na zvyšovanie daní. Bidenova inaugurácia v stredu prebehla bez výraznejších protestov alebo násilia, čo tiež upokojovalo nervy na Wall Street.

SP500-25.1.-SK

Európa

Index STOXX Europe 600 skončil týždeň bez zmeny. Nemecký index Xetra DAX stúpol o 0,63%, francúzsky CAC 40 poklesol o 0,93% a taliansky FTSE MIB klesol o 1,31%. Britský index FTSE 100 klesol o 0,60%, čiastočne ho brzdila sila britskej libry v pomere k doláru, a obavy, že prísne lockdowny tak skoro neskončia.

Na základe dát Indexu nákupných manažérov obchodné aktivity v eurozóne sa v januári znížili rýchlejším tempom, pretože obnovená obmedzenia mali vplyv na služby. Produkcia tovární však rástla siedmy mesiac, aj keď pomalšie, v dôsledku rastu nových objednávok a exportu. Vlády pokračovali v rozširovaní ochranných opatrení, Nemecko predĺžilo prísne obmedzenia do 14. februára a holandská vláda zaviedla prvý celoštátny zákaz vychádzania od druhej svetovej vojny.

DAX-30-25.1.-SK

Japonsko

Japonské akcie sa tento týždeň nezmenili. Akciový priemer Nikkei 225 postúpil o 0,4% (112 bodov) a uzavrel na 28 631,45 a zaznamenal ďalšie multi-desaťročné týždenné uzatváracie maximum. V medziročnom období je benchmark na úrovni 4,3%. Veľký index TOPIX bol nezmenený a malý index TOPIX mierne klesol. Jen sa tento týždeň málo zmenil a uzavrel blízko 104 JPY oproti americkému doláru.

Centrálna banka uviedla, že má v úmysle pokračovať vo svojich kvantitatívnych a kvalitatívnych opatreniach na uvoľnenie menového systému dovtedy, kým to bude potrebné na dosiahnutie cieľa cenovej stability vo výške 2% jadrovej inflácie. Výbor pre menovú politiku upravil prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) pre súčasný fiškálny rok (končí sa 31. marca 2021) na -5,6% z -5,5% a zvýšil svoj cieľ pre aktuálny fiškálny rok 2021 na 3,9% z 3,6% , vďaka stimulačnému balíku.

Čína 

Silné ekonomické údaje poslali čínske akcie hore. Shanghai Composite Index zaznamenal pokrok o 1,1% na 3 606,8 a index veľkých spoločností CSI 300 vzrástol o 2,0% a uzavrel na hodnote 5 569,8. Tri najväčšie čínske telekomunikačné spoločnosti sa odvolali proti nedávnemu rozhodnutiu newyorskej burzy cenných papierov vyradiť svoje akcie kótované na burze v USA. Očakáva sa, že tento krok dostane odpoveď do 25 dní.

Čínska ekonomika vzrástla v roku 2020 o 2,3%, čo je blízko predpovedí, a podčiarkuje pozoruhodné zotavenie krajiny z predchádzajúceho obdobia obmedzení kvôli koronavírusu. Rast skutočného hrubého domáceho produktu vo štvrtom štvrťroku sa medziročne zrýchlil na 6,5%, čím sa Čína stala jedinou významnou ekonomikou, ktorá znovu získala predvírusový trend.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.