Celosvetové indexy skončili v pluse a Volkswagen dostal ponuku na odkup Lamborghini

HABERL
31. mája 2021

Hlavné americké, európske a ázijské indexy skončili v plusových hodnotách.

21 týždeň

USA

Hlavné americké indexy skončili v plusových hodnotách. Dow Jones stúpol o 0,94%, S&P 500 skončil v pluse 1,16% a Nasdaq zakončil za celý týždeň so ziskom 2,06%.

Americký prezident Joe Biden navrhuje rozpočet vo výške 6 bil. USD na podporu infraštruktúry, vzdelávania a zdravotníctva v roku 2022, píše denník NYT.

Objednávky tovaru dlhodobej spotreby v apríli medzimesačne klesli o 1,3% pri odhade +0,8% oproti predchádzajúcemu rastu o 1,3%. Spresnený odhad anualizovaného HDP za 1Q potvrdil rast o 6,4% medzikvartálne. Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti k 22. máju klesli na 406 tis. pri odhade 425 tisíc z predchádzajúcich 444 tisíc.

Americká spoločnosť SpaceX pokračuje v rýchlom tempe budovaní siete Starlink, ktorá má v budúcnosti umožniť prístup k internetu odkiaľkoľvek na Zemi. Z floridského mysu Canaveral vyniesla raketa Falcon 9 do vesmíru ďalšiu sériu 60 satelitov. Zásoby ropy v USA za druhý májový týždeň klesli o 1,66 milióna barelov, hovorí úrad EIA. Trh čakal pokles o 1,05 milióna barelov.

Americká filmová a zábavná spoločnosť Walt Disney plánuje tento rok ukončiť 100 zo svojich medzinárodných televíznych kanálov a do budúcna sa zameria na streamovacie službu Disney +.

chart-USA-8

Európa

Hlavné Európske indexy skončili za celý týždeň v pluse. Index DAX  za celý týždeň pripísal 0,53%, CAC 40 zakončil v pluse o 1,53%, STOXX Europe 600 stúpol o 1,02% a FTSE 100 sa znížil o 0,06%.

Nemecký internetový predajca módneho oblečenia About You plánuje vstup na akciovú burzu vo Frankfurte nad Mohanom, výťažok z predaja akcií potom hodlá použiť na expanziu v zahraničí a na rozvoj technologickej platformy pre firmy. Firma oznámila, že z predaja nových akcií chce získať najmenej 600 miliónov EUR. Podľa informovaných zdrojov by ponuka mohla celý podnik ohodnotiť zhruba na tri miliardy EUR. 

Európska centrálna banka (ECB) svoju podpornú menovú politiku zrejme zatiaľ zachová, meniť ju nebude ani v júni. Naznačujú to slová člena Výkonnej rady ECB Fabia Panetta, ktorý v rozhovore s japonským listom Nikkei povedal, že na zmiernenie podporných opatrení je zatiaľ skoro.

Nemecká automobilová skupina Volkswagen, dostala ponuku na predaj svojej značky Lamborghini za 7,5 miliardy EUR, tvrdí server Autocar. Podľa automobilky Audi, pod ktorú značka oficiálne spadá, však Lamborghini nie je na predaj.

chart-DE-8

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse o 2,92%, Shanghai Composite stúpol o 3,28% a Hang Seng si pripísal 2,34%.

Čínsky výrobca počítačov Lenovo Group v minulom fiškálnom roku vykázal rekordné výsledky. Čistý zisk sa zvýšil o 77 percent na 1,18 miliardy USD a tržby prvýkrát prekonali hranicu 60 miliárd USD. Hospodárenie podporila vysoký dopyt po počítačoch v čase pandémie choroby covid-19.

Čínsky bankový regulátor podľa zdrojov Reuters požiadal banky, aby prestali predávať investičné produkty spojené s komoditnými futures retailovým kupcom.

Čína predbehla Nemecko a stala sa najväčším dovozcom do Británie. Objem tovaru dovezeného z Číny sa v tohtoročnom 1Q v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2018 zvýšil o 66% a dosiahol 16,9 miliardy GBP. Dovoz z Nemecka v rovnakom období o štvrtinu klesol a predstavoval 12,5 miliardy GBP. Obchod medzi Británii a EÚ narušil brexit, zatiaľ čo pandémie zvýšila dopyt po čínskom tovare.

Juhokórejský výrobca áut Hyudai Motor zníži počet svojich modelov so spaľovacím motorom, aby si uvoľnil zdroje na investície do elektromobilov. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedla agentúra Reuters. Rozhodnutie automobilky by sa mohlo týkať až polovice modelov s motorom na fosílne palivá.

Čínska technologická spoločnosť Huawei 2. júna, spustí svoj nový operačný systém Harmony. Agentúra Reuters to označuje za dosiaľ najvýraznejší krok smerom k zotaveniu zo škôd, ktoré firme spôsobili americkej sankcie.

Singapurský HDP v 1Q stúpol medziročne o 1,3%,pri odhade +0,9%. Prognóza rastu v tomto roku je potvrdená v rozmedzí 4 – 6%.

chart-Japonsko-8

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.