Celosvetové indexy skončili zmiešane a index S&P 500 prekonal historické maximum

HABERL
3. mája 2021

Hlavné Americké indexy skončili zmiešane. Dow Jones klesol o 0,50%, S&P 500 skončil v pluse 0,02% a Nasdaq zakončil za celý týždeň so stratou 0,39%.

Tyzden final

USA

Výdavky na osobnú spotrebu stúpli v marci medzimesačne o +4,2%, odhad bol +4,1%. Počet nových žiadostí o podporu nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol na 553.000, trhový odhad 549.000, z revidovaných 566.000 v predchádzajúcom týždni.

Americká softvérová spoločnosť Microsoft v treťom finančnom štvrťroku zvýšila zisk medziročne o 44% na 15,46 miliardy USD. Americká automobilka Ford Motor urýchli výrobu vlastných batériových článkov do elektromobilov. Do nového batériového laboratória, ktorá bude vyvíjať a vyrábať prototypy lítium-iónových a polovodičových článkov, investuje 185 miliónov USD. 

Americký prezident Joe Biden bude požadovať ďalších 80 miliárd dolárov na zlepšenie výberu daní. Vybrané peniaze majú následne slúžiť na financovanie predškolskej starostlivosti a platenej dovolenky pre zamestnancov.

Americký prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Lyft Inc. predá svoju divíziu zaoberajúcu sa technológiou pre samoriadiace autá Level 5 japonskej automobilke Toyota Motor za 550 miliónov USD. Predaje nových rodinných domov v marci stúpli o 20,7% na celoročne prepočítané tempo 1,021 milióna domov. Ekonómovia očakávali tempo iba 886.000 domov.

sp500

Európa

Hlavné Európske indexy skončili za celý týždeň zmiešane. Index DAX  za celý týždeň odpísal 0,94%, CAC 40 zakončil v pluse o 0,18%, STOXX Europe 600 klesol o 0,38% a FTSE 100 sa zvýšil o 0,45%.

Ekonomika v Portugalsku klesla v prvom štvrťroku medzikvartálne o 3,3% a medziročne o 5,4%. Uškodil jej pokles zahraničného, aj domáceho dopytu.

Miera nezamestnanosti v EÚ v marci klesla na 7,3%, zatiaľ čo vo februári bola o desatinu percentuálneho bodu vyššia. Podobná bola situácia aj v krajinách platiacich eurom, kde sa miera nezamestnanosti takisto znížila o 0,1 percentuálneho bodu a dosiahla 8,1%.

HDP v Eurozóne v prvom štvrťroku medziročne klesol predbežne o 1,8%, očakával sa pokles -2,0%. Medzikvartálne klesol HDP o 0,6% oproti odhadu -0,8%.

Medziročná inflácia v Eurozóne za apríl sa predbežne zvýšila na 1,6% z marcových 1,3%. Nemecko zvýšilo odhad tohtoročného hospodárskeho rastu na 3,5% z 3%. Nemecká ekonomika klesla v prvom štvrťroku medzikvartálne o 1,7%, čakal sa pokles o 1,5%   

Výroba áut v Británii sa v marci prvýkrát od augusta 2019 zvýšila. Celkovo sa vyrobilo 115 498 vozidiel, čo je o 47% viac ako vlani v marci, oznámil britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. Vlani v marci boli automobilky nútené prerušiť výrobu kvôli pandémii Covid-19.

dax

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v záporných číslach. NIKKEI 225 skončil v strate o 1,29%, Shanghai Composite klesol o 0,79% a Hang Seng si odpísal 1,22%. Priemyselná výroba v Japonsku v marci medzimesačne stúpla o 2,2%, čakal sa pokles o -2,0%.

Čínska banka Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), ktorá je podľa objemu aktív najväčšou bankou na svete, v prvom štvrťroku zvýšila zisk o 1,46%. Podobne rast ziskov ďalších popredných čínskych bánk, a to Bank of Communications, Agricultural Bank of China, Bank of China a China Construction Bank, neprekročil tri percentá. Banky profitovali zo silného oživenia čínskej ekonomiky, rast ziskov ale zabrzdili straty zo zlých úverov.

Čína hovorí, že počet jej obyvateľov v minulom roku narástol, konkrétne čísla zverejní neskôr. Kontruje tak špekuláciám, že nadchádzajúce výsledky sčítania ľudu ukážu pokles populácie v rýchlo starnúcej krajine.

Čína v snahe obmedziť výrobu ocele a zamedziť narastajúcim cenám železnej rudy, zrušila dovozné clo na niektoré suroviny na výrobu ocele. Čína sa tento rok zaviazala obmedziť produkciu ocele v snahe znížiť emisie uhlíka.

Japonská centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu na -0,1% a výnos 10-ročných dlhopisov na zhruba 0%. Vylepšila odhad tohtoročného rastu japonského HDP na 4% z predtým očakávaných 3,9%. Odhad pre rok 2022 teraz počíta s rastom HDP o 2,4% proti predtým očakávaným 1,8%.

chart-Japonsko-4

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.