Ceny ropy klesajú kvôli obavám z nových koronavírusových reštrikcií

HABERL
16. augusta 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na energetické spoločnosti, ktoré klesajú. Aplikácia TikTok bola v minulom roku najsťahovanejšou aplikáciou na svete. NortonLifeLock prevezme český Avast. Adidas predá svoju americkú značku Reebok.

32 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones stúpol o 0,87%, index S&P 500 skončil vyššie o 0,71% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 2,74%.

Americký Senát v nedeľu večer urobil ďalšie 2 významné kroky k schváleniu balíčka investícií do infraštruktúry. Investície v objeme 1 bilióna dolárov patria medzi priority administratívy prezidenta Joea Bidena. Opatrenie podporuje i časť Republikánov.

Exxon Mobil, Chevron a ďalšie energetické spoločnosti sú pod tlakom, pretože ceny ropy klesajú po správe OSN o vplyve klimatických zmien.

Americká softvérová spoločnosť NortonLifeLock oznámila, že sa dohodla s českou nadnárodnou antivírusovou firmou Avast na jej prevzatí. Za spojenie plánuje americká kybernetická firma zaplatiť až 8,6 miliárd dolárov. Rokovania o fúzii spoločnosti oznámili v júli. V utorok večer v spoločnom vyhlásení uviedli, že akcionárom Avastu bude ponúknutá kombinácia peňažného vyrovnania a novo vydaných akcií NortonLifeLock.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň klesol na 375 000 podľa odhadov z predchádzajúcich revidovaných 387 000. Pokračujúce žiadosti o dávky v nezamestnanosti klesli k 31.7. na 2,866 milióna, oproti odhadovaným 2,900 miliónov z predchádzajúcich 2,980 miliónov. 

Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney hospodárila v treťom finančnom štvrťroku s čistým ziskom 918 miliónov dolárov, po strate 4,72 miliardy dolárov pred rokom, keď jej aktivity tvrdo zasiahla pandémia COVID-19.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v pluse. Index DAX si pripísal 1,37%, CAC 40 zakončil v pluse 1,16%, STOXX Europe 600 stúpol o 1,25% a FTSE 100 vzrástol o 1,34%.

Obchodná bilancia Nemecka skončila v júni v prebytku 16,3 miliárd EUR. Trh odhadoval 13,5 miliárd EUR, oproti predchádzajúcej revízii 12,6 miliárd EUR. Dovozy vzrástli medzimesačne o 0,6% a vývoz vzrástol o 1,3%.

Nemecká služba zaisťujúca dovoz jedla Delivery Hero, kúpila podiel 5,09% v britskom rivalovi Deliveroo. Podľa agentúry Reuers to vyplýva zo správy britskej firmy pre vedenie burzy. Akcie Deliveroo v reakcii vystúpili najvyššie od marca, kedy boli uvedené na burzu.

Index dôvery investorov Sentix v eurozóne v auguste klesol na 22,2 bodov, odhadovalo sa 29,0 bodov z predchádzajúcich 29,8 bodov.

Nemecký index ekonomického sentimentu ZEW v auguste klesá na 40,4 bodu z 63,3 bodu za júl. Odhad trhu bol nastavený na 56,7 bodu.

Nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Adidas sa dohodol, že predá svoju americkú značku Reebok americkej spoločnosti Authentic Brands Group. Tá za značku zaplatí až 2,1 miliardy eur.

Vývoz v eurozóne v júni bez očistenia medziročne vzrástol o 23,8%. Dovoz vzrástol o 28,2%. Obchodná bilancia po očistení v júni skončila v prebytku 12,4 miliárd eur, pričom sa odhadovalo 10,8 miliárd eur a oproti predchádzajúcim revidovaným 13,8 miliárd eur. 

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 0,56%, Shanghai Composite stúpol o 1,68% a Hang Seng si pripísal 0,81%.

Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá je majiteľom populárnej aplikácie pre zdieľanie krátkych videí TikTok, obnovila plán vstupu na burzu. A to napriek rastúcemu tlaku čínskych regulátorov na technologické podniky. Informoval o tom denník Financial Times, ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené s plánmi podniku. ByteDance podľa zdrojov plánuje uviesť svoje akcie na hongkongskú burzu. Buď v tohtoročnom štvrtom kvartáli alebo začiatkom budúceho roka.

Počet firemných bankrotov v Japonsku sa minulý mesiac medziročne znížil o 40% na 476 prípadov. To predstavuje najnižší júlový počet bankrotov za pol storočia. Vyplýva to z údajov výskumnej spoločnosti Tokyo Shoko Research. Za poklesom počtu bankrotov stojí finančná podpora podnikov zo strany vlády, ktorá je reakciou na negatívne dopady pandémie COVID-19.

Aplikácia pre zdieľanie krátkych videí TikTok bola v minulom roku najsťahovanejšie aplikácií na svete. Podľa spoločnosti App Annie predstihla aplikáciu Facebook Messenger. TikTok bol vlani tiež jedinou aplikáciou, ktorej sa podarilo dostať do prvej päťky sťahovaných aplikácií, ktorú Facebook nevlastní.

Predaj nových áut v Číne sa v júli medziročne znížil o 11,9% na 1,86 milióna. Najväčší svetový trh s automobilmi klesol tretí mesiac po sebe. Na vine boli povodne v niektorých častiach krajiny, nové ohniská koronavírusu, ale aj globálny nedostatok dielov. Informoval o tom čínsky zväz výrobcov automobilov.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.