Čínska ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka prudký rast

HABERL
19. apríla 2021

Hlavné americké a európske indexy skončili v plusových číslach. Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane.

15 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v plusových číslach. Dow Jones si pripísal 1,18%, S&P 500 skončil v pluse 1,37% a Nasdaq zakončil za celý týždeň v pluse 1,09%.

Priemyselná výroba USA v marci vzrástla medzimesačne o 1,4% pri odhade +2,8, oproti februárovému poklesu o 2,6%. Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti k 10. aprílu klesli na 576 tisíc, pri odhade 700 tisíc z predchádzajúcich 769 tisíc. Maloobchodné tržby stúpli v marci medzimesačne o 9,8%, pri odhade +5,8%.

Spojené štáty začnú spoločne so svojimi spojencami sťahovať svojich zostávajúcich vojakov z Afganistanu 1. mája a odídu do 11. septembra, teda do 20. výročia teroristických útokov na New York a Washington, kvôli ktorým invázia začala. V príhovore v Bielom dome to oznámil prezident Joe Biden. Spotrebiteľská inflácia v marci medziročne vzrástla o 2,6% pri odhade 2,5%, jadrová inflácia vzrástla o 1,6% pri odhade 1,5%.

chart-USA

Európa

Hlavné európske indexy skončili za celý týždeň v plusových číslach. Index DAX si za celý týždeň pripísal 1,48%, CAC 40 zakončil v pluse o 1,91%, STOX Europe 600 vzrástol o 1,2% a FTSE 100 si pripísal 1,5%.

Dovoz z Británie do EÚ sa za prvé 2 mesiace tohto roka, po odchode Británie z jednotného európskeho trhu, prepadol medziročne o 47%, na 16,6 miliárd EUR. Prebytok obchodu EÚ s Britániou sa však zvýšil, pretože pokles vývozu bol nižší ako pokles dovozu. Inflácia za marec bola potvrdená na rast o 1,3% pri rovnakom odhade, medzimesačne vzrástla o 0,9% v súlade s odhadom trhu.

Zahraničný obchod v Eurozóne vo februári bez očistenia bol v prebytku 17,7 miliárd EUR oproti plusovým 23,4 miliárd EUR pred rokom. Vývoz medziročne klesol o 5,5% a dovoz klesol o 2,7%. Európske predaje automobilov rástli v marci medziročne o 63%, za prvý štvrťrok tak predaje rástli o 0,9%.

Priemyselná výroba v Eurozóne vo februári klesla po kalendárnom očistení medziročne o 1,6%, pri odhade -1,4%. Obchod medzi Britániou a EÚ sa po januárovom prepade spôsobenom novými pravidlami obchodu vo februári zotavil. Vývoz z Británie do EÚ sa zvýšil o 46,6% po januárovom prepade o 42%. Dovoz z EU tiež vzrástol, aj keď pomalšie.

Priemyselná výroba v Eurozóne vo februári klesla po kalendárnom očistení medziročne o 1,6%, pri odhade -1,4%. Obchod medzi Britániou a EÚ sa po januárovom prepade spôsobenom novými pravidlami obchodu vo februári zotavil. Vývoz z Británie do EÚ sa zvýšil o 46,6% po januárovom prepade o 42%. Dovoz z EU tiež vzrástol, aj keď pomalšie.

chart-DE30

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v strate o 0,28%, Shanghai Composite skončil tiež v strate a to o 0,7% a Hang Seng si pripísal 0,94%.

Čínska ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka prudký rast. Vykázala rekordný medziročný vzostup o 18,3 percenta, to je najvyššia hodnota od roku 1992.

Čínsky štátny úrad pre reguláciu trhu (SAMRO) varoval cez 30 internetových spoločností, aby prestali používať zakázané praktiky. Napríklad nútiť obchodníkov, aby používali výhradne jednu platformu.

Vývoz z Číny pokračoval v marci v silnom raste, vďaka oživeniu globálneho dopytu v reakcii na postup v očkovaní proti Covidu-19. Dovoz potom rástol najrýchlejšie za štyri roky, čo ukazuje na silný domáci dopyt. Prebytok zahraničného obchodu, tak v marci predstavoval 13,8 miliardy USD a výrazne tak zaostal za odhadmi analytikov.

chart-Japonsko

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.