Čo sa dialo na trhoch počas voľby amerického prezidenta?

HABERL
9. novembra 2020

Pozrime sa na pohyby trhov počas minulého týždňa, kedy sme všetci napäto čakali kto sa stane americkým prezidentom na najbližšie 4 roky.

americké voľby

US

Akcie zaznamenali najväčšie týždenné zotavenie od apríla. Po utorňajších prezidentských voľbách v niekoľkých bojiskových štátoch sa počítali hlasy až do soboty, napriek tomu trhy rástli. Investori predvídali ďalšie fiškálne stimuly a obmedzené zvýšenie daní, keď začalo byť zrejmé, že voľby vyhrá pravdepodobne Joe Biden, ale Senát bude mať republikánsku väčšinu. Dow Jones Industrial Average pridal 6,9%, index S&P 500 skončil na 7,3% a index Nasdaq Composite vzrástol minulý týždeň o 9%.

Silné trhy boli podporené nezmenenou menovou politikou Federálnej rezervnej banky. Predseda Fedu Jerome Powell uviedol, že stále majú nástroje menovej politiky na podporu ekonomiky. K pozitívnej nálade prispeli aj makroekonomické údaje. Vládna správa o zamestnanosti z piatka ukázala, že ekonomika v októbri pridala 638 000 pracovných miest, čo bolo lepšie, ako sa očakávalo. Miera nezamestnanosti klesla na 6,9% z 7,9% v predchádzajúcom mesiaci.

SP-500

EU

Akcie v Európe sa hýbali v tandeme s americkými akciami. K zotaveniu pomohli aj silné správy európskych korporácií o štvrťročných príjmoch a ďalšie stimulačné opatrenia ohlásené vo Veľkej Británii. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 7,02% vyššie, nemecký index DAX dosiahol 7,99%, francúzsky CAC 40 získal 7,98% a taliansky FTSE MIB sa vyšplhal na 9,69%. Britský index FTSE 100 vzrástol o 5,97%.

Bank of England (BOE) zvýšila svoj program kvantitatívneho uvoľňovania o 150 miliárd GBP na 895 miliárd GBP. Neistota okolo rozhovorov po Brexite a obnovený lockdown v krajine spôsobili, že centrálna banka nakupuje dlhopisy v širšom rozsahu, ako sa očakávalo. Podľa banky zostal výhľad ekonomiky „neobvykle neistý“.

Japonsko

Japonské akciové trhy boli v utorok zatvorené z dôvodu Dňa kultúry, no týždeň uzatvárali značne vyššie. Akciový index Nikkei 225 vzrástol o 5,87% (1 348 bodov) a uzavrel na 24 325,23. Silné výsledky zaznamenali aj indexy TOPIX, ktoré sú širšou mierou výkonnosti japonských akciových trhov.

Po októbrových stratách uzavreli japonské akcie minulý týždeň na viac desaťročnom maxime. Zisk japonských spoločností a lepšie než očakávané údaje o čínskej výrobe pomohli rast ázijských trhov. Jen posilnil a obchodoval blízko hodnoty 103 JPY oproti americkému doláru. Japonský premiér Yoshihide Sugovi uviedol, že vláda pozorne sleduje pohyby jenu, aby zistila známky hrozby hospodárskeho oživenia Japonska.

NIKKEI-stocks

Čína

Čínske akcie rástli, pretože investori si mysleli, že prípadné Bidenské predsedníctvo môže zlepšiť vzťahy medzi USA a Čínou. Benchmark Shanghai composite index skončil 2,2% a  index CSI 300 vzrástol o 3,4%. Renminbi vzrástlo oproti doláru o 1,1% a uzavrelo na hodnote 6,621.

Prieskumy indexu nákupných manažérov (PMI) poskytli ďalšie dôkazy o tom, že Čína sa rýchlo zotavuje z koronavírusu a silná ekonomická dynamika pokračuje aj vo štvrtom štvrťroku. Jedným z najväčších prekvapení však bolo náhle pozastavenie očakávanej počiatočnej verejnej ponuky (IPO) vo výške 37 miliárd USD čínskej fintech spoločnosti Ant Group. 

Hong-Kong

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.