Coinbase a BlackRock sa dohodli na spolupráci

HABERL
11. augusta 2022

Najväčšia kryptomenová burza Coinbase sa pripojí k Aladdin-u, čoraz rozšírenejšej investičnej technologickej platforme spoločnosti BlackRock.

blackrock coinbase

Od začiatku roka 2022 sa krypto aktíva prepadli, pretože investori sa uchyľovali k tzv. bezpečným aktívam, v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb, geopolitického napätia a obáv z blížiacej sa recesie. 

Lepšiu reputáciu si krypto svet nezískal ani po kolapse kryptomeny LUNA v máji tohto roka. Nedávne útoky na kryptomeny Solana a Nomad,  taktiež vyvolalo otázky o odolnosti a stabilite krypto trhov.

Zdá sa však, že tieto nepriaznivé podmienky zasiahli Coinbase obzvlášť tvrdo. Negatívne správy a zistenia spôsobili, že objemy obchodov na Coinbase sa zmenšili natoľko, že firma toto leto oznámila zmrazenie náboru a prepustila 18 % svojich zamestnancov. Nedávno sa objavili správy, že Coinbase je vyšetrovaná SEC (Americká Komisia pre cenné papiere) kvôli údajnému povoleniu nezákonného obchodovania s neregistrovanými aktívami.

Aktuálne zistenia a správy však môžu vniesť nový prílev optimizmu do sektora zmietaného globálnymi udalosťami. Mnoho investorov verí, že inštitucionálne prijatie je práve to, čo kryptomeny potrebujú na zvýšenie cien, stability a vnímanie ich ako seriózne investície.

Zobraziť náhľad v novej karte

Coinbase je online burza so sídlom v San Franciscu v Kalifornii, ktorá bola založená v júni roku 2012 Brianom Armstrongom a Fredom Ehrsamom. Coinbase slúži na nákup a predaj kryptomien za americké doláre, eurá a britské libry.

BlackRock prichádza na záchranu Coinbase

Najväčšia kryptomenová burza Coinbase sa pripojí k Aladdin-u, čoraz rozšírenejšej investičnej technologickej platforme BlackRock. Kryptoburza oznámila partnerstvo s BlackRock, ktoré umožní jej inštitucionálnym klientom nakupovať bitcoiny a neskôr by sa ponuka obchodovateľných kryptomien mala rozšíriť.

Počas niekoľkých posledných rokov hrala Coinbase ústrednú úlohu pri rozvoji a posilňovaní krypto trhov ako najbezpečnejší a najdôveryhodnejší most do „kryptoekonomiky“. BlackRock, ako najväčší svetový správca aktív poskytne inštitucionálnym klientom Aladdin, priamy prístup ku kryptomenám, počnúc s bitcoinmi prostredníctvom prepojenia s Coinbase Prime. Coinbase Prime poskytne inštitucionálnej klientskej základni Aladdin-a, ktorí sú tiež klientmi Coinbase, obchodovanie s kryptomenami, či úschovu.

BlackRock, Inc. je najväčšou správcovskou firmou na svete, pričom hodnota ňou spravovaného majetku činí vyše 10 biliónov dolárov. Zákazníkmi BlackRock sú súkromní investori a inštitúcie, napr. banky, dôchodkové sporiteľne, nadácie, poisťovne, štátne fondy a centrálne banky. Túto investičnú firmu založil v roku 1988 Larry Fink.

Toto partnerstvo predstavuje pre BlackRock veľký posun. Zaujímavosťou je, že predseda spoločnosti BlackRock Larry Fink, v minulosti označil bitcoin ako „index prania špinavých peňazí“.

Pokiaľ ide o partnerstvo Coinbase-BlackRock, globálny vedúci strategických ekosystémových partnerstiev spoločnosti BlackRock poznamenal, že inštitucionálni klienti firmy majú „stálejší záujem o získanie expozície na trhoch s digitálnymi aktívami“. Fink vysvetlil, že partnerstvo umožní klientom spravovať svoje bitcoinové expozície priamo v ich existujúcej správe portfólia.

Dohoda prišla vo vhodnom momente

Dohoda pre Coinbase prišla v najlepšom čase, keďže sa od svojho primárneho úpisu dostala pod silný tlak v dôsledku klesajúcich cien kryptomien a klesajúcich objemov obchodovania. To ju prinútilo opustiť svoje plány rastu a znížiť pätinu svojej pracovnej sily, čo predstavuje viac ako tisíc ľudí. K týmto problémom sa pridalo aj to, že americkí prokurátori minulý mesiac obvinili bývalého zamestnanca a dvoch jeho spolupracovníkov z obchodovania s využitím dôverných informácií.

Vyjadrenie analytika

Prijatie zo strany inštitucionálnych investorov je kľúčom k zvýšeniu, už tak veľkej popularity a dôveryhodnosti kryptomien. Partnerstvo môže posunúť celé odvetvie vpred a vytvárať nové investičné príležitosti, keďže kryptomeny sa stávajú čoraz viacej súčasťou bežného života. Záujem ľudí o kryptomeny je vysoký a celé odvetvie sa neustále vyvíja, a aj preto zrejme každé novo dosiahnuté historické maximum bolo nasledované výraznými poklesmi hodnoty kryptomien.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.