Deficit rozpočtu vlády USA v auguste medziročne klesol o 15%

HABERL
20. septembra 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Google, ktorej Južná Kórea udelila pokutu. Spoločnosť Intuit kúpi zhruba za 12 miliárd dolárov firmu Mailchimp. Boeing navýšil dlhodobý výhľad na najbližších 20 rokov. Americká ropná spoločnosť Chevron strojnásobí investície do nových nízkouhlíkových technológií. Microsoft odkúpi vlastné akcie až za 60 miliárd dolárov.

Tyzdenny suhrn

USA

Hlavné americké indexy skončili v mínuse. Dow Jones klesol o -0,07%, index S&P 500 skončil nižšie o -0,57% a Nasdaq zakončil týždeň so stratou -0,47%.

Americkí demokrati chcú navrhnúť 25% daň pre najvyššie kapitálové zisky a 26,5% korporátnu daň.

Nové americké aerolinky Breeze, ktorých zakladateľom je podnikateľ David Neeleman, si objednali ďalších 20 lietadiel Airbus A220, určených pre lety na stredné vzdialenosti. Aerolinky tak celkovú zákazku zvýšili na 80 lietadiel.

Deficit rozpočtu vlády USA v auguste medziročne klesol o 15% na 171 miliárd dolárov. Daňové príjmy, ktorým zvýšenie pomohlo k oživeniu ekonomiky, rástli rýchlejšie, ako výdavky na programy zamerané na prekonanie dopadov pandémie COVID-19.

Americká softvérová spoločnosť Intuit kúpi zhruba za 12 miliárd dolárov firmu Mailchimp, ktorá sa zaoberá e-mailovým marketingom. Intuit je výrobcom softvéru TurboTax a QuickBooks, a dohoda je pre neho zatiaľ najväčšou akvizíciou.

Americká spoločnosť Google dostala od juhokórejského protimonopolného úradu (KFTC) pokutu 207 miliárd wonov za zneužitie dominantného postavenia na trhu s operačným systémom pre mobilné prístroje. Google, ktorý je súčasťou technologickej skupiny Alphabet, sa chce proti pokute odvolať. Úrad vyšetroval Google pre podozrenie, že firma bránila miestnym výrobcom smart telefónov, aby si prispôsobili operačný systém Android.

Spotrebiteľská inflácia v USA v auguste medziročne +5,3%, podľa odhad trhu. Jadrová +4,0%, oproti odhadu  +4,2%.

Boeing navýšil dlhodobý výhľad na najbližších 20 rokov. Očakáva dodávky 43 610 komerčných lietadiel proti pôvodným  43 110. Očakáva návrat domáceho cestovania na úroveň pred COVID-19 v roku 2022, regionálneho v roku 2023 a medzinárodného v roku 2024.

Americká ropná spoločnosť Chevron strojnásobí investície do nových nízkouhlíkových technológií. Do roku 2028 tak vynaloží na výrobu biopalív, vodíka, zariadenie na zachytávanie uhlíka a ďalšie technológie celkom 10 miliárd dolárov.

Americká softvérová spoločnosť Microsoft odkúpi vlastné akcie až za 60 miliárd dolárov. Schválila to správna rada firmy. Program nemá konečný dátum a firma ho môže kedykoľvek ukončiť. Podnik tiež oznámil, že zvýši štvrťročnú dividendu o 11%.

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v mínuse. Index DAX si odpísal -0,77%, CAC 40 zakončil v mínuse -1,40%, STOXX Europe 600 klesol o -0,97% a FTSE 100 klesol o -0,93%

Európska komisia schválila Francúzsku plán podporiť firmy kvôli dopadom pandémie sumou 3 miliardy eur.

Peňažné trhy predpokladajú v roku 2022 dvojaké zvýšenie úrokových sadzieb britskou centrálnou bankou.

Mercedes-Benz, divízia nemeckého Daimleru, očakáva, že sa tržby vo štvrtom kvartáli stabilizujú.

Prezidentka ECB Lagardeová predpokladá, že režim čiastočného home-office, prežije pandemické obdobie, pretože firmy sa s flexibilným usporiadaním naučili žiť.

Priemyselná výroba v eurozóne stúpla v júli medziročne o 7,7%, trhový odhad bol 6,0%.

Európska únia musí, aj v nadväznosti na neúspech spojeneckej misie v Afganistane, posilniť spoločnú obranu a lepšie sa pripraviť, okrem iného, na kybernetické hrozby. Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Únia podľa nej pracuje na novom vymedzení spolupráce so Severoatlantickou alianciou a zároveň sa chystá za francúzskeho predsedníctva EÚ, v prvej polovici budúceho roka zvolať summit venovaný vlastnej obrane.

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku tento rok bude najvyšší za takmer 30 rokov, odhaduje mníchovský výskumný inštitút Ifo. Miera inflácie by mala vystúpiť na 3% ,z 0,5% v minulom roku. Na budúci rok inštitút očakáva infláciu v rozmedzí 2 až 2,5%.

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v pluse 0,39%, Shanghai Composite klesol o -2,41% a Hang Seng si odpísal -4,90%.

Južná Kórea udelila Google pokutu 177 miliónov dolárov za zneužívanie dominancie Androidu.

Taiwanský start-up Gogoro zameraný na batérie jedná o vstup na burzu skrz fúziu SPAC.

Čína podala žiadosť o pristúpenie k ázijsko-pacifickej dohode o voľnom obchode nazvanej „Komplexná a progresívna dohoda pre transpacifické partnerstva (CPTPP)“. Oznámilo to čínske ministerstvo obchodu. Druhá najväčšia ekonomika sveta sa snaží posilniť svoj obchodný vplyv v regióne.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.