Dostala vakcína Pfizer plný súhlas od americkej liekovej agentúry FDA?

HABERL
30. augusta 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť PayPal, ktorá umožní transakcie s kryptomenami mimo územia USA. Boeing údajne zainvestuje do listingu SPAC. Čínske burzy zastavili cez 40 IPO a oveľa viac.

34 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones vzrástol o 0,96%, index S&P 500 skončil vyššie o 1,52% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 2,82%.

PayPal oznamuje novú kryptomenovú službu v Británii. Klienti tam budú môcť kupovať, držať a predávať kryptomeny. Pre firmu to je prvýkrát, kedy s kryptomenovou službou expanduje za hranice USA.

Boeing sa údajne zaviazal, že bude investovať do pripravovaného listingu SPAC s názvom Virgin Orbit Richarda Bransona.

Americká lieková agentúra FDA udelila plný súhlas vakcíne proti koronavírusy od firmy Pfizer.

MMF začína rozdeľovať medzi svojich členov zhruba 650 miliárd dolárov z navýšených núdzových rezerv. Peniaze sú „významnou injekciou“ pre celosvetové úsilie v boji proti pandémii COVID-19, uviedla výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová.

Walmart spustil doručovaciu službu pre ďalších obchodníkov po celej USA v čase, keď sa predajcovia snažia zabezpečiť dodávky pred dôležitou sviatočnou nákupnou sezónou. Tlačí tak na United Parcel Service, FedEx a americkú poštovú službu.

Delta Air Lines si objednala ďalších 30 lietadiel Airbus A321neo. Aerolinky modernizujú svoju flotilu v rámci prípravy na oživenie cestovania. Vrátane utorkovej objednávky si už objednali 155 lietadiel A321neo.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v júli poklesli o 0,1%, očakával sa pokles o 0,3%. Anualizovaný rast HDP v 2Q spresnený na 6,6%, oproti skôr uvádzaným 6,5%. Trh čakal spresnenie na 6,7%.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol na 353 000. Odhad trhu 350 000 z revidovaných 349 000 v predchádzajúcom týždni.

Americký výrobca čipov Western Digital pokračuje v rokovaní o spojení s japonskými spoločnosťami Kioxia. Informuje o tom list The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota transakcie by mohla presiahnuť 20 miliárd dolárov.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v pluse. Index DAX si pripísal 0,28%. CAC 40 zakončil v pluse 0,84%. STOXX Europe 600 stúpol o 0,75% a index FTSE 100 vzástol o 0,85%

Index PMI v eurozóne služieb v auguste klesá na 59,7 bodov pri odhade 59,5 bodov a Index PMI v spracovateľskom sektore je v auguste na 61,5 bodoch pri odhade 62 bodov. Index podnikateľskej dôvery Ifo v Nemecku v auguste je na 99,4 bodoch pri odhade 100,4 bodov. 

Viceprezident ECB Luis de Guindos povedal, „Odhad hospodárskeho rastu eurozóny by sa mohol v najbližších prognózach zlepšiť. Pozitívne sú všetky vedúce ukazovatele, ktoré pre tretí štvrťrok máme.“

Majitelia obchodov v Británii majú čoraz väčší problém zohnať zamestnancov, najmä vodičov. Odvetvie podľa nich čelí najväčšej kríze dodávateľského reťazca od 70. rokov a ak sa situácia nezmení, budú cez Vianoce v Británii poloprázdne regály. Britská vláda kvôli tomu čelí tlaku na zmiernenie pravidiel pre zamestnávanie cudzincov, ktoré sa po odchode kráľovstva z Európskej únie sprísnili.

Spotrebiteľská dôvera vo Francúzsku klesala v auguste druhý mesiac za sebou. Jej ukazovateľ sa dostal pod dlhodobý priemer. Domácnosti strácali optimizmus z hľadiska svojich osobných financií a budúceho životného štandardu.

Europe

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 2,32%, Shanghai Composite vzrástol o 2,77% a Hang Seng si pripísal 2,25%.

Čínske burzy zastavili cez 40 primárnych verejných ponúk akcií (IPO). Regulačné úrady vyšetrujú niekoľko sprostredkovateľov týchto transakcií. S odkazom na čínske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

V Číne sa po dvoch týždňoch znovu otvoril kontajnerový terminál Mej-šan v prístave Ning-po, ktorý je druhým najväčším prístavom v Číne a tretím najväčším na svete. Prístav bol uzavretý od 11. augusta, kedy bol jeden zo zamestnancov testovaný pozitívne na COVID-19 a jeho uzavretie ešte viac narušilo, už tak napätú kontajnerovú lodnú prepravu v Ázii.

Čínska centrálna banka predala 50 miliárd CNY v sedemdňových reverzných repo s úrokom 2,2%. 

Juhokórejská centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu na 0,75% z rekordného minima 0,5%. Južná Kórea sa tak stala prvou veľkou ázijskou ekonomikou, ktorá v čase po príchode pandémie choroby COVID-19 k zvýšeniu úrokov pristúpila.

Tajwanská spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ktorá je najväčším zmluvným výrobcom čipov na svete, zvýši ceny až o 20%

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.