Európske akcie sa po silnom raste v minulom mesiaci pozastavili

HABERL
7. decembra 2020

V dnešnom súhrne trhov za minulý týždeň sa pozrieme na prehľad z amerických, európskych, japónskych a čínskych trhov.

49 týždeň

US

Všetky hlavné indexy sa minulý týždeň dotkli nových vnútrodenných vrcholovDow Jones Industrial Average uzavrel november s najlepším mesačným výkonom od roku 1987, zatiaľ čo index Russell 2000 zaznamenal najlepší mesačný zisk od roku 1978, keď bol uvedený na trhy.

OPEC a ďalší významní producenti ropy sa dohodli, že budúci rok zmiernia znižovanie produkcie pomalšie, ako sa pôvodne plánovalo, čo spôsobilo rast energetických akcií. V stredu Spojené kráľovstvo ako prvý západný štát udelilo súhlas s povolením rozsiahlej distribúcie vakcíny Covid 19 od spoločností Pfizer-BioNTech.

Podľa údajov Federal reserve takzvané Non-fram payrolls údaje sa zvýšili iba o 245 000, čo znamenalo 50% pod očakávanou hodnotou. Miera nezamestnanosti však klesla na pandemické minimum 6,7%, čo pomohlo v piatok k rastu akcií. Výrobný sektor zostal v dobrej kondícii, ale realitný sektor vykazoval známky ochladenia, zatiaľ čo očakávané tržby z predaja domov klesli v októbri druhý mesiac po sebe.

EU

Európske akcie sa po silnom raste minulého mesiaca pozastavili. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 zakončil týždeň so skromným 0,21% ziskom. Hlavné európske indexy boli zmiešané: francúzsky CAC 40 sa zvýšil o 0,20%, nemecký index DAX poklesol o 0,28% a taliansky FTSE MIB skĺzol o 0,78%. Britský index FTSE 100 však získal 2,87% a dosiahol deväťmesačné maximá po správach, že Spojené kráľovstvo schválilo vakcínu proti koronavírusu vyvinutú spoločnosťami Pfizer a BioNTech.

Index nákupných manažérov (PMI) v eurozóne sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil, čo bolo spôsobené slabosťou v ekonomickom segmente služieb. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v novembri medziročne poklesli o 0,3%, čo znamená negatívnu infláciu štvrtý mesiac po sebe. Výnosy štátnych dlhopisov Spojeného kráľovstva vzrástli po tom, čo regulačné orgány schválili použitie vakcíny proti koronavírusu; obavy z brexitu bez dohody a holubičné komentáre Michaela Saundersa z Bank of England v piatok však tento rast zmiernili.

DAX-30

Japonsko

Japonské akcie vykázali za tento týždeň zmiešané výsledky. Akciový index Nikkei 225 postúpil o 0,4% (107 bodov) a uzavrel na 26 751,24. Pre ročné obdobie je tento benchmark vpred o 13,1%. Indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov, zaznamenali mierny týždenný pokles. Jen sa oproti americkému doláru zmenil len málo a v piatok sa obchodoval blízko 104 JPY.

Japonská priemyselná výroba sa v októbri zvýšila o 3,8% oproti predchádzajúcemu mesiacu, čo predstavuje piate po sebe idúce mesačné zlepšenie. Zisky boli poháňané rastúcou produkciou priemyselných strojov, automobilového priemyslu a elektroniky a objednávky na základné kapitálové tovary boli najvyššie od začiatku globálnej pandémie.

Nezamestnanosť sa v októbri zvýšila na 3,1% v dôsledku výrazného poklesu počtu pracovných miest v pohostinstve. Maloobchod, stavebníctvo a výroba však minulý mesiac pridali ďalšie pracovné miesta.

NIKKEI-225

Čína

Čínske akcie vykázali svoj tretí priamy týždenný zisk, k čomu prispeli solídne ekonomické údaje. Index CSI 300 vzrástol o 1,7% a Shanghai Composite index podľa agentúry Reuters získal 1,1%. Výnos 10-ročného suverénneho dlhopisu Číny mierne stúpol nad 3 bázické body a skončil na úrovni 3,33%. Na menových trhoch sa renminbi voči americkému doláru zhodnotilo o 0,5% na 6,5342 CNY.

Oficiálna PMI vzrástla v novembri na 52,1 z 51,4 októbra, čo je jej deviaty mesiac po sebe na expanzívnom území a ďalší dôkaz o trvalom oživení čínskej ekonomiky.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.