Fed ponechal úrokové sadzby bez zmeny

HABERL
27. septembra 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Amazon.com, ktorá musí v Británii platiť svoj férový podiel na daniach. Vakcína proti COVID-19 od Pfizer / BioNTech je bezpečná. Program nákupu dlhopisov v USA ďalej pokračuje bez zmeny. Fed ponechal úrokové sadzby bez zmeny. Chinese Estates Holdings predala akcie v China Evergrande Group. Koncern Volkswagen by mohol batérie v elektromobiloch svojim zákazníkom len prenajímať.

39 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones stúpol o 0,62%, index S&P 500 skončil vyššie o 0,51% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 0,02%.

Americká ministerka financií Janet Yellenová zdôraznila svoj apel na Kongres, aby zvýšil alebo zastavil americký dlhový strop. Vláde inak v októbri dôjdu peniaze na pokrytie faktúr.

Americké vyšetrovanie najväčšej svetovej burzy kryptomien Binance Holdings sa údajne rozšírilo aj na možnosť insider tradingu a manipuláciu s trhmi.

Vakcína proti COVID-19 od Pfizer/BioNTech je bezpečná, dobre tolerovaná a prejavuje robustnú protilátkovú reakciu u detí od 5 do 11 rokov, oznámili firmy. U FDA sa budú usilovať o schválenie núdzového použitia vakcíny u detí 5 – 11 rokov.

Morgan Stanley hovorí, že predaje telefónov iPhone 13 Pro a Pro Max mali k prvému dňu predobjednávok druhý najsľubnejší začiatok za posledných päť rokov.

Americké úrady podali protimonopolnú žalobu, pomocou ktorej sa snažia zablokovať partnerstvo leteckých spoločností American Airlines a JetBlue Airways. Tvrdí, že toto partnerstvo povedie k obmedzeniu hospodárskej súťaže a k rastu cien leteniek.

Pohľad na predpoveď vývoja sadzieb indikuje, že členovia Fedu sú pol napol názorovo rozdelení, ohľadom zvyšovania sadzieb v roku 2022. Fed na svojom zasadnutí podľa očakávaní ponechal sadzby na úrovni 0% – 0,25%.

Jerome Powell na zasadnutí Fedu uviedol, že k ukončeniu programu nákupu dlhopisov by mohlo dôjsť zhruba v polovici roka 2022.

Apple údajne vyplatí svojim pracovníkom v obchodoch jednorazový bonus vo výške až 1000 dolárov. Deje sa tak v čase, keď sa firma potýka s utiahnutým trhom práce a nespokojnosťou niektorých zamestnancov.

Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti k 18. septembru vzrástli na 351 000, pri odhade 320 000 z predchádzajúcich revidovaných 335 000.

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v pluse. Index DAX si pripísal 0,27%, CAC 40 zakončil v pluse 1,04%, STOXX Europe 600 stúpol o 0,31% a FTSE 100 vzrástol o 1,26%.

Britský premiér Johnson uviedol, že Amazon.com musí v Británii platiť svoj férový podiel na daniach.

Lufthansa plánuje získať 2,5 miliardy dolárov na splatenie časti finančnej injekcie od nemeckej vlády, ktorá jej pomohla dostať sa cez pandémiu COVID-19.

Európska komisia chce urýchliť digitalizáciu spoločnosti a súčasne s tým posilňovať kybernetickú bezpečnosť. Chce to dosiahnuť masívnymi investíciami do digitalizácie, prilákaním IT odborníkov do EÚ, prehĺbením spolupráce so súkromným sektorom, to všetko za nastavenie rozumných pravidiel, povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Isabel Schnabelová z ECB hovorí, že hospodárske zotavovanie pokračuje. Rozhodnutie o tom, kedy ukončí pandemické nákupy aktív, závisí od toho, ako sa bude vyvíjať pandémia v najbližších mesiacoch.

Švajčiarska centrálna banka potvrdila hlavnú úrokovú sadzbu na -0,75%.

Index nákupných manažérov PMI v Nemecku za september podľa predbežných údajov v priemysle klesol na 58,5 bodov, oproti odhadom trhu 61,4 bodov z predchádzajúcich 62,6 b bodov. V službách klesol na 56,0 bodov, oproti odhadu trhu 60,3 bodov z predchádzajúcich 60,8 bodov.

Koncern Volkswagen by mohol batérie v elektromobiloch svojim zákazníkom len prenajímať. Vlastníkom batérií by tak zostávala každá koncernová značka, vďaka čomu by klesla cena nových elektromobilov. O úvahách informoval dozornú radu Škody Auto zástupca vlastníckej rodiny koncernu Daniell Porsche, uviedol dnes týždenník Škodovácký odborár.

Daimler sa pripojil k automobilkám Stellantis a Total, do európskeho spoločného podniku na výrobu batérií, ktorý bude stáť cez 7 miliárd EUR.

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Amazon.com, ktorá musí v Británii platiť svoj férový podiel na daniach. Vakcína proti COVID-19 od Pfizer/BioNTech je bezpečná. Program nákupu dlhopisov v USA ďalej pokračuje bez zmeny.

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v mínuse. NIKKEI 225 skončil v mínuse -0,25%, Shanghai Composite klesol o -0,02% a Hang Seng si odpísal -2,92%.

Čínska centrálna banka dodala prostredníctvom 7 a 14-dňových reverzných repo operácií do finančného systému 110 miliárd CNY, najviac krátkodobej likvidity za posledných osem mesiacov.

Spoločnosť Chinese Estates Holdings predala akcie v China Evergrande Group a uviedla, že by mohla vystúpiť z celého svojho holdingu, čo je veľké odobratie podpory od jedného z dlhodobých podporovateľov.

Taiwan podal oficiálnu žiadosť o pristúpení k ázijsko-pacifickej dohode o voľnom obchode, takzvaná komplexná a progresívna dohoda pre transpacifické partnerstvo (CPTPP). Ostrovná krajina tak urobila necelý týždeň potom, čo žiadosť podala tiež Čína.

Čína chce vytvoriť dva giganty na vzácne zeminy, aby posilnila svoje postavenie tvorcu cien.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.