Hlavné indexy naďalej pochodovali k rekordným maximám

HABERL
11. januára 2021

Napriek jednému z najbúrlivejších týždňov v politických dejinách národa, hlavné indexy naďalej pochodovali k rekordným maximám.

1. tyzden 2021

US

Spoločnosti s malou kapitalizáciou prekonali spoločnosti s veľkú kapitalizáciu o veľkú maržu a hodnotové akcie zaznamenali lepší týždeň, ako rastové akcie. Energetické akcie vzrástli po tom, čo Saudská Arábia prekvapivo oznámila, že jednostranne znižuje produkciu ropy o 1 milión barelov denne.

Hlavným faktorom, ktorý pôsobil rast trhov na nové maximá, boli vyhliadky na výrazný fiškálny stimul pod vedením nového prezidenta, Joe Bidena. Fakt, že demokrati dosiahnu väčšinu v Senáte a dosiahnu kontrolu nad vládou, posilnili sentiment začiatkom týždňa. Akcie v stredu ráno prudko vzrástli po tom, čo sa potvrdilo, že demokrati získali dve kreslá v predvolebných voľbách v štáte Georgia. Vďaka 50 kreslám v Senáte teraz demokrati získajú kontrolu nad komorou po rozhodujúcom hlasovaní nadchádzajúcej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

SP500-11.1.

EU

Akcie v Európe vzrástli napriek zavedeniu prísnejších lockdownov. Investori dúfajú, že vakcíny proti koronavírusu a potenciálne masívny stimulačný balík v USA pomôžu ekonomickému oživeniu. Paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 3,04% vyššie, zatiaľ čo nemecký index Xetra DAX pridal 2,41%, francúzsky CAC 40 postúpil o 2,80% a taliansky FTSE MIB zaznamenal zisk 2,52%. Britský index FTSE 100 získal 6,39%, na čele s bankami a energetickými akciami.

Dáta nemeckej priemyselnej výroby a obchodu za november boli lepšie, ako sa očakávalo. Priemyselná produkcia sa v mesiaci zvýšila o 0,9% oproti konsenzuálnej predpovedi  0,7%. Export vzrástol o 2,2%, čím prekonal prognózu rastu 1,0% a mesačného nárastu  0,8% v októbri. Dovoz stúpol o 4,7% v porovnaní s 0,3% v predchádzajúcom mesiaci. Objednávky v tovární stúpli o 2,3%.

Odhad spotrebiteľských cien ukázal, že eurozóna v decembri zaznamenala defláciu piaty mesiac za sebou, pričom spotrebiteľské ceny medziročne poklesli o 0,3%. Inflácia bez potravín, energie, tabaku a alkoholu však vykázalo 0,2% nárast, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci.

DE30-11.1.

Japonsko

Japonské akcie zaznamenali za tento týždeň silné zisky. Akciový priemer Nikkei 225 postúpil o 2,5% (695 bodov) a uzavrel na 28 139,03, čím zaznamenal ďalšie viacdekádne maximum. Dobre si počínali aj indexy TOPIX, čo sú širšie ukazovatele japonského akciového trhu. Jen oslabil a uzavrel okolo 104 JPY oproti americkému doláru.

NIKKEI-11.1.

Čína

Čínske akcie začali rok silnými ziskami, keď index CSI 300 pre veľké spoločnosti vzrástol o 5,5% a Shanghai Composite index pridal 2,8%. Na sentiment malo negatívny dopad oznámenie newyorskej burzy cenných papierov, že pokračuje vyradením troch čínskych telekomunikačných spoločností. Správy, že Trumpova vláda uvažuje o pridaní čínskych internetových lídrov Alibaba a Tencent na čiernu listinu v USA, tiež otestovali nervy investorov a znamenali eskaláciu snahy Trumpovej vlády o zvýšenie obmedzení pre čínske spoločnosti uvedené na zozname USA.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.