Indexy uzatvárajú rok so ziskom

HABERL
4. januára 2021

Hlavné indexy dosiahli historické maximá a uzavreli rok 2020 v zelenom. Nasdaq Composite Index zaznamenal najlepší ročný výkon od roku 2009. Jeho zisky boli najsilnejšie z troch hlavných indexov a rok zakončil skokom o viac ako 40%.

Týždenný súhrn trhov 53

US

S&P 500 zakončil rok na historicky najvyššej úrovni a dosiahol za rok niečo vyše 16% ziskDow tiež dosiahol rekordné maximum a rok zakončil nárastom o 7%. Akcie v oblasti zdravotnej starostlivosti dosiahli vyšší výkon v rámci indexu S&P 500. Energetické akcie zaostávali a slabý bol aj veľký technologický sektor.

Akcie začali týždeň pozitívne, keď prezident Donald Trump v nedeľu večer podpísal návrh na zmiernenie pandémie vo výške 900 miliárd USD. Demokrati s malou podporou republikánov v pondelok večer prijali tiež legislatívu, ktorá má zvýšiť priame platby na 2 000 USD, ako požadoval prezident Trump.

Zavedenie nových vakcín proti koronavírusu tiež podporilo pozitívny sentiment. V stredu bolo Spojené kráľovstvo prvou krajinou, ktorá schválila použitie vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou, a očakáva sa, že americké regulačné orgány budú čoskoro nasledovať.

Pokiaľ ide o makroekonomické údaje, ceny domov rástli rýchlejším tempom, ako sa predpokladalo v októbri, avšak predaj domov v novembri sa neočakávane znížil o 2,6%, čo odrážalo obmedzené zásoby. Týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli na 787 000, čo bola najnižšia úroveň za mesiac.

SP500-4.1.

EU

Akcie v Európe vzrástli, k čomu im pomohla obchodná dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) aschválenie amerického balíka fiškálnych stimulov. Britský index FTSE 100 zaznamenal mierne straty, čiastočne kvôli silnejšej britskej libre, ktorá dosiahla 1,3675 USD, čo je najvyššia úroveň za rok. Akcie v Spojenom kráľovstve majú tendenciu klesať, keď libra stúpa, pretože veľa spoločností, ktoré sú súčasťou indexu, sú nadnárodné spoločnosti so zahraničnými príjmami. Nemecký DAX 30 uzavrel rok s reálne miernym ziskom 3,55%.

Vláda Spojeného kráľovstva rozšírila svoje najprísnejšie obmedzenia na ďalšie oblasti, aby potlačila prudký nárast infekcií a úmrtí spôsobených koronavírusom. Tri štvrtiny krajiny sa teraz nachádzajú de facto v lockdowne. Po schválení regulačnými orgánmi začali úrady distribuovať druhú vakcínu, vyrobenú spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou, čo vláde umožnilo urýchliť jej očkovací program. EÚ tiež využila svoju možnosť kúpiť ďalších 100 miliónov dávok vakcíny.

DAX30-4.1.

Japonsko

Japonské akcie rástli v skrátenom obchodnom týždni. Akciový priemer Nikkei 225 postúpil o 3,0% (788 bodov) a uzavrel na 27 444,17, tesne nad 30-ročným záverečným maximom stanoveným v utorok. Za tento rok referenčná hodnota získala 16,0%. V roku 2020 TOPIX získal 4,8% a TOPIX Malý index zaznamenal pokles -2,2%. Jen bol mierne silnejší oproti americkému doláru a uzavrel rok blízko 103 JPY, približne o 5,0%.

Vládne údaje ukazujú, že rast priemyselnej produkcie v Japonsku v novembri stagnoval, hlboko pod predpoveďou ekonómov o 1,2%. To odráža slabosť globálneho ekonomického oživenia a obnovenia počtu nových infekcií koronavírusom na celom svete, čo znížilo dopyt. Októbrová miera rastu HDP o 4,0% znamenala pozitívne čísla už piaty mesiac za sebou, keďže dopyt po automobiloch, priemyselných výrobkoch a strojných zariadeniach udržal stúpajúci trend. Najnovší prieskum ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu však ukázal, že výrobcovia očakávajú v decembri ďalší pokles produkcie a v januári prudký oživenie o 7,1%. Vláda uviedla, že celoštátny maloobchodný predaj v Japonsku sa v novembri znížil a spotrebiteľské ceny v Tokiu klesali najrýchlejším tempom za posledných desať rokov.

NIKKEI225-4.1.

Čína

Čínske akcie ukončili skrátený týždeň na viacročných maximách, investori očakávali silnejší rast v roku 2021. Referenčný index SSEC sa v piatok vyšplhol na najvyššiu úroveň od 5. februára 2018, zatiaľ čo blue chip index CSI300 zaznamenal najvyššiu úroveň od 15. júna, 2015, uvádza agentúra Reuters. Index SSEC za tento rok postúpil o 14% a index CSI300 vzrástol o 27%.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.