Investori sa opäť zameriavajú na výnosy dlhopisov

HABERL
22. marca 2021

Hlavné americké indexy sa začiatkom týždňa pohybovali na rekordných maximách, ale potom stratili pôdu pod nohami. Európske akcie sa moc nezmenili a výkonnosť japonských akciových trhov bola v priebehu týždňa zmiešaná.

Tyzden 11

USA

Začiatkom týždňa sa hlavné indexy pohybovali na rekordných maximách, ale potom stratili pôdu pod nohami, keď výnosy dlhopisov dosiahli najvyššiu úroveň za viac ako rok. Energetické akcie prudko poklesli, nakoľko ceny ropy zaznamenali najväčší denný pokles od leta. Najviac poklesol index Russell 2000.

Akciové rally sa v utorok ráno zastavilo po tom, čo výnosy dlhodobých štátnych dlhopisov obnovili svoj rast – v priebehu nasledujúcich dvoch obchodných dní výnosy 10-ročných dlhopisov vzrástli zhruba o 17 bázických bodov (0,17%) a dosiahli 1,75%. Tvorcovia politiky potvrdili, že do roku 2023 neočakávajú žiadne zvýšenie sadzieb a akékoľvek zvýšenie inflácie bude krátkodobé. Výbor sa tiež zaviazal udržať súčasné tempo nákupu svojich aktív a zmysluplne vylepšil svoje prognózy hospodárskeho rastu v roku 2021. Nálada investorov sa zmenila na negatívnu, keď týždenné žiadosti o nezamestnanosť neočakávane stúpali na 770 000, čo bola ich najvyššia úroveň za mesiac. Priemyselná produkcia klesla vo februári o 2,3% oproti očakávaniam, zatiaľ čo maloobchodný predaj bez volatilného segmentu automobilov vo februári klesol o 2,7%, čo je najväčší pokles od aprílového prepadu o 15,2%.

SP500-22.3.-SK

Európa

Európske akcie sa skončili málo zmenené. Hoci centrálne banky zachovali svoj holubičí politický postoj na podporu ekonomického oživenia, obavy z opätovného výskytu koronavírusových infekcií v niektorých krajinách boli obmedzené. Paneurópsky index STOXX Europe 600 skončil týždeň zhruba na rovnakej úrovni. Hlavné európske indexy boli zmiešané. Nemecký index Xetra DAX získal 0,82%, zatiaľ čo taliansky index FTSE MIB postúpil o 0,36%. Francúzsky index CAC 40 však klesol o 0,80% a britský index FTSE 100 poklesol o 0,61%.

Bank of England udržal úrokovú sadzbu na historickom minime 0,1% a pokračuje v existujúcom programe nákupu dlhopisov. Centrálna banka uviedla, že globálny ekonomický vývoj bol minulý mesiac „o niečo silnejší, ako sa očakávalo“, a poznamenala, že balíček fiškálnych stimulov v USA by mal poskytnúť „významnú dodatočnú podporu“. Francúzska centrálna banka zvýšila svoju predpoveď ekonomického rastu na rok 2021 na 5,4% z 4,8% a uviedla, že aktivita na konci minulého roka sa udržala lepšie, ako sa odhadovalo.

DAX30-22.3.-SK

Japonsko

Výkonnosť japonských akciových trhov bola v priebehu týždňa zmiešaná. Oznámenie Bank of Japan, že obmedzí nákupy fondov obchodovaných na burze (ETF) na tie, ktoré sledujú TOPIX, prispelo k zisku indexu 3,13%. Priemerný akciový priemer Nikkei 225 nedosahoval dobré výsledky a klesol o 0,25%. Jen mierne posilnil a uzavrel tesne pod 109 JPY oproti americkému doláru. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu skončil týždeň na 0,11%.

Japonský vývoz vo februári medziročne poklesol o 4,5% a to predovšetkým vďaka dočasným faktorom. Dodávky smerujúce do USA klesli o 14,0%, tiahnuté nadol poklesom predaja automobilov, ktorý bol aspoň čiastočne spôsobený zlým počasím. Vývoz do Číny sa tiež prudko spomalil, z 37,5% medziročného nárastu v januári na iba 3,4% vo februári. Po sérii poklesov za posledný rok sa dovoz medziročne zvýšil o 11,8%. Rast bol podporený nárastom dovozu z Číny.

NIKKEI-22.3.-SK

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.