Kryptoburza FTX dlhuje viac ako 3 miliardy dolárov

HABERL
24. novembra 2022

Najväčšou správou vo finančnom svete za posledné dva týždne bol kolaps renomovanej kryptomenovej burzy FTX. Investori, ktorí vložili finančné prostriedky na burzu FTX, nemusia nikdy dostať svoje peniaze späť.

Tu je dôvod, prečo kryptomenová burza FTX skrachovala a čo to znamená pre investorov FTX a krypto investorov celkom.

Čo sa stalo s FTX?

Bankman-Fried založil a vlastní dve spoločnosti: FTX a Alameda Research. FTX je „offshore“ kryptomenová burza so sídlom na Bahamách, kde ľudia môžu nakupovať a predávať kryptotokeny ako Bitcoin alebo Ethereum. Alameda Research je hedžový fond pre kryptomeny.

Podľa denníka The Wall Street Journal a ďalších spravodajských kanálov mohla spoločnosť FTX presunúť až 10 miliárd dolárov vo finančných prostriedkoch zákazníkov do Alameda Research, aby nahradila straty, ku ktorým došlo, keď sa krypto trhy od úvodu roka začali prepadať. Tento krok zanechal FTX v zraniteľnej pozícii. Changpeng Zhao, šéf konkurenčnej kryptomenovej burzy Binance, ktorá tiež investovala do FTX uviedol, že bude predávať kryptomenové mince FTT od FTX. To spustilo vlnu výpredajov zo strany zákazníkov burzy FTX, ktorí sa snažili vytiahnuť peniaze z FTX. 

Spoločnosť FTX čoskoro vyhlásila bankrot. Keďže FTX sídli na Bahamách, kde neexistuje žiadny poistný fond ako v Európe alebo USA pre banky alebo maklérske spoločnosti, tisíce ľudí, ktorí uložili peniaze na FTX, svoje prostriedky pravdepodobne nikdy nedostanú späť. 

Mohlo by Vás zaujímať – Miliardár rozširuje svoje portfólio

FTX dlhuje 50 najväčším veriteľom viac ako 3 miliardy dolárov

Zoznam 50 najväčších veriteľov FTX, ukazuje, že najväčší sa domáha viac ako 226 miliónov dolárov. Druhý najväčší veriteľ si od FTX požaduje viac ako 203 miliónov dolárov nesplatených dlhov. Celkovo nezabezpečené pohľadávky označené ako také, čo neboli zabezpečené kolaterálom predstavujú 3,1 miliardy dolárov. 

Digitálne aktíva sú pod tlakom

Počas veľkej časti roku 2022 investori do kryptomien zažívali skutočnosť, že ceny digitálnych aktív vysoko korelovali s akciovým trhom. Keď sa hlavné akciové indexy prepadli do „medvedích trhov“, krypto investori zrejme dúfali, že ceny Bitcoinu, Etherea a ďalších kryptomien sa odtrhnú od poklesu na akciovom trhu a presadia svoju nezávislosť.

Bohužiaľ, ceny kryptomien sa teraz odchýlili od správania akciového trhu, ktorý je nepriaznivý pre digitálne aktíva. Keďže sa čoraz viac prejavujú dôsledky bankrotu FTX, niektorí investori sa obávajú, že digitálne aktíva sa tentoraz nemusia vrátiť späť, ako tomu bolo po minulých poklesoch.

Mohlo by Vás zaujímať – Inflácia a deflácia – definícia, príčiny, dôsledky a základy

Čo bude ďalej s kryptomenami?

V tomto bode sa zdá, že spoločnosti, ktoré sa spoliehali na silu kryptomien, sú ďalšie potenciálne „domino“, ktoré môže padnúť. V tomto bode sa investori, ktorí profitovali z digitálnych aktív, tvrdo dozvedajú o potenciálnych nástrahách. Na rozdiel od takmer univerzálnej dostupnosti poistenia FDIC pre banky a poistenia SIPC pre obchodníkov s cennými papiermi zákazníci kryptoburz zisťujú, že akákoľvek ochrana pred stratami je extrémne obmedzená. 

Záver

Kryptopriemysel možno bude musieť súhlasiť s prísnejšou reguláciou, aby znovu získal dôveru bežných investorov. To by mohlo byť v rozpore so základnými princípmi mnohých digitálnych aktív, ale pre tých, ktorí chcú, aby toto odvetvie prežilo, môže byť ťažké nájsť alternatívy.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.