Negatívny sentiment prevládol na trhoch

HABERL
8. marca 2021

Čo sa minulý týždeň odohrávalo na svetových akciových trhoch? Čím boli jednotlivé trhy ovplynené?

Tyzden 9 final

US

Hlavné indexy skončili minulý týždeň zmiešane, keď dlhodobé úrokové sadzby pokračovali v raste. V rámci indexu S&P 500 energetické akcie tiež rástli, keď ceny ropy dosiahli najvyššiu úroveň za viac ako rok a technologické akcie boli celkovo slabé.

Pokrok v stimulačnom balíku Bidenovej administratívy vo výške 1,9 bilióna USD podporil rast trhov. Väčšina prvkov návrhu zákona, vrátane federálnych dávok v nezamestnanosti vo výške 400 USD týždenne, zostala nedotknutá a v súlade s legislatívou prijatou v Snemovni reprezentantov predchádzajúci týždeň.

Zdá sa, že predseda Fedu Jerome Powell načrtne nové iniciatívy na udržanie nízkych sadzieb. Spokojnosť Powella so súčasným stavom menových stimulov investorov celkovo sklamala, čo vo štvrtok popoludní viedlo k prudkému výpredaju na akciových a dlhopisových  trhoch.

SP500 8.3. SK

Európa

Európske akcie skončili vyššie s nádejou, že uvoľnenie obmedzení a podporná menová a fiškálna politika by mohli pripraviť pôdu pre hospodárske oživenie. Zisky však boli potlačené rastúcimi očakávaniami, že centrálne banky budú konať v záujme zastavenia inflácie. Paneurópsky index STOXX Europe 600 vzrástol v miestnej mene o 0,91%. Rovnako pokročili aj hlavné akciové indexy, zatiaľ čo britský index FTSE 100 sa tento týždeň vyšplhal na 2,27%.

Výnosy dlhopisov eurozóny vzrástli, keď sa posilnili dlhodobé inflačné očakávania. Neistota v otázke, či Európska centrálna banka bude konať s cieľom potlačiť zvýšenie nákladov na prijaté úvery a pôžičky, v kombinácii s holubičím postojom Fedu, priniesol výnosom ďalšiu podporu

DAX30-8.3.-SK

Japonsko

Japonské akciové trhy za tento týždeň generovali zmiešané výnosy, keď akciový index Nikkei 225 klesol o 0,35% a širší index TOPIX získal 1,70%. Jen oslabil a uzavrel nad 108 JPY oproti americkému doláru. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu skončil týždeň na 0,09%, čo je najnižšia úroveň od polovice februára, na základe holubičích komentárov guvernéra Bank of Japan (BoJ).

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.