Nemecký index DAX dostane desať nových členov

HABERL
13. septembra 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na Index DAX, do ktorého bude zaradených 10 nových firiem. BMW navýšil objednávky batérií na 20 miliárd eur. Poisťovňu Allianz údajne začali vyšetrovať. Americký platobný gigant PayPal Holdings kúpi za 2,7 miliardy dolárov japonskú spoločnosť Paidy.

36 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v mínuse. Dow Jones klesol o -2,15%, index S&P 500 skončil nižšie o -1,69% a Nasdaq zakončil týždeň so stratou -1,61%.

Americký výrobca čipov Intel zvažuje v Európe, v nasledujúcej dekáde, investovať až 80 miliárd eur. Chce zvýšiť kapacitu výroby čipov v regióne. Na medzinárodnej automobilovej výstave (IAA), ktorá začala v Mníchove, to povedal šéf podniku Pat Gelsinger.

Americký platobný gigant PayPal Holdings kúpi za 2,7 miliardy dolárov japonskú spoločnosť Paidy ponúkajúca odloženie platieb za nákup. PayPal tak posilní vedúcu pozíciu v odvetví, ktoré teraz zažíva rozkvet podporený pandémiou. PayPal využíva rastúcej popularity odvetvia odložených platieb označovaného ako BNPL, čo je skratka z anglických slov Buy Now, Pay Later (kúp teraz, zaplať neskôr). Odložené platby sa vlani stali medzi spotrebiteľmi veľmi obľúbené a z okrajového sektora sa z nich stal hlavný prúd.

Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) varovala Coinbase Global pred vydaním nového produktu, ktorý by umožnil klientom získať úrok z držania kryptomien. Coinbase sa vyjadril, že plánuje oddialiť zavedenie produktu minimálne na október. Americká ministerka financií Yellen hovorí, že opatrenia pre dlhové limity budú pravdepodobne v októbri vyčerpané.

Americká internetová spoločnosť Facebook predstavila svoje prvé chytré okuliare. Vytvorila ich v spolupráci s taliansko-francúzskou spoločnosťou EssilorLuxottica, pod ktorou spadá okrem iného značka Ray-Ban. Okuliare svojim užívateľom umožňujú počúvať hudbu, prijímať hovory alebo zhotovovať fotografie či krátke videá a zdieľať ich.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v mínuse. Index DAX si odpísal -1,09%, CAC 40 zakončil v mínuse -0,39%, STOXX Europe 600 klesol o -1,19% a FTSE 100 klesol o -1,53%

Operátor indexu DAX, spoločnosť Qontigo, pred víkendom uviedla, že do prestížneho nemeckého indexu budú zaradené akcie firiem Airbus, Zalando, Hellofresh a sedem ďalších

Automobilový priemysel by sa mohol potýkať s nedostatkom čipov pre výrobu vozidiel ešte v roku 2023, ťažkosti s dodávkami by však do tej doby mohli poľaviť. Uviedol to šéf nemeckého automobilového koncernu Daimler Ola Källenius.

BMW navýšil objednávky batérií na 20 miliárd eur z predchádzajúcich 12 miliárd eur, aby udržal krok so zrýchľujúci sa dopytom po elektromobiloch, ktoré predstavovali viac ako 11% dodávok v prvom polroku.

Priemyselná výroba v júli medzimesačne vzrástla o 1,0%, odhadoval sa rast o 0,8%, oproti predchádzajúcemu revidovanému poklesu o 1,0%. Medziročne vzrástla o 5,7%, odhadoval sa rast o 5,1%, oproti predchádzajúcemu revidovanému poklesu o 5,4%.

Poisťovňu Allianz, najväčšiu nemeckú finančnú spoločnosť, údajne začali vyšetrovať nemeckí vyšetrovatelia, kvôli zániku niekoľkých jej amerických investičných fondov.

Nemecký index ekonomického sentimentu ZEW v septembri klesá na 26,5 bodu, odhad trhu bol na 30,0 bodu zo 40,4 bodu za august. 

Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal v auguste svojim odberateľom 40 lietadiel. Od začiatku roka počet dodaných strojov činí 384. Tým sa Airbus priblížil k splneniu svojho celoročného cieľa, že dodá 600 lietadiel a udrží si pozíciu najväčšieho výrobcu lietadiel na svete pred americkým konkurentom Boeing. V počte objednávok, však Airbus za Boeingom zaostáva, získal za osem mesiacov objednávky na 269 lietadiel. Po očistení o zrušené objednávky má zákazky na 132 strojov.

EUROPE

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 4,30%, Shanghai Composite vzrástol o 3,39% a Hang Seng si pripísal 1,17%.

Obchodná bilancia Číny v auguste vzrástla na 58,34 miliárd  dolárov. Odhadovalo sa 53,20 miliárd dolárov, oproti predchádzajúcim 56,58 miliárd dolárov. Vývoz vzrástol medziročne o 25,6% a dovoz o 33,1%.

Toyota Motor Corporation hovorí, že očakáva investície do rozvoja svojho systému dodávky batérií a do výskumu, a vývoja do roku 2030, približne vo výške 1,5 bilióna japonských jenov (JPY), čo predstavuje zhruba 13,65 miliárd dolárov. 

Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastnú sociálnu sieť TikTok, údajne rokuje s bankami na Wall Street o pôžičke 3 miliárd dolárov na refinancovanie dlhu.

Japonská automobilka Toyota Motor znížila celoročný výhľad výroby o 300 000 vozidiel – teda o 3% – na 9 miliónov. Viedol ju k tomu nedostatok súčiastok a automobilových čipov, vyvolaný šírením koronavírusu v juhovýchodnej Ázii. 

Asia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.