Novým šéfom americkej internetovej spoločnosti Amazon sa stal Andy Jassy

HABERL
12. júla 2021

V dnešnom súhrne trhov – hlavné americké indexy skončili v pluse, Daimler, BMW a Volkswagen porušili ich antimonopolné pravidlá, čínsky protimonopolný úrad udelil 22 pokút, každú za 500 000 jüanov a oveľa viac.

27 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones vzrástol o 0,24%, index S&P 500 skončil vyššie o 0,40% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 0,43%.

Novým šéfom americkej internetovej spoločnosti Amazon sa stal Andy Jassy. Päťdesiattriročný manažér je iba druhým šéfom podniku, vo vedení strieda zakladateľa spoločnosti Jeffa Bezosa. Ten sa rozhodol funkciu opustiť a zostať len výkonným predsedom správnej rady. Výmena na najvyššom poste prišla v deň, kedy firma oslavovala 27 rokov od svojho založenia.

Pentagon v utorok uviedol, že zrušil sporný kontrakt na cloudové služby s Microsoftom, ktorý mohol mať hodnotu 10 miliárd USD. Namiesto toho bude usilovať o zmluvu s Microsoftom, Amazonom a potenciálne ďalšími poskytovateľmi cloudových služieb.

Nextdoor, sociálna sieť pre susedov, plánuje vstup na burzu skrz fúziu s SPAC v hodnote 4,3 miliardy USD.

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa sťažoval na cenzúru na sociálnych sietiach. Podáva žalobu proti CEO Facebooku Markovi Zuckerbergovi a CEO Twitteru Jacku Dorseymu. Facebook udelil Trumpovi zákaz na dva roky, Twitter úplne.

Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti stúpli minulý týždeň na 373 000, trhový odhad bol 350 000, z revidovaných 371 000 v predchádzajúcom týždni.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili zmiešane. Index DAX si pripísal 0,24%, CAC 40 zakončil v mínuse -0,36%, STOXX Europe 600 stúpol o 0,19% a FTSE 100 klesol o -0,02%.

Airbus údajne dodal v júni viac ako 70 lietadiel. Je to jeden z jeho najlepších mesiacov od začiatku pandémie, z hľadiska dodávok lietadiel.

Predaj osobných áut v Nemecku sa v júni medziročne zvýšil o 24,5% na 274 152 vozidiel. Oznámil to Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA). Hlavný podiel na raste majú súkromné autá, kde predaj vzrástol o 33%.

Priemyselné objednávky v Nemecku v máji medzimesačne klesli o 3,7%, oproti odhadovanému rastu 0,9%, a oproti predchádzajúcemu rastu o 1,2%.

Počet ľudí, ktorí v Nemecku pracujú v režime takzvaného skráteného pracovného týždňa, v júni klesol na 1,5 milióna. Je to najmenej od februára 2020. Informoval o tom ekonomický inštitút Ifo, podľa ktorého uvoľnenie protipandemických opatrení podnietilo dopyt po práci.

Európska komisia predpokladá, že ekonomika eurozóny v roku 2021 vzrastie o 4,8% a v roku 2022 stúpne o 4,5%. Tohtoročnú infláciu v eurozóne odhaduje na 1,9%, s tým, že v roku 2022 spomalí na 1,4%.

Predaj nemeckého výrobcu luxusných áut BMW, bol v prvej polovici tohto roka vyšší ako pred krízou. Celkom koncern dodal zákazníkom rekordných 1,34 milióna áut značiek BMW, MINI a Rolls-Royce. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy záujem o nové autá zasiahol začiatok pandémie COVID-19, sa predaj zvýšil o 39,1%. V porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi roku 2019, teda s obdobím pred pandémiou, sa predaj zvýšil o 7,1%.

Obchodná bilancia Nemecka skončila v prebytku 12,3 miliárd EUR. Odhadovalo sa 15,1 miliárd EUR, oproti predchádzajúcim 15,5 miliárd EUR. Vývoz medzimesačne vzrástol o 0,3%, oproti predchádzajúcim 0,3% a dovoz vzrástol o 3,4%, oproti predchádzajúcemu poklesu o 1,7%.

ECB údajne nastaví nový inflačný cieľ na 2% a povolí možné prekročeniu tohto cieľa.

Európska komisia hovorí, že DaimlerBMW a Volkswagen porušili ich antimonopolné pravidlá, a obmedzovali hospodársku súťaž v odstraňovaní emisií z nových osobných áut s naftovým pohonom. BMW a Volkswagen dostali pokutu úhrnom 875 miliónov EUR.

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v mínuse -2,93%, Shanghai Composite vzrástol o 0,15% a Hang Seng si odpísal -3,41%

Čínska centrálna banka hovorí, že podporí úverovanie malým firmám. Malé a stredné banky podporia k tomu, aby vydávali špeciálne dlhopisy pre financovanie malých firiem. Čína bude tiež tolerantnejšia k neperformujúcim úverom malých firiem.

Japonsko, podľa televízie NHK, plánuje stav núdze kvôli COVID-19 pre Tokyo po celú dobu LOH.

Čínsky protimonopolný úrad udelil 22 pokút, každú za 500 000 jüanov popredným internetovým gigantom, vrátane firiem Alibaba a Tencent. Pokutami chce sprísniť kontrolu nad rýchlo sa rozvíjajúcim odvetvím.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.