O rozpočte SR je rozhodnuté – čo naň hovoria analytici

HABERL
18. novembra 2018

Vyrovnaný rozpočet, ktorý bude jedným z najlepších v histórii samostatného Slovenska, alebo neuvážené hazardovanie s verejnými financiami za účelom lepšieho hospodárenia?

Ako je už zvykom, schválenie rozpočtu vždy rozdelí odborníkov na dva tábory. Inak to nie je ani teraz a kým jedni jeho podobu schvaľujú, iní v ňom vidia viacero chýb.

Znižovanie deficitu vedúce k historickému prebytku, možnosť pracovať s väčším objemom peňazí, dosiahnutie dlhodobej hospodárskej udržateľnosti. Kým pri prerozdeľovaní verejných financií vláda opakovane skloňuje potrebu šetriť, pri vynášaní superlatívov o podobe nového rozpočtu už taká skromná nie je. Aj keď snaha o vyrovnané hospodárenie je hodná pochvaly, podľa viacerých analytikov treba schválenému návrhu nastaviť zrkadlo z oboch strán.

Vláda sľubuje vyrovnané hospodárenie s prvým prebytkom

Pozitívom, ktoré schválenému rozpočtu nemožno vytknúť, je zníženie deficitu na minimálnu úroveň, čo by malo pripraviť stav verejných financií na vyrovnané hospodárenie nasledované prvým prebytkom v ére samostatného Slovenska. Vláda zároveň odhaduje, že vďaka návrhu sa bude počas 3 nasledujúcich rokov znižovať dlh verejnej správy až na 44, 8 % a zároveň dôjde k zníženiu celkového schodku.

Plánované hospodárenie s verejnými financiami na 3 roky:

2019 – deficit 0,10 % HDP

2020 – vyrovnané hospodárenie

2021 – prebytok 0,2 % HDP

Analytici upozorňujú na neefektívne prerozdelenie financií

Kým vláda hovorí o rozpočte a s tým spojenými hospodárskymi vyhliadkami s maximálnym optimizmom, analytici sú podstatne opatrnejší. Za skvelými číslami vidia nielen riziká, ale aj neefektívne prerozdeľovanie peňazí. Niektoré sektory, ktoré najviac vplývajú na zdravý chod ekonomiky, boli vraj ukrátené na úkor iných, menej dôležitých oblastí. V iných prípadoch sa zas pre tie najdôležitejšie sektory vyčlenilo príliš veľa zdrojov.

Tŕňom v oku sú výdavky na obranu – Najviac kritiky sa vznieslo práve na výdavky určené pre rezort obrany. Tie v porovnaní s minulým rokom vzrástli o 581 mil. €, čo spôsobia najmä ostro kritizované vyššie náklady na nákupy armádnych dopravných prostriedkov.

Menej pre informačné technológie – Rozvoj informačných technológií patrí ku kľúčovým faktorom vplývajúcim na modernizáciu krajiny. Aj preto je pokles výdavkov na túto oblasť vnímaný ako zlé riešenie, obzvlášť ak sa jej budúci rok ujde len 80,4 mil. €, čo je ešte menej ako tento rok.

Vládna rezerva až 400 mil. € –  Zmiešaným pocitom analytikov neunikla ani výška vládnej rezervy, ktorá sa dostala na 400 mil. €. Mnohí ju kritizujú najmä v súvislosti s financovaním bezplatného stravovania v školách.

Dvojnásobný sociálny balík – 350-miliónový balík, ktorý sa čerpá tento rok, bude budúci roka dvojnásobný. Ekonómovia v ňom vidia isté čiastky, ktoré sa dajú využiť efektívnejšie, napríklad v rezortoch školstva či zdravotníctva.

Zdravotníctvo dostalo viac – V prípade zdravotníctva sa zrejme všetci analytici zhodnú na tom, že zvýšenie zdrojov v tejto oblasti je pozitívom. Zdravotníctvo dostane budúci rok až 5,2 mld. €, čo je historicky najviac v histórii samostatného Slovenska.

Či už s najnovším rozpočtom súhlasíme, alebo sa nám nejaví ako najšťastnejšie riešenie, jeho návrh je oficiálne schválený a platný pre hospodárenie v budúcom roku. Aj napriek tomu, že v ňom analytici vidia isté riziká a prípadné chyby pri prerozdeľovaní peňazí, zrejme všetci si želáme, aby sa odvážne predpovede podarilo naplniť a slovenské verejné financie boli v čo najlepšom stave.

Zdroj: www.finance.gov.sk, www.tvnoviny.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.