Obnoví Tesla transakcie s Bitcoinmi?

HABERL
21. júna 2021

V týždennom súhrne trhov sa pozrieme na hlavné indexy a spoločnosti ako Tesla, General Motors, Vodafone, TikTok, Samsung Electronics a ďalšie.

USA

Hlavné americké indexy skončili v strate. Dow Jones klesol o -3,45%, index S&P 500 skončil nižšie o -1,91% a Nasdaq zakončil celý týždeň so stratou -0,28%.

Fed na svojom stredajšom zasadnutí podľa očakávaní ponechal hlavnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,25%, nemení ani tempo nákupov aktív v rozsahu 120 miliárd USD. Mediánová prognóza Fedu odhaduje infláciu pre rok 2022 na 2,1% proti odhadu 2% v marci. Prognóza Fedu ukazuje mieru nezamestnanosti v štvrtom kvartáli 2021 na 4,5%, rovnako ako v marcovej prognóze.

Tesla obnoví transakcie s Bitcoinmi, keď ťažiari, ktorí overujú transakcie, budú viac využívať obnoviteľné zdroje energie. Uviedol to na twitteri riaditeľ Tesly Elon Musk.

General Motors údajne plánuje zvýšiť celosvetové výdavky na elektrické a autonómne vozidlá o 30% od svojej poslednej prognózy na celkovo 35 miliárd dolárov do roku 2025. Tieto výdavky budú údajne zahŕňať aj ďalšie dve americkej továrne na batérie.

Podľa generálneho riaditeľa Bank of America Briana Moynihan americkí spotrebitelia míňajú viac, ako sa ekonomika stále otvára. Objem transakcií na kreditných a debetných kartách zákazníkov a v platobnej sieti Zelle sa tento rok doteraz zvýšil o 20% v porovnaní s touto dobou v roku 2019. Zotavili sa takmer všetky kategórie výdavkov, s výnimkou cestovania, ktoré je stále až o 15% nižšie než v roku 2019.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili za celý týždeň taktiež v strate. Index DAX si zo svojej hodnoty odpísal -1,56%, CAC 40 zakončil v mínuse o -0,48%, STOXX Europe 600 klesol o -1,58% a FTSE 100 klesol o -1,19%.

Priemyselná výroba  v Eurozóne v apríli medzimesačne vzrástla o 0,8% oproti odhadu 0,4%; medziročne vzrástla o 39,3% pričom sa odhadovalo 37,4%.

Francúzska ekonomika tento rok porastie rýchlejšie, než sa čakalo. Francúzska centrálna banka zvýšila výhľad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny na 5,8 % z marcového odhadu 5,4 %.

Miera inflácie v Nemecku v máji vystúpila na 2,5% z aprílovej hodnoty 2%. Májový rast spotrebiteľských cien výrazne prekračuje dlhodobý cieľ ECB, čo vyvoláva špekulácie o ďalšom nepriaznivom vývoji. Nemecké ministerstvo hospodárstva je ale vo svojej mesačnej správe optimistické, aj keď upozorňuje na možnosť, že inflácia prechodne vystúpi až k 3%.

Európske predaje automobilov v máji rástli medziročne o 74%, stále sa ale pohybujú pod úrovňami z roku 2019.

Britská telekomunikačná skupina Vodafone si vybrala juhokórejskú spoločnosť Samsung Electronics ako dodávateľa zariadenia pre siete 5G v Británii. Pre Samsung je to na európskom trhu prelomová dohoda, uviedla agentúra Reuters. Finančné podmienky neboli zverejnené.

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v pluse 0,05%, Shanghai Composite poklesol o -1,80% a Hang Seng si odpísal -0,14%.

Predaj áut v Číne klesol v máji medziročne o 3%, prerušil tak sériu 13 nepretržitých rastových mesiacov. Priemyselná výroba v Japonsku v apríli podľa finálnych údajov vzrástla medzimesačne o 2,9% a medziročne o 15,8%

Obchodná bilancia Japonska za máj skončila v deficite 187,1 miliárd Jenov odhad -77,0 miliárd Jenov, dovoz vzrástol medziročne o 27,9% oproti odhadu 26,6% a vývoz vzrástol o 49,6% pričom sa odhadovalo 50,8%.

Japonská centrálna banka predlžuje opatrenia na financovanie pri COVID-19 až do marca 2022, cieľ 10-ročných dlhopisov drží okolo 0% a zavádza nové financovanie pre zmenu klímy.

Tržby majiteľa služby TikTok – čínskej spoločnosti ByteDance – vlani medziročne stúpli o 111% na 34,3 miliárd USD. Jej šéf Čang I-ming podľa zdrojov agentúry Reuters tiež oznámil, že sa postupne sťahuje z riadenia spoločnosti.

AZIA

[elementor-template id=“14493″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.