Optimizmus vedie trhy k historickému mesiacu

HABERL
30. novembra 2020

Akcie rástli ďalej kvôli optimizmu okolo vakcín a znižovania politickej neistoty. Väčšina hlavných indexov dosiahla rekordné výšky. Pozrime sa na týždenný súhrn trhov za minulý týždeň.

48 tyzden

US

Akcie rástli ďalej kvôli optimizmu okolo vakcín a znižovania politickej neistoty. Väčšina hlavných indexov dosiahla rekordné výšky, Dow Jones Industrial Average prvýkrát prekročil hranicu 30 000. Znovuotvorené nádeje posilnili cyklické akcie, najmä energetické akcie, zatiaľ čo akcie v oblasti zdravotníctva, verejnoprospešných služieb, základných vecí pre spotrebiteľa a nehnuteľností zaostávali. Trh bol vo štvrtok na sviatok vďakyvzdania uzavretý, ale týždenné objemy obchodov zostali nezvyčajne vysoké.

Tretie oznámenie o pozitívnych predbežných výsledkoch očkovacej látky pomohlo trhom zahájiť silný začiatok týždňa. Spoločnosť AstraZeneca v pondelok pred začiatkom obchodovania oznámila, že vakcína, ktorú vyvíjala v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, bola až do 90% účinná pre jeden z dvoch dávkovacích režimov použitých v štúdii.

SP500-30.11.

EU

Európske akcie rástli štvrtý týždeň za sebou, čo bolo podporené pozitívnym vývojom vakcín a slabnúcou neistotou volieb v USA. Postup však stratil paru po tom, čo Spojené kráľovstvo a Nemecko rozšírili obmedzenia týkajúce sa koronavírusu a eufória z vakcíny klesla. Paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 0,93% vyššie, zatiaľ čo nemecký index DAX zaznamenal pokrok o 1,51%, francúzsky CAC 40 vzrástol o 1,86% a taliansky FTSE MIB pridal 2,92%. Britský index FTSE 100 sa zmenil len málo.

Výnos nemeckého 10-ročného bunda sa pôvodne zvýšil na základe pozitívnejších správ o vakcínach. Holubičné správy od Európskej centrálnej banky však opätovne potvrdili trhové očakávania ďalších stimulov a výnosy stiahli späť na pondelkové úrovne. Britské dlhopisy tiež stratili z hodnoty. Pretrvávajúce obavy z brexitu a obnovené obavy z vyhliadok ekonomického rastu viedli k poklesu, ktorý prevážil predchádzajúce zvýšenie sentimentu podporené pokrokom v očkovaní.

DAX-30.11.-1

Japonsko

Japonské akcie vzrástli v prázdninovo skrátenom obchodnom týždni. Japonské akciové trhy boli v pondelok 23. novembra na Deň vďakyvzdania zatvorené. Akciový priemer Nikkei 225 za tento týždeň postúpil o 4,4% (1 117 bodov) a uzavrel na 26 644,71, pričom za tento mesiac zaznamenal 16% rast a dosiahol tak najvyššiu úroveň od apríla 1991. Index je v 12,6% zisku za tento rok. Indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov, tiež zaznamenali silné týždenné zisky. Jen posilnil voči americkému doláru a v piatok sa obchodoval blízko hodnoty 104 JPY.

NIKKEI-30.11.

Čína

Čínske akcie tento týždeň rástli na základe solídnych ekonomických údajov. Shanghai Composite index podľa agentúry Reuters za týždeň získal 0,9%. Na trhoch s pevným príjmom skončil výnos štátneho 10-ročného dlhopisu týždeň zhruba nezmenený. V obchodovaní s menami skončil jüan voči americkému doláru zhruba na rovnakej úrovni. Nedávny nárast čínskych dlhopisov s vysokými výnosmi zvýšil očakávania, že sa Peking v blízkej budúcnosti zameria na znižovanie zadlženia podnikového sektoru, na rozdiel od ďalšej stimulácie ekonomiky.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.