Poradie najhodnotnejších kryptomien sa mení

HABERL
13. februára 2019

Kolísavá bitcoin, oslabená Ripple, nevyspytateľná Ethereum. Kryptomeny sa po kratšej odmlke opäť postarali o značný rozruch.

cryptocurrency

Tentoraz je dôvodom nečakaná zmena poradia v rebríčku najhodnotnejších kryptomien. Tá iba potvrdila opakované predpovede, ktoré poukazovali na blížiace sa turbulencie spojené s hodnotou týchto platidiel.

Bitcoin zatiaľ v neohrozenom vedení

Okolo Bitcoinu je napätá atmosféra už pár mesiacov po sebe. Najznámejšia kryptomena totiž v minulom roku ani zďaleka nedosahovala výsledky podobné s tými z roku 2017. Po celý rok neprišiel žiadny prudký rast a jej hodnota sa dokonca opakovane prepadala. Napriek tomu sa zatiaľ nemusí ničoho báť. Vďaka vysokej kapitalizácii a viac ako 50 % podielu na trhu ďalej neohrozene vedie.

Ripple sa porúča z druhého miesta

Za Bitcoinom sa na druhom mieste dlhší čas držala Ripple. Tá tradične patrí k najstabilnejším kryptomenám na trhu a tento trend si udržala aj minulý rok. K obhajobe 2. pozície v rebríčku jej však nepomohol ani mierny nárast trhovej hodnoty. S kapitalizáciou na úrovni necelých 15 mld. USD sa tak momentálne musí uspokojiť s bronzovým stupienkom.

Ethereum zatiaľ boduje, no dokedy

Ethereum mala na rozdiel od Ripple veľmi dobrý vstup do roku 2019. Hneď na úvod sa jej zakladatelia mohli potešiť správe o vzostupe v rebríčku najhodnotnejších kryptomien. Práve Ethereum dokázala zosadiť Ripple z 2. miesta. Podarilo sa jej to vďaka výraznému rastu ceny z posledných dní v roku 2018. Zaujímavé je, že v novembri a v prvej polovici decembra ešte bojovala s niekoľkopercentným poklesom.

3 najhodnotnejšie kryptomeny (január 2019):

kryptomeny

Poradie ďalších kryptomien v rebríčku:

krytpomeny

Celková trhová kapitalizácia kryptomien dosahovala na začiatku roka 130 mld. USD.

Nad tohtoročným vývojom hodnoty kryptomien visí dosť veľký otáznik. Vlani sa ich celková trhová kapitalizácia prepadla o viac ako 450 mld. USD. Napriek tomu sú hodnoty viacerých kryptomien vyššie ako v roku 2017. Čo ale čakať tento rok, to sa odhaduje dosť ťažko. Podľa prognóz sa však dočkáme istých turbulencií a pravdepodobne aj niekoľkých zmien v rebríčku.

 Zdroj: coinmarketcap.com, www.coinbase.com, www.reddit.com, www.nytimes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.