S akciami Apple to nevyzerá dobre – nedávny pád nemusí byť jediný

HABERL
5. februára 2019

Spoločnosť Apple opäť šokovala finančný svet. Tentoraz však nie v pozitívnom smere. Trhy totiž v januári zaskočila správa o prudkom poklese hodnoty jej akcií.

Apple

Tie údajne zažili najhorší pokles za niekoľko rokov a podľa viacerých prognóz nemusí byť v tomto roku jediným.

Rok 2019 sa pre technologických gigantov nezačal príliš dobre. Hneď na jeho začiatku došlo k prepadu ceny akcií spoločnosti Apple. Ten má byť vôbec najvyšším za niekoľko posledných rokov a spoločnosti spôsobil výrazné straty. Tá sa z tejto situácie síce okamžite pozbierala, no ďalšie niekoľkopercentné pády nie sú vylúčené.

10 % pokles bol najvyšší za celých 6 rokov

Správa o 10 % poklese akcií Apple vystrašila investorov právom. Za posledných 6 rokov sa totiž okolo tohto giganta nič podobné neudialo. 3. január 2019 sa tak do histórie spoločnosti zapíše ako jeden z jej najhorších dní. Aspoň z hľadiska hodnoty akcií, ktoré sa hneď po tomto páde predávali len za 142 dolárov. Celková trhová kapitalizácia značky Apple sa tým zároveň znížila o celých 75 mld. USD.

Za poklesom sú vraj avizované nižšie tržby

Rozruch na akciových trhoch vyvolali vyhlásenia majiteľov Apple o znížení tržieb. Tie majú v prvom štvrťroku tohto roka klesnúť z odhadovaných 89 až 93 mld. na zhruba 84 mld. USD. Na to okamžite zareagovali aj trhy oslabením akcií. Podobná situácia nastala niekoľkokrát aj vlani. Najviac na to doplatil Facebook. Jeho straty boli ešte vyššie ako v prípade Apple, ktorý čelil „iba“ 10 % prepadu ceny akcií.

Na prepad Apple doplácali ďalší investori

Prepadom hodnoty akcií neutrpelo len vedenie Apple. Na pokles doplácali aj firmy, ktoré do akcií Apple investovali. Z najznámejších mien sa to týka najmä Warrena Buffetta a holdingu Berkshire Hathaway. Až 21 % portfólia tejto spoločnosti totiž tvoria práve akcie Apple. 10 % pokles akcií tak Warrena Buffetta pripravil o vyše 3,7 mld. USD. Miliardár ale nakupoval akcie o takmer 20 dolárov lacnejšie ako v dané obdobie stáli, takže zatiaľ je v pluse.

Akcie Apple sa z prepadu rýchlo zotavili

Straty na akciách spoločnosti Apple si mohli investori rýchlo vynahradiť. Napriek výraznému pádu sa žiadna ďalšia tragédia nekonala. Už po niekoľkých dňoch sa akcie zotavili a ich cena začala opäť stúpať. Za jediný týždeň po poklese poskočili o 6 dolárov a predávali sa už za 148 dolárov. Mierny rast potom pokračoval ďalej a o ďalších pár dní boli na úrovni 150 dolárov.

Technologický gigant zatiaľ nie je von z najhoršieho. Niektorí odborníci varujú pred ďalšími pádmi. Tie môžu byť ešte väčšie a priniesť viac strát. Tie najpesimistickejšie scenáre dokonca upozorňujú na 25 % pokles hodnoty akcií do konca roka. K tomu ale prísť nemusí. Stačí, ak Apple príde s novou predajnou stratégiou a opäť začne zvyšovať svoje zisky.

Zdroje: www.theverge.com, www.marketwatch.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.