Skončili hlavné americké indexy v plusových číslach?

HABERL
5. apríla 2021

Prinášame vám súhrn amerických, európskych a japonských trhov za posledný februárový týždeň.

13 tyzden

USA

Index S&P 500 po prvý krát v histórií prekonal hranicu 4000 bodov. Bolo to spôsobené tým, že ekonomický optimizmus prevážil nad obavámi z oceňovania.

Investori sa obávajú, že v tomto týždni so skráteným pracovným týždňom, budeme vidieť zvýšenú volatilitu na trhoch s akciami a dlhopismi, pretože veľkí inštitucionálni investori vyvážia portfóliá po štvrťroku, ktorý zaznamenal silnú výkonnosť akcií a slabú návratnosť dlhopisov.  

Prezident Biden plánuje rozšíriť infraštruktúru a to v hodnote 3 biliónov USD. Prvá fáza bude zameraná na prestavbu ciest a železníc, zatiaľ čo druhá bude zahŕňať starostlivosť o deti, reformy zdravotníctva a komunitnú školu bez školného

Súkromný sektor v USA vytvoril v marci 517 000 pracovných miest, najviac od septembra 2020. Nádej na masívne zotavenie, sa spojila s postupujúcou očkovacou kampaňou, čo firmy prinútilo k naberaniu ďalších zamestnancov.

chart-USA

Európa

Európskym akciám sa darilo, aj napriek zvýšeniu medziročnej inflácie Eurozóny za marec, z februárových 0,9% na 1,3%. Uviedol to v stredu európsky štatistický úrad. V porovnaní z minulým rokov v marci bola inflácia na hodnote 0,7%.

Britský štatistický úrad uviedol, že Britská ekonomika kvôli pandémií COVID-19 za minulý rok klesla o 9,8%. Tento výsledok je najhorší za posledných 300 rokov. V Nemecku počet nezamestnaných v marci poklesol o 8000, čakal sa pokles o 3000. Miera nezamestnanosti v marci stagnovala na 6%.

Ekonomika Veľkej Británie rástla v štvrtom štvrťroku 2020 medzikvartálne o 1,3%, očakávaný bol 1% rast. Medziročne je britská ekonomika o 7,3% nižšie.

chart-Nemecko

Japonsko

Japonským akciám sa za celý týždeň darilo, a tiež Japonsko bolo jedným z mála krajín kde sa koncom týždňa obchodovalo a jej hlavný index Nikkei si za piatok pripísal 1,58%

Japonská centrálna banka znížila na apríl frekvenciu nákupu japonských štátnych dlhopisov vo všetkých pásmach. Japonská priemyselná výroba vo februári poklesla medzimesačne o 2,1%, odhadovaný bol pokles o 1,3%.

Maloobchodné predaje vo februári medzimesačne vzrástli o 3,1% oproti predchádzajúcemu poklesu o 0,5%; medziročne klesli o 1,5% proti predchádzajúcemu poklesu o 2,4%.

Vývoz z Južnej Kórey vzrástol v marci najviac za viac ako dva roky, zatiaľ čo veľkí japonskí výrobcovia sa prvýkrát od jesene 2019 stali optimistickými, uviedli údaje zverejnené vo štvrtok.

V Japonsku sa sentiment veľkých výrobcov automobilov, elektroniky a ďalších výrobkov v marci zlepšil na 5, keď sa prvýkrát od septembra 2019 prelomil nad nulu, ukázal prieskum banky Bank of Japan Tankan . Pozitívny výsledok naznačuje, že optimisti prevýšili počet pesimistov a toto číslo bolo silnejšie ako prognóza ekonómov -1.

chart-Japonsko

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.