Svetové trhy sa spomalili

HABERL
1. februára 2021

Americké akcie minulý týždeň prudko poklesli, zvýšila sa volatilita a objemy obchodov. Indexy veľkých spoločností dosahovali lepšie výsledky ako akcie stredných a malých spoločností.

suhrn trhov 4 tyzden

US

V stredu index S&P 500 stratil takmer 2,6%, čo bol najhorší pokles od októbra. Celkový objem obchodov v stredu dosiahol rekordných 23 miliárd akcií, čo je obrovský skok z celoročného priemerného denného objemu okolo 14 miliárd.

Mnoho spoločností zverejnilo kvartálne výsledky. Pozornosť médií však vzbudili neobvyklé výkyvy cien niektorých akcií. Retailové obchodníci, ktorí čítajú určité sociálne médiá, hromadne nakupovali akcie s vysokým percentom krátkeho záujmu. V tomto „short squeeze“ rastúce ceny akcií prinútili investorov so shortovými pozíciami odkúpiť akcie za vyššiu cenu, čo ešte viac zvýšilo ceny akcií. GameStop, maloobchod s videohrami a operátor kín, spoločnosť AMC Entertainment Holdings, boli dve zo silne shortovaných akcií, ktoré zažili veľkú volatilitu, čo spôsobilo obrovské cenové zisky a veľké straty na krátkych pozíciách.

SP500-1.2.-SK

Európa

Európske akcie klesli, keďže v mnohých európskych krajinách boli zavedené prísne lockdowny a došlo k oneskoreniam v distribúcii vakcín proti koronavírusu. Paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 3,11% nižšie. Klesli aj hlavné európske indexy – nemecký index Xetra DAX klesol o 3,18%, francúzsky CAC 40 poklesol o 2,88% a taliansky FTSE MIB klesol o 2,34%. Britský index FTSE 100 stratil 4,30%.

Nemecká ekonomika vo štvrtom štvrťroku vzrástla o 0,1%, ťahaná vývozom a stavebníctvom. Španielsky HDP neočakávane vzrástol o 0,4%, čiastočne spôsobený zvýšenou spotrebou domácností. Francúzska ekonomika sa vo štvrtom štvrťroku zmenšila o 1,3%, čo je pozitívne prekvapenie oproti odhadu konsenzu, ktorý hovoril o 4,1% prepad. Medzi svetlé miesta pre francúzsku ekonomiku vo štvrtom štvrťroku patril silný vývoz, stabilné obchodné investície a oživenie spotrebiteľských výdavkov. Kvôli prísnemu lockdownu nemecká vláda znížila prognózu rastu HDP na rok 2021 na 3% z predchádzajúceho odhadu 4,4%.

DAX30-1.2.-SK

Japonsko

Japonské akciové trhy minulý týždeň poklesli. Akciový priemer Nikkei 225 klesol o 3,4% (968 bodov) a uzavrel na 27 663,39. V medziročnom období je bluechip index hore o 0,8%. Rovnako ustúpili aj iné referenčné hodnoty akciového trhu – indexy TOPIX  – a vrátili tak väčšinu alebo všetky svoje medziročné zisky. Jen oslabil a obchodoval nad úrovňou 104 JPY oproti americkému doláru.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.