Tesla s najväčšou pravdepodobnosťou znovu začne prijímať platby Bitcoin

HABERL
26. júla 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na akvizíciu spoločnosti Zoom. Raketa spoločnosti Blue Origin pristála v Texase. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol. ECB ponechala hlavnú refinančnú sadzbu na úrovni 0%. Čína predstavila nový vlak s rýchlosťou až 600 km / h.

Tyzdenny suhrn trhov

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones vzrástol o 1,08%, index S&P 500 skončil vyššie o 1,96% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 2,84%.

Poskytovateľ videohovorov Zoom Video Communications Inc. kúpi prevádzkovateľa cloudových call centier Five9 za 14,7 miliardy USD. Pre Zoom je to zatiaľ jeho najväčšia akvizícia a prichádza v čase, keď konkurencia v jeho hlavnom odvetví videokonferencií silnie.

Banke UBS vzrástol v druhom štvrťroku čistý zisk o 62,8% na 2,01 miliardy USD. Pokračujúci rast akciových trhov pomohol najväčšiemu svetovému správcovi aktív k vyšším ziskom zo správy peňazí pre bohatých. Analytici v prieskume samotnej banky očakávali štvrťročný zisk len 1,34 miliardy USD. Výnosy stúpli o 21%, na takmer 9 miliárd USD. Hodnota aktív v správe banky vzrástla o 4% na 3,2 bilióna USD.

Raketa spoločnosti Blue Origin v utorok pristála na západe Texasu. O chvíľu neskôr pristál aj vesmírny modul, ktorý na kraj vesmíru vyniesol posádku a zakladateľa spoločnosti Jeffa Bezosa.

Netflix oznámil za 2Q nárast nových používateľov o 1,54 milióna a trh odhadoval 1,12 milióna, v 3Q očakáva nárast užívateľov o 3,5 milióna a trh odhaduje 5,86 milióna.

Žiadosti o hypotéky k 16. júlu klesli o 4,0%, oproti predchádzajúcemu rastu o 16,0%.

Tesla s najväčšou pravdepodobnosťou znovu začne prijímať platby Bitcoin. Na konferencii s názvom B Word to povedal šéf firmy Elon Musk.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň dosiahol 419000, trh čakal hodnotu 350 000.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili taktiež v zisku. Index DAX si pripísal 0,83%, CAC 40 zakončil v pluse 1,68%, STOXX Europe 600 stúpol o 1,49% a FTSE 100 vzrástol o 0,28%.

Nemecká ekonomika sa čoskoro vráti na úroveň pred pandémiou COVID-19, jej rast v tomto štvrťroku zrýchľuje. Vo svojej pravidelnej mesačnej správe to uviedla Deutsche Bundesbank, teda nemecká centrálna banka.

Nemecký automobilový koncern Volkswagen sa rozhodol v budúcom roku ukončiť výrobu aj predaj sedanov Passat v USA. Plánované ukončenie výroby týchto áut je podľa tlačovej správy divízie Volkswagen of America súčasťou pripravovaného prechodu továrne na výrobu elektromobilov.

Európska únia začala u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) právne kroky proti ruským opatreniam, ktoré podľa nej firmám z EÚ obmedzujú alebo znemožňujú predaj tovaru ruským štátnym podnikom.

Banky v eurozóne očakávajú, že v 3Q stúpne dopyt po firemných úveroch, a pozorujú len mierne uťahovanie úverových štandardov alebo kritérií pre schvaľovanie pôžičiek, ukazuje prieskum ECB.

ECB podľa očakávaní ponecháva hlavnú úrokovú sadzbu pre refinančné operácie bez zmeny na 0%, depozitnú sadzbu na -0,5%.

ECB uviedla, že sadzby zostanú na súčasnej alebo nízkej úrovni, kým nedospejú k záveru, že nastal dostatočný pokrok v inflácii, ktorý je konzistentný s jej stabilizáciou na 2% inflačnom cieli v strednodobom horizonte.

ECB hovorí, že potvrdila svoje júnové hodnotenie finančných podmienok a inflačného výhľadu a naďalej očakáva, že nákupy aktív na základe programu PEPP budú počas súčasného kvartálu prebiehať podstatne vyšším tempom ako v prvých mesiacoch roka.

Šéfka ECB Lagardeová uviedla, že ekonomika (eurozóny) je na ceste k silnému zotaveniu v 3Q. Mutácia delta by ale mohla podkopať zotavovanie predovšetkým v službách, cestovnom ruchu a pohostinstvách.

Spotrebiteľská dôvera v eurozóne aj v celej Európskej únii v júli klesla. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila Európska komisia. Index dôvery v krajinách používajúcich jednotnú európsku menu sa znížil o 1,1 bodu na -4,4 bodu, v júni sa vyšplhal na najvyššiu úroveň za 3 a pol roka.

Prieskum ECB: Inflácia v eurozóne by tento rok mohla dosiahnuť úroveň 1,9% -pred tromi mesiacmi sa očakávalo 1,6%, a v roku 2022 úroveň 1,5%. HDP eurozóny podľa prieskumu SPF stúpne tento rok o 4,7% a budúci rok o 4,6%, zhruba v súlade s vlastným odhadom ECB.

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v zmiešane. NIKKEI 225 skončil v mínuse -3,71%, Shanghai Composite vzrástol o 0,31% a Hang Seng si odpísal -2,44%

Čína predstavila nový vlak s technológiou magnetickej levitácie, ktorý vyvinie maximálnu rýchlosť až 600 km / h. Uviedli to štátne médiá, podľa ktorých je tento vlak plne vyvinutý a vyrobený v Číne a je najrýchlejším dopravným prostriedkom pre pozemnú prepravu na svete.

Vývoz z Japonska sa v prvých 6 mesiacoch tohto roka zvýšil o 23,2%, najviac za 11 rokov. Pomohlo k tomu oživenie globálnej ekonomiky po prepade spôsobenom pandémiou choroby COVID-19. Stúpol tiež dovoz a zahraničný obchod krajiny skončil už druhý polrok za sebou v prebytku. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo japonské ministerstvo financií.

Čínsky regulátor internetu uvalil nešpecifikovanú pokutu na technologické firmy, vrátane Tencent a Alibaba, kvôli šíreniu sexuálneho obsahu zahŕňajúceho deti.

Čínska centrálna banka hovorí, že nebankové platobné spoločnosti musia reportovať svoje plány na domácej i zahraničnej IPO a iné veľké udalosti. Ide o ďalší krok v regulačnej kampani proti domácim technologickým firmám.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.