Toyota Motor ostáva na čele automobilového priemyslu

HABERL
9. augusta 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Zoom, ktorá súhlasila so zaplatením pokuty. Európska komisia začala vyšetrovanie spoločnosti Facebook. Xiaomi predal viac smartfónov ako Samsung a Apple.

31 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili v pluse. Dow Jones stúpol o 0,78% index S&P 500 skončil vyššie o 0,94% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 1,11%.

Spoločnosť pre videokonferencie Zoom súhlasila so zaplatením 85 miliónov dolárov na urovnanie súdneho sporu, podľa ktorého údajne porušuje práva užívateľov na súkromie. Tiež súhlasila s posilnením svojich bezpečnostných postupov, aby sa zabránilo takzvanému „Zoombombingu“, kde hackeri narušovali online schôdze.

Pepsico plánuje predať značky džúsov Tropicana a Naked Juice súkromnej firme za 3,3 miliardy dolárov pred zdanením. Priemyselné objednávky v júni vzrástli medzimesačne o 1,5% pričom sa odhadoval rast o 1,0%, oproti predchádzajúcemu rastu o 2,3%.

Zamestnanosť v súkromnom sektore v júli vzrástla o 330 000. Odhad trhu bol 683 000, z predchádzajúcich revidovaných 680 000. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň klesol na 385 000. Odhad trhu bol 384 000, z revidovaných 399 000 v predchádzajúcom týždni. Počet pracovných miest v USA v júli vzrástol o 943 000. Trh očakával rast o 870 000. Miera nezamestnanosti klesla na 5,4%, z júnových 5,9%.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili v pluse. Index DAX si pripísal 1,40%, CAC 40 zakončil v pluse 3,09%, STOXX Europe 600 stúpol o 0,05% a FTSE 100 vzrástol o 1,78%.

Maloobchodné tržby v Nemecku v júni medziročne vzrástli o 6,2%. Odhadovalo sa 3,0%, oproti predchádzajúcemu revidovanému poklesu o 1,8%. Medzimesačne vzrástli o 4,2%, odhad 2,0%, oproti predchádzajúcim 4,2%.

PMI v priemysle eurozóny v júli bolo spresnené smerom nahor na 62,8 bodov, oproti predchádzajúcemu odhadu 62,6 bodov. 

Banky v EÚ sú po pandémii lepšie pripravené na vážne hospodárske krízy ako pred 3 rokmi, a to aj v prípade najhoršieho scenára. Vyplýva to z najnovších záťažových testov Európskeho bankového úradu (EBA). Testy skúmali výkon 50 bánk v regióne.

Európska komisia začala hĺbkové vyšetrovanie plánu americkej internetovej spoločnosti Facebook, na prevzatie Startup Kustomer, ktorý pôsobí v oblasti softvéru pre riadenie vzťahov so zákazníkmi. Dôvodom sú obavy, že transakcia obmedzí hospodársku súťaž a povedie k ďalšiemu posilneniu pozície firmy Facebook na trhu s internetovou reklamou.

Maloobchodné tržby v eurozóne v júni medzimesačne vzrástli o 1,5%, pričom sa odhadovalo 1,7% oproti predchádzajúcemu revidovanému rastu o 4,1%. Medziročne vzrástli o 5,0%, pričom sa odhadovalo 4,4% oproti predchádzajúcemu revidovanému rastu o 8,6%.

BoE sa domnieva, že „mierne utiahnutie menovej politiky v dohľadnej dobe bude pravdepodobne potrebné“ pre splnenie inflačného cieľa, ak sa ekonomika bude vyvíjať v súlade s poslednými projekciami.

Priemyselná výroba v Nemecku v júni medzimesačne klesla o 1,3%, pričom sa odhadovalo +0,5%, oproti predchádzajúcej revízii 0,8%. Medziročne vzrástla o 5,1%, oproti odhadu 7,9%, oproti predchádzajúcej revízii 16,6%.

Európska vysielacia spoločnosť RTL kúpi nemecké vydavateľstvo Gruner + Jahr od jeho materskej firmy Bertelsmann za 230 miliónov eur. Dohodnutá transakcia podľa vyhlásenia spoločností vytvorí prvého nemeckého šampióna s pôsobnosťou v rade mediálnych odvetví.

Europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili  v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 1,97%, Shanghai Composite stúpol o 1,79% a Hang Seng si pripísal 0,84%

PMI v priemysle v Číne v júli kleslo na 50,3 bodov, oproti odhadu 51,0 bodov z predchádzajúcich 51,3 bodov. Čína žiada USA o komunikácii ohľadom zahraničných IPO.

Japonský výrobca áut Toyota Motor zostal v prvom polroku tohto roka najväčšou automobilkou na svete podľa počtu predaných áut. Druhý skončil dlhoročný konkurent Volkswagen. Uviedla to agentúra Kjódó s odvolaním sa na údaje od automobiliek.

Akcie čínskych výrobcov čipov do automobilov sa prepadli po tom, čo vláda v Pekingu začala vyšetrovanie možnej manipulácie s cenami. Brzdila tak vzostup, za ktorým stojí už skoro rok trvajúci globálny nedostatok čipov.

Podľa výskumnej firmy Counterpoint predal čínsky výrobca smartphonov Xiaomi v júni viac telefónov ako jeho konkurenti Samsung a ApplePredaje spoločnosti Xiaomi v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli o 26%, čo spoločnosti poskytlo 17,1% podiel na celkovom počte celosvetovo predaných smartphonov v júni. Samsung a Apple predali za rovnaké obdobie 15,7%, resp. 14,3% z celkového počtu mobilných telefónov.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.