Trhy klesajú kvôli predpokladanej inflácii

HABERL
1. marca 2021

Index S&P 500 zaznamenal najväčší týždenný pokles za mesiac, európske akcie klesali spolu s globálnymi trhmi a japonské akciové trhy sa v piatok prepadli.

8 tyzden

US

Investori minulý týždeň predávali riskantnejšie aktíva po celom svete, keď výnosy 10-ročných dlhopisov rástli na najvyššiu úroveň za viac ako rok. Index S&P 500 zaznamenal najväčší týždenný pokles za mesiac, zatiaľ čo index Nasdaq Composite zaznamenal najhorší pokles od októbra. Prudký pokles automobilky Tesla ťahal dole svoj sektor a klesol aj sektor informačných technológií na čele s Apple. Rastúce ceny ropy pomohli energetickým akciám sa dostať vyššie a hodnotové akcie prekonali rastové akcie.

Ceny výrobcov stúpli v januári o 1,3%, čo je oveľa viac, ako očakávali a je to najväčší nárast od roku 2009. Inflácia bola zaznamenaná aj v sektore bývania a vzrástli aj ceny komodít. Ceny medi sú na najvyššej úrovni za posledných desať rokov.

SP500-1.3.-SK

Európa

Európske akcie klesali spolu s globálnymi trhmi. Index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 2,38% nižšie. Hlavné kontinentálne akciové indexy poklesli, vrátane britského indexu FTSE 100 a nemeckého DAX30.

Výnosy štátnych dlhopisov eurozóny kopírovali pohyby vo výnosoch amerických štátnych dlhopisov a ukončili týždeň vyššie. Holubičia rétorika predsedu Fedu Powella zastavila rast výnosov iba na chvíľku, ale pokračovali v stúpaní na najrozvinutejších trhoch. Výnosy britských dlhopisov tiež rástli v súlade s ostatnými rozvinutými trhmi.

Spojené kráľovstvo plánuje zrušiť obmedzenia postupne od 8. marca. V priebehu mája sa majú znova otvoriť takmer všetky hospodárske úseky. Medzitým iba 6,4% obyvateľov EÚ dostalo vakcínu, čo ukazuje, že nasledujúce týždne budú v boji proti pandémii ťažké. Revidovaný HDP Nemecka vo štvrtom štvrťroku vzrástol o 0,3% v dôsledku silného vývozu a stavebnej činnosti. Dôvera spotrebiteľov sa zlepšovala v Nemecku a Taliansku, vo Francúzsku sa však zmenila len málo.

DAX-1.3.-SK

Japonsko

Japonské akciové trhy sa v piatok prepadli a skončili skrátený týždeň obchodovania výrazne nižšie. Japonské akciové trhy boli zatvorené v utorok 23. februára, oslavovali narodeniny cisára.

Akciový index Nikkei 225 poklesol za týždeň o 3,5% (1 052 bodov) a uzavrel na 28 966,01. Všeobecne sledovaný benchmark je však od začiatku roka stále vyššie o 5,5%. Indexy TOPIX zaznamenali podobné týždenné straty. Jen oslabol a uzavrel nad 106 JPY oproti americkému doláru.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.