Trhy opäť dosiahli rekordné maximá

HABERL
15. marca 2021

Týždenný súhrn trhov za minulý týždeň. Akcie sa minulý týždeň posunuli vyššie a hlavné indexy priniesli nové rekordy.

Tyzden final 10

US

Investori sa naďalej zameriavajú na kolísanie výnosov dlhodobejších dlhopisov. Týždeň začal s poklesom, pretože výnos 10-ročného dlhopisu sa držal blízko jednoročného maxima. Výnosy dlhopisov ustúpili v priebehu nasledujúcich dní, čo sa viedlo k pozitívnemu sentimentu. V stredu ministerstvo práce informovalo, že základné spotrebiteľské ceny (bez potravín a energií) sa vo februári zvýšili iba o 0,1%, čo je mierne pod očakávaniami. Ceny hlavných výrobcov, oznámené v piatok, vzrástli o 0,2%, v súlade s očakávaniami a hlboko pod januárový skok o 1,2%.

Počiatočné týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli na 712 000, čo je najnižšia úroveň od novembra. Zdá sa, že postupne sa uzdravujúci trh práce sa prejavil v marcovom predbežnom meradle spotrebiteľského sentimentu na University of Michigan, ktoré sa zvýšilo viac, ako sa očakávalo. To tiež pomohlo trhom rásť.

SP500-15.3.-SK

Európa

Európske akcie vzrástli, keď USA pripravuje vložiť do ekonomiky obrovské množstvo fiškálnej podpory.Európska centrálna banka (ECB) sa zaviazala kúpiť ďalšie dlhopisy, aby čelila rastúcim nákladom na pôžičky. Paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 3,52% vyššie. Nemecký index Xetra DAX sa vyšplhal na 4,18%, francúzsky CAC 40 postúpil o 4,56% a taliansky FTSE MIB získal 5,00%. Britský index FTSE 100 pridal 1,97%.

Výnosy základných štátnych dlhopisov eurozóny poklesli. ECB oznámila, že v druhom štvrťroku urýchli nákupy dlhopisov, aby potlačila nedávny rast výnosov a zvýšila tak ceny dlhopisov. Hrubý domáci produkt (HDP) vo štvrtom štvrťroku pre tento región bol tiež mierne revidovaný smerom nadol, čím sa ďalej potlačili výnosy.

Posledné odhady ECB vykazujú v roku 2021 rast HDP EÚ na úrovni 4%, čo predstavuje nárast z 3,9%. ECB tiež revidovala výhľad inflácie na 1,5% z 1% na rok 2021 a upravila odhad z roku 2022 na 1,2% z 1,1%.

DAX30-15.3.-SK-1

Japonsko

Japonské akciové trhy cez týždeň pokročili, keď Nikkei 225 Stock Average získal 2,96% a širší index TOPIX vzrástol o 2,89%. Japonské hodnotové akcie pokračovali v silných nadpriemerných výkonoch v porovnaní s rastovými rovesníkmi, a to kvôli zvýšenému globálnemu záujmu o spoločnosti, ktorých bohatstvo je úzko spojené s ekonomickým cyklom: Hodnotový index TOPIX tento rok zatiaľ prudko vzrástol. Jen oslabil na takmer deväťmesačné minimum a uzavrel nad úrovňou 109 JPY oproti americkému doláru. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu skončil týždeň na 0,11%.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.