Trhy sa po týždni v červenom odrazili naspäť

HABERL
8. februára 2021

Hlavné referenčné hodnoty sa uzatvorili minulý týždeň v zelenom a vymazali straty z minulého týždňa. Plány fiškálnych stimulov a optimizmus z vakcinácie zvýšili ochotu investorov riskovať.

Týždeň 5

US

Index S&P 500 sa dostal na nové rekordné maximum, ale Dow Jones ho nedokázal skopírovať. Ceny ropy dosiahli najvyššiu úroveň od januára 2020, čo pomohlo energetickému sektoru rásť. Viac ako 100 zo spoločností S&P 500 minulý týždeň zverejnili informácie o svojich príjmoch. Akcie spoločnosti Alphabet v stredu prudko vzrástli po tom, čo spoločnosť reportovala lepšie, než očakávané výsledky.

Minulý týždeň sme videli tiež niekoľko pozitívnych makroekonomických údajov. Meradlo aktivity v sektore služieb inštitútu pre riadenie dodávok (ISM) stúplo na najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Dosiahlo 58,7, zatiaľ čo čítanie nad 50 naznačuje expanziu. Týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli viac, ako sa očakávalo a dosiahli najnižšiu úroveň (779 000) od konca novembra. V piatok ministerstvo práce informovalo, že zamestnávatelia v januári pridali 49 000 pracovných miest, čo bolo v súlade s očakávaniami.

SP500-8.2.-SK

Európa

Európske akcie sa pohybovali v tandeme s globálnymi trhmi v nádeji, že dôjde k oživeniu ekonomiky. Očkovanie proti koronavírusu sa zrýchľuje a ďalšie fiškálne stimuly v USA pomôžu ekonomike. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 3,46% vyššie.

Nemecký index Xetra DAX a francúzsky CAC 40 zaznamenali solídne zisky, ale zaostali za talianskym indexom FTSE MIB, ktorý sa zvýšil o 7,00% po tom, čo Mario Draghi, bývalý prezident Európskej centrálnej banky, dostal mandát na zostavenie novej vlády. Index FTSE 100 vzrástol iba o 1,28%, keďže niektoré spoločnosti reportovali horšie než očakávané príjmy. Britská libra posilnila.

Ekonomika eurozóny poklesla vo štvrtom štvrťroku menej ako sa očakávalo. HDP medziročne poklesol o 5,1%. Ekonomiky Francúzska a Talianska poklesli najviac. Zatiaľ čo HDP sa zvýšil o 0,1% v Nemecku a 0,4% v Španielsku. Ekonómovia očakávajú v prvom štvrťroku výraznejší pokles HDP v dôsledku pokračujúcich lockdownov.

BoE uviedla, že očakáva, že sa ekonomika Spojeného kráľovstva v priebehu roka rýchlo zotaví a vráti sa na predpandemickú úroveň v prvom štvrťroku 2022. Centrálna banka znížila prognózu ekonomického rastu v roku 2021 na 5% zo 7,25%, ale zvýšila svoj odhad rastu HDP do roku 2022 na 7,25% z 6,25%.

DAX30-8.2.-SK

Japonsko

Japonské akciové trhy sa tento týždeň zatvorili v zelenomAkciový priemer Nikkei 225 vzrástol o 4,0% (1 116 bodov) a uzavrel na 28 779,19. V medziročnom porovnaní je všeobecne sledovaný index Nikkei 225 vzrástol o 4,9%.Širšie referenčné hodnoty TOPIX zaznamenali podobné silné týždenné zisky. Jen oslabil a uzavrel nad 105 JPY oproti americkému doláru.

Čína

Čínske akcie vzrástli tiež minulý týždeň. Veľkokapacitný index CSI 300 získal 2,5% a prekonal Shanghai Composite Index o 0,4%. Čínsky líder v oblasti elektronického obchodu Alibaba Group sa dohodol s regulačnými orgánmi na reštrukturalizácii svojej fintech spoločnosti Ant Group, ktorej rekordná počiatočná verejná ponuka (IPO) vo výške 34,4 miliárd USD bola v novembri zrušená. Akcie spoločnosti Kuaishou Technology, zaoberajúcej sa video aplikáciami vzrástli počas piatkového verejného obchodného debutu v Hongkongu o 161%, čo z nej urobilo najväčšie IPO na internete od čias, kedy sa Uber stal verejnou spoločnosťou v roku 2019.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.