Trhy sú zmiešané ku koncu roka

HABERL
28. decembra 2020

V dnešnom súhrne trhov za minulý týždeň sa pozrieme na prehľad z amerických, európskych, japónskych a čínskych trhov.

Týždeň 52

US

Benchmarky s menšou kapitalizáciou prekonali indexy s veľkou kapitalizáciou, keďže investori absorbovali protichodné signály o fiškálnych stimuloch a pokroku v boji proti koronavírusu. Nasdaq Composite Index a benchmarky s menšou kapitalizáciou dosiahli nové vnútrodenné maximá. Technologické akcie dosiahli v indexe S&P 500 vyššiu výkonnosť, k čomu dopomohli ďalšie zisky spoločnosti Apple, zatiaľ čo komunikačné služby a energetické akcie zaostávali. Trhy sa zatvárali skoro vo štvrtok a v piatok boli zatvorené kvôli vianočným sviatkom.

Kvôli správam o novom kmeni koronavírusu vo Veľkej Británii sa začal obchodný týždeň negatívnym tónom. Nálada na trhoch už bola oveľa pozitívnejšia potom, čo vyšli správy, že nový kmeň sa nejaví smrteľnejší a pravdepodobne je liečiteľný vakcínami. Americká vláda uzavrela kontrakt na ďalších 100 miliónov dávok vakcíny Pfizer-BioNTech a v pondelok sa tiež začala distribúcia prvých dávok vakcíny Moderna. To prinieslo na trhy pozitívnu atmosféru.

SP500-28.12.

EU

Vznik nového variantu koronavírusu spôsobil na trhoch prudké straty, ale akcie boli vo štvrtok zhruba vyrovnané, keďže investori dúfali v obchodnú dohodu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Spojené kráľovstvo a EÚ sa nakoniec dohodli na obchodnej dohode po brexite. K oznámeniu došlo po uzavretí britských trhov. Dohodu ešte musia schváliť všetky členské štáty EÚ. Podmienky dohody by predstavovali významnú zmenu vo vzťahu s hlavným obchodným partnerom Spojeného kráľovstva.

EÚ schválila vakcínu Pfizer-BioNTech pre COVID-19, chorobu spôsobenú koronavírusom. Spoločnosti uviedli, že do konca roka dodajú do EÚ 12,5 milióna dávok. Európska komisia tiež zdvojnásobila svoje objednávky vakcíny Moderna na 160 miliónov dávok, pričom dodávka sa má začať začiatkom roku 2021.

DAX30-28.12.

Japonsko

Japonské akcie tento týždeň poklesli. Akciový priemer Nikkei 225 klesol o 0,4% (95 bodov) a uzavrel na 26 668,35. Pre ročné obdobie je referenčná hodnota vpred o 12,7%. Mierne straty zaznamenali aj indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov. Jen sa oproti americkému doláru zmenil len málo a vo štvrtok sa obchodoval v úzkom rozmedzí od 103 JPY do 104 JPY.

Na decembrovom zasadaní Bank of Japan (BoJ) neurobila žiadne zmeny vo svojom postoji k menovej politike. Rozšírila však opatrenia na podporu podnikových financií do septembra 2021 a oznámila revíziu svojej menovej politiky s výsledkami očakávanými v marci 2021.

NIKKEI225-28.12.

Čína

Čínsky referenčný akciový index poklesol za týždeň, ktorý sa skončil vo štvrtok, pretože napätie medzi USA a Čínou malo negatívny vplyv na investorský sentiment. Shanghai Stock Exchange Composite Index (SSE) v priebehu štyroch dní klesol o 1,0%, zatiaľ čo veľký index CSI 300 bol takmer rovnaký. V pondelok zverejnila Trumpova administratíva zoznam čínskych a ruských spoločností, ktoré majú údajne väzby na armády svojich krajín. Zoznam 58 čínskych a 45 ruských spoločností vyžaduje licenciu pre každého, kto im chce predať predmety, ktoré by sa mohli použiť na vojenské účely, uvádza sa vo vyhlásení obchodného oddelenia. Index SSE zaznamenal najväčší jednodňový percentuálny pokles od septembra po zverejnení zoznamu.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.