Trhy sú zmiešané na konci týždňa

HABERL
18. januára 2021

Väčšina benchmarkov dosiahla vo štvrtok nové rekordné maximá, ale týždeň skončila zmiešane. Čo sa dialo na svetových trhoch minulý týždeň?

2 Tyzden

US

Ceny ropy v piatok klesli a stiahli energetický sektor nadol. Slabé boli aj spoločnosti komunikačných služieb a informačných technológií. Spoločnosti s malou kapitalizáciou predčili spoločnosti s veľkou kapitalizáciaou a hodnotové akcie prekonali rastové akcie.

Joe Biden vo štvrtok oznámil svoj stimulačný balíček vo výške 1,9 bilióna USD. Analytici a investori si položili otázky, ako rýchlo by sa mohol plán uskutočniť a aký veľký bude mať odpor republikánskej opozície.

Bankoví giganti začali v piatok hlásiť kvartálne výsledky, JPMorgan Chase, Citigroup a Wells Fargo vykázali pred začiatkom obchodovania výsledky za štvrtý štvrťrok, akcie všetkých troch bánk klesli. Zmiešané výsledky na trhu boli čiastočne spôsobené poklesom decembrového maloobchodného predaja o 0,7%, ktorý bol tretím mesačným poklesom v rade. Týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti, hlásené vo štvrtok, dosiahli 965 000, čo je najvyššia úroveň od polovice augusta. 

SP500-18.1.-SK

EU

Európske akcie klesli, keďže koronavírusové infekcie vzrástli, paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 0,81% nižšie, zatiaľ čo nemecký index Xetra DAX poklesol o 1,86%, francúzsky CAC 40 stratil 1,67% a taliansky FTSE MIB skĺzol o 1,81%. Britský index FTSE 100 klesol o 2,00%, keďže v novembri sa ekonomika zmenšila kvôli prísnejšieho lockdownu.

Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2020 znížil o 5,0%, menej ako sa očakávalo pretože obmedzenia kvôli koronavírusu negatívne ovplyvnili ekonomiku. Rast pravdepodobne vo štvrtom štvrťroku stagnoval, uviedol štatistický úrad. Ekonomika Spojeného kráľovstva zaznamenala v novembri mesačný pokles o 2,6%, čo je prvý pokles od apríla 2020. Menší pokles, ako sa očakávalo, bol spôsobený sektorom služieb,  keďže prísny lockdown zasiahol krčmy, reštaurácie, obchody a ďalšie podniky poskytujúce služby.

DAX30-18.1.-SK

Japonsko

Slabé výsledky mali aj japonské akcie. Akciový index Nikkei 225 postúpil o 1,4% (380 bodov) a uzavrel na 28 519,18 a zaznamenal tak ďalšie niekoľkodňové uzatváracie maximum. Indexi TOPIX klesli tiež. Jen sa tento týždeň málo zmenil a uzavrel blízko 104 JPY oproti americkému doláru.

NIKKEI-18.1.-SK

Čína

Čínske akcie klesli, keďže USA vo štvrtok pridali na svoju čiernu listinu ďalších deväť čínskych spoločností, čo predstavuje celkovo 44 mien, ktoré podľa Trumpovej administratívy majú väzby na čínsku armádu. Index CSI 300 v tomto týždni poklesol o 1,4% a Shanghai Composite Index o 0,6%. Akcie čínskych  internetových lídrov Alibaba a Tencent budú ravdepodobne tiež pridaní na čiernu listinu v USA. Banky však po silných príjmoch vo štvrtom štvrťroku rástli. Juan ukončil týždeň oproti americkému doláriu na úrovni 6,47 za dolár.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.