Týždenný súhrn trhov – 39. týždeň

HABERL
28. septembra 2020

Čo sa dialo na trhoch minulý týždeň? Prinášame vám súhrn zo svetových trhov za obdobie 21.9. – 25.9.

týždenné zhrnutie trhov

U.S.

Americké indexy klesli štvrtý týždeň za sebou. Index S&P 500 sa krátko dostal do korekčného územia, čo predstavuje pokles o viac ako 10% od nedávneho maxima. Pokles z minulého týždňa znamenal najväčší týždenný prepad od roku 2019, pretože investori pokračujú v sprácúvaní správ o tom, že napätie v obchode medzi USA a Čínou stúpa. Vakcína proti koronavírusu bude široko dostupná až v apríli 2021.

Technologické akcie pomohli indexu Nasdaq Composite sa dostať do zisku pre tento týždeň, ale najväčšie spoločnosti tohto indexu, ako sú Facebook Inc., Amazon.com, Apple Inc., Microsoft Corp. a materská spoločnosť Google Alphabet Inc., sú na ceste k najväčšiemu rekordnému mesačnému poklesu, podľa Dow Jones. Klesajúce ceny ropy a zemného plynu spôsobili pokles energetických akcií, zatiaľ čo poklesy cien akcií regionálnych bánk v dôsledku obáv zo zníženej marže z poskytovania úverov spôsobili tlak na akcie finančných spoločností.

EU

Európske akcie prepadli, keďže niektoré krajiny zaviedli prísnejšie ochranné opatrenia z dôvodu nárastu koronavírusových infekcií. Obavy zo spomalenia ekonomického oživenia zavážili aj u akcií. Z hľadiska miestnej meny celoeurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 3,60% nižšie, zatiaľ čo nemecký index DAX poklesol o 4,93%, francúzsky CAC 40 poklesol o 4,99% a taliansky FTSE MIB klesol o 4,23%. Britský index FTSE 100 stratil 2,74%.

Kompozitný index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti IHS Markit ukázal, že zotavenie v obchodnej činnosti eurozóny stratilo momentum v septembri, pretože stúpajúca miera infekcie koronavírusu a spoločenský vzostup oslabili dopyt v sektore služieb. Skorý odhad septembrového PMI bol 50,1, čo je pokles z augustových 50,9.

Japonsko

Japonské akcie počas skráteného týždňa poklesli. Japonské trhy boli zatvorené v pondelok a v utorok v rámci Respect for the Aged Day, respektíve Autumnal Equinox Day. Akciový index Nikkei 225 poklesol o 156 bodov (0,7%) a uzavrel na 23 204,62. Trhový benchmark v medziročnom období poklesol (1,9%). Straty zaznamenali aj veľkokapacitný index TOPIX a malý index TOPIX, ktoré sú širšou mierou výkonnosti japonských akciových trhov. Jen sa tento týždeň držal v malom rozsahu a v piatok sa obchodoval nad 105 JPY za americký dolár.

Čína

Čínske akcie kopírovali globálnu korekciu, keď benchmarkový index Shanghai Composite Index a CSI 300 klesli o 3,6%, respektíve 3,5%, a dosiahli tak najväčšiu týždennú stratu od polovice júla. Čínska centrálna banka ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu, referenčnú sadzbu pre nové bankové pôžičky, podľa očakávania, piaty mesiac za sebou. Juan oslabil na 6,82 CNY za americký dolár v rizikovom týždni charakterizovanom širokou silou dolára.

EURUSD

USD minulý týždeň vzrástol oproti EUR v dôsledku makroekonomických údajov z USA a EÚ a najhoršieho týždenného poklesu ceny zlata za 6 mesiacov. Zdá sa, že americký výrobný sektor je v dobrej kondícii, pretože spoločnosti obnovili zásoby vyčerpané v dôsledku pandémie. Objednávky základného kapitálového tovaru, ktoré vylučujú obranu a objednávky lietadiel, vzrástli o solídnych 1,8%, zatiaľ čo júlový nárast bol revidovaný vyššie, na 2,5%. Predaj nových domov v auguste dosiahol najlepšiu úroveň od septembra 2006. V kompozitnom indexe nákupných manažérov (PMI) spoločnosti IHS Markit ukázal, že oživenie v obchodnej činnosti eurozóny v septembri stratilo momentum. Skorý odhad septembrového PMI bol 50,1, čo je pokles z augustových 50,9.

Menový pár EURUSD prelomil úroveň podpory okolo 1,1720, čím dal jasnú cestu smerom nadol k ďalšej úrovni podpory okolo 1,1470.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.